Ga verder naar de inhoud

De meest gestelde vragen over de instaptoets lerarenopleiding

Heb je een vraag? De kans is groot dat iemand ze al eerder stelde. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen van jouw voorgangers. Voor je gemak delen we de vragen op in een aantal thema’s: praktische vragen, vragen over de inhoud, over de voorbereiding, over de resultaten en technische vragen. Je kan ook de zoekfunctie bovenaan deze pagina gebruiken als je dat makkelijker vindt.

RIEN

De meest gestelde vragen gaan over:

1. Ik wil een nieuwe instaptoets maken, maar ik krijg de volgende melding in mijn account:

Instaptoets - melding


Dit betekent dat je de instaptoets al eens hebt gemaakt. Wil je een nieuwe instaptoets toevoegen aan je account? Dat kan. Doe hiervoor het volgende:

 • Ga naar het ILO-platform
 • Meld je aan
 • Klik op ‘profiel’ bovenaan rechts in de menubalk
 • Scrol naar beneden
 • Klik op ‘nieuwe rol’ en vul de gewenste opleiding en hogeschool in
 • Klik op ‘opslaan’
 • Klik op ‘bewaren’ om je wijziging permanent te maken

Voilà. Normaal staan de onderdelen van je nieuwe instaptoets nu op je homepagina. Zie je ze (nog) niet verschijnen? Wissel dan naar de juiste opleiding door op ‘rol’ te klikken bovenaan rechts in de menubalk.


2. Ik vergat mijn wachtwoord of gebruikersnaam. Wat nu?

Dan vraag je gewoon een nieuw wachtwoord of een nieuwe gebruikersnaam aan. Simpel! Ga naar de aanmeldpagina en klik op ‘Wachtwoord vergeten?’ of ‘Gebruikersnaam vergeten?’ − deze links staan onder de knoppen ‘Aanmelden’ en ‘Registreren’. Klik erop voor instructies. In beide gevallen wordt er een e-mail gestuurd naar het mailadres waarmee je registreerde.

Praktische vragen

Voor wie is de instaptoets bedoeld? Moet iedereen die leraar wil worden die instaptoets maken?

Iedereen die zich aan een hogeschool wil inschrijven voor een educatieve bacheloropleiding kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs moet de instaptoets lerarenopleiding maken. Ook zij-instromers die al een andere opleiding hebben gevolgd of afgerond binnen het hoger onderwijs. De instaptoets is niet bedoeld voor educatieve graduaatsopleidingen of universiteiten.

Wie organiseert de instaptoets lerarenopleiding? Wie bedenkt de vragen?

Dat doet de werkgroep lerarenopleiding van de Vlaamse Hogescholenraad, in opdracht van de Vlaamse minister van Onderwijs. Onderwijsspecialisten uit verschillende hogescholen steken er de koppen samen om leraren zo goed mogelijk op te leiden. Het idee achter de instaptoets: jou een duidelijk beeld geven van je startcompetenties.

Alle vragen en info op de webpagina ‘instaptoets’ en uit de bijhorende instaptoetsen lerarenopleiding vallen onder het auteursrecht van het kabinet onderwijs en De Vlaamse Hogescholenraad. Dit betekent dat niets mag worden verveelvoudigd en/of vermenigvuldigd door middel van druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van beide partijen.

Waarom moet ik deze instaptoets maken?

Zo krijg je een goed beeld van je startniveau en basiskennis. Het voordeel? Je kent je sterktes en weet ook wat je minder beheerst. Dan kan je daar extra aandacht aan geven tijdens (of zelfs al voor) je opleiding. Zelfkennis helpt je groeien.

Wanneer kan of moet ik de digitale instaptoets afleggen?

Je kan de instaptoets starten wanneer je wil, en ook waar je wil. Let erop dat je de juiste versie maakt. Wil je bijvoorbeeld inschrijven voor academiejaar 2021-2022? Maak dan de instaptoets versie 2021-2022 − voor je je gaat inschrijven uiteraard, want daarvoor heb je een bewijs van deelname nodig. De toets krijgt elk jaar een update tussen half maart en half april (dan kan je hem even niet afleggen). De nieuwe versie verschijnt online na de paasvakantie en blijft beschikbaar tot half maart.

Is de instaptoets gratis?

Ja. Al heb je wel een computer en internet nodig. Heb je dit niet? Dan kan je de instaptoets bijvoorbeeld ook afleggen op school of in je bibliotheek.

Ik heb vroeger reeds de instaptoets afgelegd. Moet ik die opnieuw doen?

