Ga verder naar de inhoud

Meetinstrumenten ontwikkelen en evalueren

25 november 2022 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Betrouwbare, geldige meetinstrumenten zijn essentieel voor kwantitatief wetenschappelijk onderzoek. Maar welk beschikbaar meetinstrument kies je best? En wanneer kan je beter één aanpassen of zelf ontwikkelen? Deze vorming helpt je bij de selectie, ontwikkeling en evaluatie van meetinstrumenten.

Doelgroep: onnderzoekers die bestaande meetinstrumenten (willen) gebruiken of nieuwe meetinstrumenten willen ontwikkelen

VRAGENLIJST

Hoe kies, ontwikkel en evalueer je meetinstrumenten? Deze vorming helpt je op weg: van vragenlijsten en procedures tot tools en meer.

We bespreken de verschillende fases die je moet doorlopen om zelf een meetinstrument te ontwikkelen en evalueren. Dit doen we aan de hand van concrete voorbeelden uit diverse vakgebieden en settings.

Je krijgt toelichting bij begrippen zoals meetfout, betrouwbaarheid en geldigheid. En we staan ook stil bij (statistische) methoden om betrouwbaarheid en geldigheid na te gaan.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.


Na afloop ontvang je een attest van deelname.

PEERSMAN WIM

Lesgever

Wim Peersman is doctor in de medische wetenschappen en master in de sociologie. Als onderzoekscoördinator bij Odisee Hogeschool en gastprofessor aan de UGent heeft hij veel ervaring met het begeleiden van promovendi en junior onderzoekers.

Hij adviseerde verschillende (inter)nationale onderzoeksprojecten op het gebied van onderzoeksmethoden. Hij heeft een uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van meetinstrumenten en publiceerde hierover in verschillende internationale tijdschriften.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4