Persbericht
Hogescholen geven snelle antwoorden op praktische vragen
van Vlaamse KMO’s. Maak er gebruik van!

Heeft u bij de opstart van een KMO of verdere ontwikkeling van uw bedrijf praktische of innovatieve kennis nodig, dan kan u altijd aankloppen bij de Laagdrempelige Expertise- en Dienstverleningscentra (LED’s). De Vlaamse hogescholen zorgen met steun van de Vlaamse regering in 2016 namelijk opnieuw voor een laagdrempelige verspreiding van hun kennis op de werkvloer. Ze staan paraat voor praktische vragen van KMO’s.

Hogescholen kennen met hun professioneel en praktijkgerichte opleidingen traditioneel een sterke band met het bedrijfsleven. Maar terwijl grotere ondernemingen vaak over voldoende middelen beschikken om zelf kennis en expertise binnen de bedrijfsmuren te ontwikkelen, is dit vaak niet het geval voor vele kleine en middelgrote ondernemingen.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Onze hogescholen zijn kampioen in praktijkgericht onderzoek en hebben kennis in huis die onmiddellijk inzetbaar is. Door die expertise te delen boren we een belangrijk groeipotentieel aan bij onze Vlaamse KMO’s. Hogescholen krijgen op hun beurt toegang tot meer stageplaatsen en samenwerkingsmogelijkheden.” Deze KMO’s kunnen daarom voor eerstelijnsadvies gratis aankloppen bij de 22 LED’s die in Vlaanderen breed werden uitgerold. De doorstart van deze LED’s werd gecoördineerd vanuit de Vlaamse Hogescholenraad en met behulp van Europese en Vlaamse steun mogelijk gemaakt. De omvang van de EFRO-subsidie bedraagt 493.966,80 euro en wordt mede gefinancieerd door de Vlaamse minister van Economie vanuit het Hermes fonds met 555.900 euro en door de Vlaamse hogescholen zelf met 186.385 euro.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters: “Voor de Vlaamse KMO’s betekent dit concreet dat ze voor hun praktische vragen kunnen rekenen op een aantal uren gratis dienstverlening door een expert in een hogeschool. Dit kan verder uitmonden in een langdurige samenwerking met deze KMO, al dan niet met behulp van de door de Vlaamse overheid gesubsidieerde KMO-portefeuille, of in projectaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek, studentenopdrachten of stages door studenten. Een enorm potentieel voor praktijkgerichte samenwerking.”

Volgende economische domeinen krijgen aandacht: bouw, human resources, duurzaamheid, energie, logistiek, communicatie, IT, mode/textiel & retail, toerisme & recreatie, bedrijfsvoering en transport.

KMO’s kunnen antwoorden zoeken op hun vragen en zich informeren over het LED-aanbod op de centrale website www.lednetwerk.be met de bijhorende experten en contactpersoon op de hogeschool.

Meer informatie 

 • Eric Vermeylen, secretaris-generaal VLHORA
 • Bruno Van Koeckhoven, VLHORA-stafmedewerker onderzoek & ontwikkeling
 • Bedrijven met een getuigenis over hulp door het LED-netwerk:
  • Crea Domotics werd geholpen door de LED Zorgtechnologie: VANLATUM CHARLY
   Vliegplein 14D B-9991 Maldegem
   Tel: +32 50 719871
   info@creadomotics.be
  • Tuin Jan werd geholpen door de LED elektrische energie
   Voskenslaan 246 9000 Gent
   Tel: 0470/64.54.65
   info@tuinjan.be
  Video getuigenissen vanuit verschillende regio’s en expertisegebieden zijn de vinden op: http://www.lednetwerk.be/testimonials.

uitschrijven