NL
 - EN
Persbericht: Vlaamse lerarenopleidingen in de hogescholen starten nieuw academiejaar met instaptoets
Nieuwsbrief-archief

Persbericht
24 augustus 2016

Vlaamse lerarenopleidingen in de hogescholen starten nieuw academiejaar met instaptoets

Oeso-expert Dirk Van Damme vandaag in Knack: ‘Vlaanderen heeft betere leraren nodig. Een toelatingsproef voor de lerarenopleiding zou al een groot verschil maken’. De VLHORA werkt, in opdracht van minister Crevits, intussen sinds vorig jaar aan een instaptoets.

De start van het academiejaar komt eraan en de inschrijvingen voor de lerarenopleidingen lopen volop. Na inschrijving zullen de studenten aan de lerarenopleidingen een instaptoets afleggen die hun startcompetenties zal screenen.

Het doel van deze niet-bindende instaptoets is de instroom van de lerarenopleiding te versterken. Voorzitter van Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), Johan Veeckman: ‘De studenten zullen hierdoor een indicatie krijgen of ze vaardig genoeg zijn in bepaalde startcompetenties om goed te kunnen starten in de lerarenopleiding. Deze instaptoets is een onderdeel van een heel traject van begeleiding en zet in op het versterken van de leraren.’

In opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de VLHORA, in samenwerking met de lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen de instaptoets ontwikkeld. De digitale instaptoets bestaat voor de lerarenopleidingen kleuter- en secundair onderwijs uit een test Nederlands en een motivatie- en studievaardighedentest. Er wordt op de eerste plaats ingezet op talige competenties, omdat die in alle lerarenopleidingen van groot belang zijn. Voor de lerarenopleiding lager onderwijs worden deze tests aangevuld met Frans en wiskunde.

De VLHORA is tevreden met de ontwikkeling van deze instaptoets. De instaptoets wordt verder geëvalueerd en zal volgend academiejaar verplicht, niet-bindend worden afgenomen vooraleer een student in de lerarenopleiding aan de hogescholen zal kunnen inschrijven. Op die manier hoopt de VLHORA dat de hogescholen in de lerarenopleidingen niet alleen sterke en gemotiveerde kandidaten zullen aantrekken maar vooral sterke leraren zullen afleveren.


Volg ons via:
Contact: Ravensteingalerij 27 bus 3 - 1e verd.    B-1000 Brussel    |    tel. +32(0)2 211 41 95     |    E-mail