De versies van de vorige academiejaren zijn niet geldig als je je dit academiejaar wil inschrijven. Wanneer je inlogt kan je via “Profiel” de nieuwe instaptoets toevoegen en in het menu bovenaan bij “Rol” wisselen naar de nieuwe toegevoegde instaptoets. Als je alle onderdelen hebt afgelegd kun je je nieuwe bewijs van deelname downloaden.

Ik heb de instaptoets voor kleuter- of secundair onderwijs afgelegd, maar wil me inschrijven voor lager onderwijs. Wat moet ik nu doen?

De instaptoets lager onderwijs heeft twee onderdelen meer dan de instaptoetsen voor kleuter en secundair onderwijs: Frans en wiskunde. Je zal deze dus nog extra moeten afleggen. Mail hiervoor naar instaptoets.lerarenopleiding@vlaamsehogescholenraad.be. De twee onderdelen die je al maakte (Nederlands en Studievaardigheden/motivatietest) hoef je niet opnieuw te doen.

Wat moet ik meenemen als ik mij inschrijf bij een hogeschool?

Je moet de instaptoets lerarenopleiding volledig afwerken om je te kunnen inschrijven bij een hogeschool. Maak je alle onderdelen? Dan kan je een bewijs van deelname downloaden of printen. Dat bewijs heb je nodig bij je inschrijving. Let op: dit blijft maar één academiejaar geldig.

Hoe lang is mijn bewijs van deelname geldig?

Je bewijs van deelname blijft één academiejaar geldig. Wil je inschrijven voor academiejaar 2021-2022? Dan maak je de instaptoets versie 2021-2022. Het is dus niet mogelijk om je in te schrijven voor academiejaar 2021-2022 met een deelnamebewijs van 2020-2021.

Vragen over de inhoud

Uit welke onderdelen bestaat de instaptoets? Waarover gaan de vragen?

Lesgeven lukt vaak beter als je de taal goed beheerst. Het onderdeel ‘Nederlands’ maakt dus deel uit van elke instaptoets. Net als het onderdeel ‘studievaardigheden en motivatie’, want ook dat is belangrijk om te slagen als leraar. Wie voor lager onderwijs kiest, legt nog twee extra onderdelen af: Frans en wiskunde. We vatten even samen:

Instaptoets voor kleuteronderwijs

 1. Nederlands (+/- 60 min.)
 2. Studievaardigheden en motivatietest (+/- 15 min.)

Instaptoets voor lager onderwijs

 1. Nederlands (+/- 60 min.)
 2. Studievaardigheden en motivatietest (+/- 15 min.)
 3. Frans (+/- 90 min.)
 4. Wiskunde (+/- 15 min.)

Instaptoets voor secundair onderwijs

 1. Nederlands (+/- 60 min.)
 2. Studievaardigheden en motivatietest (+/- 15 min.)

Het onderdeel Nederlands peilt naar leesbegrip, woordenschat, structuur en taalgebruik. Het onderdeel Frans bestaat uit lezen en luisteren. En wiskunde toetst naar jouw kennis o.b.v. eindtermen uit het lager onderwijs.

Ik twijfel tussen kleuter, lager of secundair onderwijs. Wat is het verschil tussen deze instaptoetsen? En welke maak ik dan best?

Als je de instaptoets lager onderwijs maakt, kan je dat deelnamebewijs zowel gebruiken voor lager als voor kleuter of secundair onderwijs − zo hoef je niet op voorhand te kiezen. De verplichte onderdelen uit kleuter en secundair onderwijs (Nederlands en studievaardigheden/motivatietest) zitten namelijk ook in de instaptoets voor lager onderwijs. Omgekeerd kan niet: met een deelnamebewijs kleuter of secundair onderwijs kan je niet inschrijven voor lager onderwijs. In dat geval moet je nog twee extra onderdelen maken van de instaptoets − mail hiervoor naar instaptoets.lerarenopleiding@vlaamsehogescholenraad.be

Mag ik dingen opzoeken of hulp vragen bij het invullen van de instaptoets?

Hét doel van de instaptoets is om jou inzicht te geven van jouw kennis: wat beheers ik goed, wat fris ik beter op? Zo weet je waarop je kan letten om succes te boeken. Als je tijdens je toets info vraagt of opzoekt, geeft dit een vertekend beeld van jouw persoonlijk resultaat. Jouw resultaat heeft géén invloed op jouw inschrijving: goed of slecht, je mag sowieso voor leraar studeren. Dan kan je het beter gewoon eerlijk spelen, eerlijk met jezelf.

