Ga verder naar de inhoud

Dit moet je weten over de instaptoets lerarenopleiding

Wil je studeren voor leraar kleuteronderwijs, lager of secundair onderwijs? Een kus van de juf en een bank vooruit! En natuurlijk op tijd jouw instaptoets lerarenopleiding maken.

I Stock 1160927863

Je bent student en wil graag leraar worden?

Leraar is zo’n mooi beroep. Dat vind je ook, anders was je hier niet. Maar voor je je kan inschrijven aan een hogeschool, moet je de digitale instaptoets lerarenopleiding afleggen.

Je hebt keuze uit drie instaptoetsen

  • kleuteronderwijs (+/- 1u15)
  • lager onderwijs (+/- 3u30)
  • secundair onderwijs (+/- 1u15)

Ben je klaar met je toets? Dan krijg je een bewijs van deelname. Dat heb je nodig om je in te schrijven aan de hogeschool van jouw keuze. Het is dus belangrijk dat je de test volledig afwerkt.

Wat wordt er juist getoetst?

De toets voor kleuter- en secundair onderwijs bestaat uit twee onderdelen: een test Nederlands (leesbegrip, luisteren, structuur en taalgebruik) van zo’n 60 minuten en een test die peilt naar je leercompetenties en motivatiekenmerken van zo’n 15 minuten.

Kies je voor lager onderwijs? Dan maak je nog twee extra delen: een test Frans (lezen, luisteren en grammaticale kennis) van zo’n 90 minuten en een test wiskunde (gebaseerd op de eindtermen lager onderwijs) van zo’n 45 minuten.

Voorzie dus genoeg tijd op een rustig plekje. En een computer met internet.

Publicatie INSTAPTOETS 2022
Wil je meer uitleg?

Lees hieronder verder. Bekijk ook de meest gestelde vragen van jouw voorgangers. En onze informatiefolder over de lerarenopleiding.

Je krijgt onmiddellijk je resultaat

Spannend! Maar geen stress: de test dient enkel als feedback voor jezelf en je hogeschool. Zo weten jullie waar je goed in bent en waaraan je nog kan werken. Je kan sowieso starten aan je lerarenopleiding, of je toets nu goed of slecht ging. Laat je dus niet afschrikken.

Geen voorbereiding nodig

Krijg je graag een juist beeld van je startniveau? Zoek dan geen antwoorden op. Je hoeft ook niet te studeren voor je begint aan de toets. Zo haal je de meest waardevolle informatie uit je eindresultaat.

Wel verplicht, niet bindend

Lukt de test niet zo goed? Ook met mindere resultaten kan je nog voor leraar studeren. Nogmaals: de test geeft inzicht in je talenten en werkpunten. Zo weet je waaraan je best aandacht besteedt tijdens je lerarenopleiding.

Zijn er nog vragen?

Met dit zinnetje zal je jouw les binnenkort misschien eindigen. Maar nu wil je natuurlijk antwoorden. Lees hier de meest gestelde vragen van studenten die de instaptoets al maakten. Telkens met een duidelijke uitleg erbij.

Contacteer ons

Zit je toch nog met iets anders? Dan horen wij het graag.

Je bent studiekeuzebegeleider en wil graag meer info voor de komende studenten over de instaptoets?

De folder ‘instaptoets lerarenopleiding voor studiebegeleiders’ geeft antwoorden op vragen die studenten jou stellen. Verwijs hen ook door naar deze website en de meestgestelde vragen voor extra info.

I Stock 1079656586

Ik wil de instaptoets lerarenopleiding maken

Weet je wat de instaptoets inhoudt? Ging je al eens door de meest gestelde vragen? Heb je voldoende tijd? Zit je ergens rustig? Aan een computer met internet? Je bent er duidelijk klaar voor. Go go go!

Verder lezen
RIEN

De meest gestelde vragen over de instaptoets

Heb je een vraag? De kans is groot dat iemand ze al eerder stelde. Wij bundelden de vragen en antwoorden van jouw voorgangers: van praktische en technische zaken tot inhoud, voorbereiding en resultaten.

Verder lezen