Ga verder naar de inhoud

Introductie in SPSS - basis

12 september 2024 - 10:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Deze vorming introduceert onderzoekers in de basis van SPSS. SPSS is een statistisch programma dat de humane wetenschappen frequent gebruikt om data te verzamelen en te analyseren in een bruikbare, kwantitatieve vorm.

Doelgroep: Onderzoekers met weinig tot geen voorkennis van SPSS, maar wel voorkennis van statistiek.

2022 05 SPSS

Tijdens deze vorming leer je eerst data inbrengen in SPSS. Dat betekent concreet: hoe zien de diverse tabbladen eruit, hoe maak je zelf je eigen bestand, hoe importeer je vanuit een bestaand Excel-bestand.

Vervolgens gaan we in op de diverse variabelen en hoe je deze transformeert in nieuwe variabelen. Je leert ook een analyse uitvoeren op subgroepen van je databestand. Daarnaast bekijken we zaken als descriptieve statistiek, normaliteit van data en grafische representatie. Als er voldoende tijd is, bespreken we ook nog correlatie- en betrouwbaarheidsanalyse (Cronbach’s alpha, intraclass correlation coëfficient).

De lesgever vraagt om het SPSS-programma (bij voorkeur SPSS 27.0) voor de vorming te installeren op jouw eigen laptop. Let op: dit is geen introductieles in statistiek, dus er wordt een zekere voorkennis van statistiek verwacht.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

SIMPELAERE INGEBORG

Lesgever

Ingeborg Simpelaere is master in de logopedische/audiologische wetenschappen en doctor in de medische wetenschappen. Ze startte in 2005 als docent-onderzoeker bij Hogeschool VIVES.
Sinds 2021 is ze er onderzoekscoach kwantitatief onderzoek, en voert ze ook onderwijs- en andere activiteiten uit rond onderzoek en dienstverlening.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4