Ga verder naar de inhoud

Onderzoeksmethoden: verschillende benaderingen

6 september 2022 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Heb jij een onderzoekvraag of doelstelling, maar geen idee welke onderzoekmethode je best gebruikt? Maak kennis met verschillende onderzoekmethoden. Naast kwantitatief en kwalitatief onderzoek, leer je over experimentele designs, realistic evaluation en actie-onderzoek.

Doelgroep: Junior en toekomstige onderzoekers die een geschikte methode zoeken voor hun onderzoekvraag of -doelstelling.

ONDERZOEKSMETHODES

In deze vorming krijg je een overzicht van verschillende onderzoeksmethoden en benaderingen. Het uitgangspunt is een onderzoeker met een bepaalde onderzoeksvraag of doelstelling, die zich afvraagt welke methode hij hiervoor best gebruikt.

Je ontdekt de voor- en nadelen van verschillende onderzoeksmethodes. En we zoomen in op zaken zoals grondvormen van onderzoek (kwantitatief en kwalitatief), steekproeftrekking (aselecte en theoretisch selecte), cross-sectioneel en longitudinaal onderzoek, interne en externe geldigheid, (quasi) experimentele designs, realistic evaluation en (participatief) actie-onderzoek.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met 5 werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.

PEERSMAN WIM

Lesgever

Wim Peersman is doctor in de medische wetenschappen en master in de sociologie. Als onderzoekscoördinator bij Odisee hogeschool heeft hij veel ervaring met het superviseren van onderzoeksprojecten en het begeleiden van promovendi en junior onderzoekers. Hij is docent onderzoeksmethoden en deed onder meer onderzoek in het domein van zorgbehoefte en -kwaliteit, interprofessioneel samenwerken en human resources in de zorg.

Hij adviseerde verschillende (inter)nationale onderzoeksprojecten op het gebied van onderzoeksmethoden. Hij heeft ervaring met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden en publiceerde in verschillende (inter)nationale tijdschriften.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4