Ga verder naar de inhoud

Medische (des)informatie op sociale media

Patiënten worden steeds vaker blootgesteld aan gezondheidsinformatie op sociale media, waarvan de kwaliteit sterk varieert. Medische desinformatie kan leiden tot verkeerde zelfdiagnoses, onnodige kosten en verkeerd gebruik van supplementen of medicatie. (Para-)medici beschouwen het bestrijden van desinformatie vaak als onhaalbaar en tijdrovend. Dit project ondersteunt hen met tools, vaardigheden en begeleiding om effectief te reageren op desinformatie en betrouwbare gezondheidsinformatie te delen.

2025 TETRA ART DESINFORMATIE

Korte schets van de probleemstelling
Patiënten worden steeds vaker geconfronteerd met gezondheidsinformatie op sociale media, waar de kwaliteit en betrouwbaarheid sterk variëren. Medische desinformatie vormt een risico voor hun gezondheid en leidt tot extra kosten en uitdagingen in de gezondheidszorg. Artsen en zorgverleners ondervinden steeds vaker de gevolgen van desinformatie, zoals verkeerde zelfdiagnoses, onnodige aankopen en ongepast gebruik van supplementen en medicatie.

Hoewel (para-)medici het belang van betrouwbare gezondheidsinformatie erkennen, lijkt het bestrijden van desinformatie vaak 'onbegonnen werk', vooral gezien de constante stroom van nieuwe desinformatie. Bovendien ervaren zij dit als 'arbeidsintensief', vooral wanneer zij zich niet voldoende ondersteund voelen in hoe zij hun boodschap effectief op sociale media kunnen verspreiden (KNMG, 2024).


Doelstelling van het projectidee
Steeds meer (para-)medici en zorgorganisaties erkennen het belang van sociale media voor het delen van betrouwbare gezondheidsinformatie om desinformatie tegen te gaan. In dit project willen we, samen met een consortium van bedrijven en werkveldpartners, de nodige stappen zetten om (para-)medici en zorgorganisaties te voorzien van training en op maat gemaakte tools voor actieve deelname aan online gezondheidsdiscussies.

We willen antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke drempels, zoals tijdgebrek en ethisch-juridische overwegingen, belemmeren zorgorganisaties en (para-)medici in hun deelname aan sociale media?
  • Hoe kunnen we hen opleiden en ondersteunen bij het ontwikkelen van een contentstrategie en het bieden van evidence-based antwoorden op medische desinformatie?
  • Is er behoefte aan een lerend netwerk van (para-)medici en een certificeringsprogramma voor vaardigheden in contentcreatie en sociale mediagebruik?

De focus ligt zowel op de impact op organisatieniveau als op het niveau van de (para-)medici zelf.

Neem contact op met
Iris Van der Borght
iris.vanderborght@arteveldehs.be
Arteveldehogeschool

Mogelijke activiteiten tijdens de uitvoering van het project
Dit project wil deze situatie aanpakken door (para-)medici de tools, vaardigheden en begeleiding te bieden om adequaat te reageren op onjuiste medische informatie en zelf actief betrouwbare gezondheidsinformatie op sociale media te creëren en te delen.

Verwachtingen op vlak van projectresultaten
Training en tools op maat om actief deel te nemen aan de online gezondheidsdiscussie op sociale media, zoals een online leerplatform Community management waarbij (para)medici hun ervaringen kunnen uitwisselen en ondersteund worden door experts op vlak van social media.

Profiel van de leden van de begeleidingscommissie

Voor zorgorganisaties:

  • Betere ondersteuning van zorgverleners: Medewerkers krijgen kennis en tools voor contentcreatie op sociale media, aangepast aan hun specifieke behoeften. Dit maakt het creëren en delen van gezondheidsinformatie toegankelijker en minder arbeidsintensief. Flexibele, op maat gemaakte opleidingen verhogen de motivatie van het personeel en verminderen de verspilling van tijd en middelen aan generieke trainingen.
  • Tijdsbesparing en efficiëntie: Door actief deel te nemen aan het gezondheidsdebat op sociale media kunnen (para-)medici proactief bijdragen aan het verminderen van medische desinformatie, waardoor het risico op verkeerde aannames door patiënten afneemt. Dit bespaart hen tijd en moeite bij het corrigeren van misinformatie tijdens consultaties.
  • Toegenomen patiëntenvertrouwen: Een betrouwbare online aanwezigheid versterkt het vertrouwen in zorgprofessionals, waardoor patiënten eerder geneigd zijn advies te accepteren. Dit maakt interacties meer gericht op inhoudelijke zorg dan op het weerleggen van misvattingen.

Voor online learning developers en trainers:

  • Uitbreiding van expertise en markt: Samenwerking met (para-)medici en zorgorganisaties biedt developers en trainers toegang tot een nieuwe doelgroep met specifieke ethisch-juridische behoeften.
  • Innovatieve samenwerkingen met maatschappelijke impact: Deelname aan het project creëert mogelijkheden voor netwerken en co-creatie binnen een snel evoluerend en relevant domein.


Wil jij graag een rol opnemen in één of meerdere beoordelingscommisies?

Bezorg ons dan jouw contactgegevens. Ria Bollen, projectcoördinator Blikopener aan de Vlaamse Hogescholenraad, neemt dan persoonlijk contact met jou op.

GEZONDHEIDSZORG Gezonheidszorg

Benieuwd
naar andere
TETRA-projectideeën?

Vanzelfsprekend is dit niet het enige projectidee. Misschien zijn er tussen de verschillende voorstellen wel andere die meer, of beter, aansluiten bij de werkgebieden van jouw onderneming of organisatie.

Expertisedomein

Dit projectidee is gelinkt aan volgende expertisedomeinen:

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4