Vragen over de voorbereiding

Kan of moet ik mij voorbereiden op de instaptoets?

Je moet je niet voorbereiden op de instaptoets. De vragen peilen naar wat je weet. Je hoeft dus zeker niet te studeren of te oefenen. Wil je toch wat meer zekerheid voor jezelf? Kijk dan eens op onderwijstalent.be.

Waarop moet ik letten als ik de instaptoets ga maken?

Wil je goed voorbereid starten? Ga dan even deze checklist af:

 • Ik zit op een rustige plek waar niemand mij stoort
 • Ik heb genoeg tijd en energie (al kan je de toetsonderdelen spreiden en hoef je ze dus niet allemaal na elkaar te maken)
 • Mijn laptop of computer heeft een goede internetverbinding en een opgeladen batterij
 • Ik heb mijn rijksregisternummer (op de achterzijde van mijn identiteitskaart) om mij aan te melden of een digitale sleutel zoals Itsme, eID, token of beveiligingscode
 • Ik heb kladpapier en iets om te schrijven
 • Ik kan geluidsfragmenten afspelen via mijn computer, box of hoofdtelefoon (dat is nodig voor de luister- en kijkfragmenten bij het onderdeel Nederlands en Frans)

Vragen over de resultaten

Is de instaptoets bindend? Betekent een slecht resultaat dat ik mij niet kan inschrijven?

Nee, geen stress dus. Hij is wel verplicht: je moet hem volledig afwerken. Om je in te schrijven aan een hogeschool heb je namelijk een bewijs van deelname nodig. Is je resultaat goed of slecht? Dat maakt niet uit voor je inschrijving. Al geeft het wel een idee waaraan je nog kan werken.

Krijg ik onmiddellijk feedback?

Je ziet je resultaten als je alle onderdelen van de instaptoets hebt afgewerkt. En je krijgt meteen ook tips om jouw kennis op te frissen. Hou je jouw resultaten graag bij? Dan kan je ze downloaden als pdf.

Wat gebeurt er met mijn resultaten? Krijgt mijn hogeschool die te zien?

Je resultaten zijn er in de eerste plaats voor jezelf, zodat je weet hoe je ervoor staat. Ze tellen dus níet mee als evaluatie. Schrijf je je in bij een hogeschool, dan kan die jouw resultaten ook bekijken. Waarom? Om jou nog beter te begeleiden en ondersteunen. Enkel de betrokken lectoren hebben toegang tot jouw resultaten. Er wordt heel voorzichtig mee omgesprongen.

Wat als de resultaten van mijn instaptoets slecht zijn?

Hoe goed of slecht jouw resultaat van de instaptoets lerarenopleiding ook is, je mag je sowieso inschrijven. Je hebt namelijk alleen een bewijs van deelname nodig. Al haal je er natuurlijk wel persoonlijk voordeel uit als je de test serieus neemt.

Ik scoor minder voor bepaalde onderdelen. Kan ik ondersteuning krijgen op de hogeschool?

Schiet je tekort voor een bepaald onderdeel? Je hogeschool helpt je graag: met ondersteunend materiaal en/of hulp op maat. Vraag hiernaar bij je inschrijving. Kan je niet zo lang wachten? Start dan al zelfstandig: met het advies dat je krijgt na elk onderdeel van de instaptoets. Of zoek eens online, bijvoorbeeld op onderwijstalent.be.

Technische vragen

Moet ik alle onderdelen van de instaptoets in één keer afwerken?

Je kan de verschillende toetsonderdelen spreiden. En hoeft ze dus niet allemaal na elkaar te maken. Je krijgt je bewijs van deelname wel pas als je alle toetsonderdelen hebt afgewerkt.

Ik wil een nieuwe instaptoets maken, maar ik krijg de volgende melding in mijn account:

Instaptoets veelgesteldevragen

Dit betekent dat je de instaptoets al eens hebt gemaakt. Wil je een nieuwe instaptoets toevoegen aan je account? Dat kan. Doe hiervoor het volgende:

 • Ga naar het ILO-platform
 • Meld je aan
 • Klik op ‘profiel’ bovenaan rechts in de menubalk
 • Scrol naar beneden
 • Klik op ‘nieuwe rol’ en vul de gewenste opleiding en hogeschool in
 • Klik op ‘opslaan’
 • Klik op ‘bewaren’ om je wijziging permanent te maken

Voilà. Normaal staan de onderdelen van je nieuwe instaptoets nu op je homepagina. Zie je ze (nog) niet verschijnen? Wissel dan naar de juiste opleiding door op ‘rol’ te klikken bovenaan rechts in de menubalk.

