Skip to content
Op een Drafje zet in op een innovatieve en laagdrempelige verwerking van bierdraf uit regionale en lokale brouwerijen. Het doel is resultaten te behalen die inspirerend zijn voor lokale actoren. Voor de droge fractie wordt specifiek gekeken naar de pluimveesector, terwijl het vloeibare deel van de draf wordt gebruikt voor microalgenkweek. Dit alles met als doel om optimaal te profiteren van de lokale reststroom, namelijk bierdraf van regionale en kleinschalige brouwerijen.

Voornaamste doelstelling van het project is om door een innovatieve, laagdrempelige en succesvolle verwerking van bierdraf inspirerend te werken, zodat lokale actoren dit oppakken. Hierdoor kan een lokale (korte) keten worden gevormd om maximaal te profiteren van de beschikbare reststroom, namelijk bierdraf van regionale en kleinschalige brouwerijen.

Deeldoelstellingen:
1. Zoeken naar een eenvoudige verwerkingstechniek om de droge en vloeibare fractie van de bierdraf te scheiden.
2. Uitwerken van toepassingen voor de droge fractie als voeder voor rundvee en pluimveehouderijen, inclusief een voederproef.
3. Gebruik maken van de vloeibare fractie als substraat voor microalgenkweek om zo een innovatieve en duurzame manier te demonstreren om regionale biomassa te produceren op een meer duurzame manier. Daarnaast worden de meest interessante toepassingsmogelijkheden voor de nieuwe biomassa (microalgen) in kaart gebracht, variërend van gebruik als voedingssupplement in de landbouw tot verwerking in originele voedselproducten.
4. Aantonen van de haalbaarheid van een lokale en korte keten en het demonstreren van de meerwaarde ervan door het uitwerken van een roadmap.

Met als doel het effectief realiseren van deze nieuwe duurzame waardeketen, werken de projectpartners samen aan het opstellen van een roadmap. Hierin worden de praktische stappen in het verwerkings- en valorisatieproces toegelicht, evenals hoe de keten organisatorisch, logistiek en op een rendabele manier kan worden gerealiseerd. Belangrijke aspecten die aan bod moeten komen zijn onder andere: wie doet wat in het proces, hoe kunnen efficiëntiewinsten worden behaald (bijvoorbeeld door schaalvergroting of creatieve manieren van bierdraf verzamelen), hoe kan de keten logistiek worden georganiseerd, welke partners zijn nodig om deze keten op regionale schaal te realiseren, en wat is de meerwaarde voor de verschillende schakels/partners in de keten. Het effectief uitwerken van deze keten kan eventueel worden opgenomen in een vervolgtraject en, afhankelijk van de resultaten, zelfs op grotere schaal worden uitgerold.

Samenvattend is de missie van dit project de demonstratie van een lokale keten waar regionale (kleinschalige) brouwerijen op een economisch interessante manier hun bierdraf kunnen verwerken. Dit biedt lokale veetelers en pluimveehouders de mogelijkheid om stabiel en betaalbaar krachtvoeder te verkrijgen dat het hele jaar door beschikbaar is vanwege de langere houdbaarheid van de droge fractie. Daarnaast wordt een innovatieve verwerkingsmogelijkheid van de vloeibare fractie gedemonstreerd door op pilootschaal microalgen te kweken die vervolgens kunnen worden gebruikt als ingrediënt binnen de context van de korte keten. De opgedane kennis in het project wordt uiteindelijk verspreid via publicaties, workshops en demo-cases.

Resultaten

Aantal experimenten rond nieuwe keten (D3/Actie1): 2

Uitwerken keten rond valorisatie bierdraf naar food en feed. Innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en -afzet, en valorisatie van biomassaresten.
Promotor
Sabine Van Miert
Onderzoeker
Isabelle Noyens,
Audrey De Cuype
01/01/2025 - 30/06/2027