Ga verder naar de inhoud

Deep learning als productiviteitstool en inspiratiebodem voor grafisch ontwerp

AP Hogeschool

APH soup

Waar gaat dit over?

Lang werd gedacht dat neurale netwerken niet in staat zouden zijn om realistische beelden te genereren. De voorbije jaren is hier in een stroomsnelheid verandering in gekomen.

Via Variational Autoencoders & Generative Adversarial Networks kunnen schetsen omgevormd worden tot fotorealistische afbeeldingen, kunnen zwart-wit foto’s in hoge resolutie worden gereconstrueerd als kleurenbeeld, kan tekst omgevormd worden tot realistische of stylistische afbeeldingen en nog veel meer.

Via Neural Rendering kunnen ontwerpers daarbovenop controle krijgen over de eigenschappen van het beeld om afbeeldingen & video’s vanuit andere standpunten te bekijken, om gezichtsuitdrukkingen te veranderen, om te spelen met nacht versus dag, …Ondanks de enorme kracht van deze technologieën, is de brede kennis en de impact ervan beperkt. Dit terwijl zulke technologieën ontwerpers toelaten om snel prototypes te maken en hun workflow significant te optimaliseren.

Het stelt professionals met weinig kennis van grafische software pakketten in staat om hun ideeën toch te visualiseren. Bovenop de productiviteitswinst, kunnen deze technologieën ook dienen als inspiratiebodem.

AI heeft reeds een revolutie in spelstrategieën van topspelers in schaak en Go veroorzaakt. We beginnen gelijkaardige opportuniteiten te zien binnen kunst, grafisch ontwerp en video-productie.

KRISTOF OVERDULVE

Interesse in dit project?

Neem contact op met Kristof Overdulve.

PUBLICATIE COVERS IMPACT

Onderzoek, dat mag gezien worden!

Met het digitaal magazine "Uitpakken met impact" willen de Vlaamse hogescholen exact dat doen wat de titel beoogt: laten zien (en ook een beetje 'stoefen') van hoe ze ondernemingen en organisaties helpen te professionaliseren en welke impact ze daarmee precies realiseren op de werkvloer.

Wil je precies weten wat er de afgelopen 3 jaar zoal gebeurde op gebied van onderzoek, innovatie en de kennisdeling van al deze opgebouwde expertise? Dan geeft dit digitaal magazine antwoord op deze vragen.