Ik vergat mijn wachtwoord of gebruikersnaam. Wat nu?

Dan vraag je gewoon een nieuw wachtwoord of een nieuwe gebruikersnaam aan. Simpel! Ga naar de aanmeldpagina en klik op ‘Wachtwoord vergeten?’ of ‘Gebruikersnaam vergeten?’ − deze links staan onder de knoppen ‘Aanmelden’ en ‘Registreren’. Klik erop voor instructies. In beide gevallen wordt er een e-mail gestuurd naar het mailadres waarmee je registreerde.

Kan ik de instaptoets meerdere keren maken?

Nee, je kan de instaptoets maar één keer afleggen. Moet je toch een nieuwe instaptoets maken? Bijvoorbeeld omdat je wisselt van opleiding of omdat je deelnamebewijs niet meer geldig is. Mail dan naar instaptoets.lerarenopleiding@vlhora.be.

Wanneer kies ik voor ‘aanmelden’ of ‘registreren’?

Als je de website voor de eerste keer bezoekt, kies je voor ‘registreren’. Je maakt dan eenmalig een gebruikersnaam en wachtwoord. Ben je al geregistreerd? Dan kies je voor ‘aanmelden’.

Ik ontving geen e-mail met mijn logingegevens. Wat nu?

Check zeker eens je ongewenste e-mails. De kans is groot dat je hem daar vindt.

Kan ik de instaptoets maken op mijn smartphone?

De toets werd niet ontwikkeld voor smartphones. Gebruik een laptop of computer met een goede internetverbinding en een opgeladen batterij.

Het internet liep vast tijdens de test of ik heb hem halverwege afgesloten. Wat nu?

Geen paniek, je antwoorden zijn niet verloren. Ze worden namelijk elke keer bewaard als je op ‘volgende’ klikt. Je kan dus gewoon verder gaan waar je bent geëindigd. Alleen de laatste vraag zal je misschien opnieuw moeten beantwoorden.

Ik kan de filmpjes of luisterfragmenten niet afspelen?

Werkt het geluid van je computer, box of hoofdtelefoon goed? Dan ligt het misschien aan je browser. Internet Explorer toont de luisterfragmenten niet altijd correct. Probeer een van deze browsers (in die volgorde): Mozilla, Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge. Safari raden we af (een aantal filmpjes kunnen hier niet bekeken worden). Of je de test mag onderbreken om van browser te veranderen? Zeker. Je ingevulde antwoorden worden tussentijds opgeslagen. Lukt het nog niet? Misschien moet je nog een ontbrekende plug-in installeren.

Welke browser gebruik ik best voor de instaptoets? Mijn browser laat geen registratie toe.

Om je te registreren, raden we aan om een van deze browsers te gebruiken (in volgorde van performantie): Google Chrome, Mozilla Firefox. Safari raden we af (een aantal filmpjes kunnen hier niet bekeken worden). Heb je problemen om de filmpjes en luisterfragmenten af te spelen? Switch dan toch eens van browser (in die volgorde): Mozilla Firefox, Google Chrome of Microsoft Edge.

Kan ik mij registreren zonder Belgisch rijksregisternummer?

Heb je (nog) geen rijksregisternummer? Vul dan je BIS-nummer in. En duid de checkbox aan die zegt dat je geen uniek identificatienummer hebt.

Vond je geen antwoord op je specifieke vraag? Neem dan zeker contact op met ons.

I Stock 1160927863

Dit moet je weten over de instaptoets lerarenopleiding

Is de instaptoets verplicht? Wat wordt er getoetst? Kan ik mij voorbereiden? Welke moet ik precies maken? Help! Hier vind je een antwoord op al je algemene vragen en twijfels. Zowel voor studenten als studiebegeleiders.

Verder lezen
I Stock 1079656586

Ik wil de instaptoets lerarenopleiding maken

Weet je wat de instaptoets inhoudt? Ging je al eens door de meest gestelde vragen? Heb je voldoende tijd? Zit je ergens rustig? Aan een computer met internet? Je bent er duidelijk klaar voor. Go go go!

Verder lezen
Publicatie INSTAPTOETS

Download de informatiefolder 2021-2022

Zoals ieder jaar bundelden we ook nu alle informatie over de 'Instaptoets Lerarenopleiding' in een handige folder. Deze kan je vinden bij alle hogescholen. Maar je kan hem hier al makkelijk downloaden als PDF.