Ga verder naar de inhoud

De e-course ‘infectiepreventie’ stelt ontelbare levens veilig.

2020 is getekend door corona. Onverwacht en ongenadig. Het zorgpersoneel in ons land is zonder twijfel goed opgeleid, maar de pandemie maakte bijkomende scholing en begeleiding noodzakelijk. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zette ook in op e-courses.

Hygiënemiddelen covid19
Screenshot 2021 03 19 at 11 52 57

Bart De Troyer directeur van woonzorgcentrum De Zeven Torentjes in Brugge, besloot de e-course ‘infectiepreventie’ aan te bieden aan zijn medewerkers: "Ze hadden meer nog dan aan vorming, nood aan bevestiging. De hele Covid-periode was en is nog steeds bijzonder zwaar voor iedereen en mentale steun was en blijft absoluut welkom. Het signaal geven dat ze goed bezig zijn, dat ze de hygiëneregels ter harte nemen en dat ze daardoor onze bewoners, maar ook zichzelf en hun omgeving beschermen, was en blijft erg belangrijk."

Relatie hogeschool-werkveld met impact

De e-course werd ontworpen en samengesteld door twee onderzoekers van Howest. Veerle Coupez boog zich samen met collega Marie-Line Himpe en met hulp van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, NVKVV en de Belgische federatie voor zorgkundigen over de vraag naar een korte, bondige en professionele opleiding: "We wilden absoluut een positieve boodschap brengen. Deze zorgverleners vochten immers bijzonder toegewijd tegen een nieuwe en onbekende vijand", aldus de onderzoekers.

Hogescholen spelen een belangrijke rol door vanuit hun expertise kennis naar de praktijk over te brengen. Niet alleen aan studenten, maar ook aan professionals.
Avatar 3699 wouter beke
Wouter Beke
Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid
Screenshot 2021 03 19 at 11 59 39

Het belang van de relatie tussen hogescholen en werkveld en vooral de impact ervan wordt sterk benadrukt. Continue permanente vorming is van kapitaal belang in onze samenleving. Hogescholen kunnen professionals wapenen met evidence based kennis. Het Agentschap zegt goed samen te werken met hogescholen en die samenwerking te willen valoriseren. Volgens Vlaams minister Wouter Beke moeten we dat samenspel nog meer gaan opzoeken. Hij gelooft in het tweerichtingsverkeer tussen beide partijen.

"Wanneer de dreiging groot is, hebben we extra nood aan informatie, begeleiding en richtlijnen. De hogescholen hebben daar een belangrijke rol te spelen," bevestigt Lon Holtzer, Vlaams Zorgambassadeur

Dit samenspel blijkt ook een succes te zijn. De e-courses genereerden meer dan 80.000 unieke bezoekers. Terwijl de doelgroep initieel verpleegkundigen en zorgverleners was, gebruiken ook verenigingen van tandartsen, kinesisten en artsen deze tool.

In het dagelijks leven levert een verpleegkundige de zorg patiënt per patiënt. Met de e-courses echter, werden duizenden zorgverleners bereikt én dus ook meteen al de patiënten waar zij voor zorgen. Dat is een positieve impact op ontelbare mensen, hun welbevinden en soms ook hun levens.

We hebben te maken met veel kwetsbare mensen, patiënten maar ook de zorgverleners zelf. Ze geven elke dag het beste van zichzelf en willen hoe dan ook geen besmettingen overdragen.
Screenshot 2021 03 19 at 11 23 56
Lon Holtzer
Vlaams Zorgambassadeur

Een stap in de richting van online permanente vorming

"Dit soort e-courses zijn van grote waarde voor het werkveld", zegt Rebecca Denys, zorginnovator bij Mintus en alumnus van de opleiding verpleegkunde bij Howest. "Het kadert immers in de idee van een leven-lang-leren. De hogescholen hebben daarbij een rol te spelen. Zij zitten op een berg praktijkgerichte kennis en de werkvloer moet vaak zoeken naar relevante trajecten voor kennisopbouw en versterking van de competenties van hun medewerkers. Hogescholen kunnen ook meer dan vandaag hun expertise delen en complementair uitbouwen".

Ook Bart De Troyer is die mening toegedaan: "Deze expertise is blijvend interessant. Als de link op youtube weg valt, dan gaat dit prachtige instrument verloren. Hier kan de stap gezet worden naar de digitale school. Het kan niet dat de werkvloer of een andere hogeschool telkens opnieuw het warm water moet uitvinden."

Eric Vermeylen, secretaris-generaal van Vlaamse Hogescholenraad stelt ons gerust: “Precies om opgedane kennis niet verloren te laten gaan, werd in 2019 Blikopener opgestart. Blikopener zorgt ervoor dat de praktijkgerichte kennis aan de Vlaamse hogescholen ter beschikking wordt gesteld aan ondernemingen en social profit organisaties. Op die manier wordt de maatschappelijke impact des te groter.”

Spraakmakers overview

Meer van deze spraakmakers?

Smaakt dit interview naar meer? Is je honger naar kennis niet te stillen? Wil je weten hoe andere onderzoekers en bedrijven hebben samengewerkt om innovatieve ideeën om te zetten naar impactvolle projecten?

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4