Ga verder naar de inhoud

Ademhalingstoolbox voor het efficiënt aanleren, beoordelen en opvolgen van diverse ademhalingstherapieën

Het juist aanleren en toepassen van ademhalingstechnieken is erg belangrijk in vele (preventieve) therapieën, zoals ademhalingskinesitherapie, inhalatietherapie, stress- en burn-out behandeling en logopedie. Hierin is het controleren van specifieke ademhalingsparameters volgens een bepaald protocol van cruciaal belang om de therapiedoelen te behalen.

Momenteel leren ademhalingstherapeuten en -coaches hun cliënten ademhalingstechnieken aan met behulp van gesproken instructies. Om de prestaties van de cliënt tijdens de therapie te evalueren, gebruikt de therapeut zijn natuurlijke zintuigen (zien, voelen, horen) en kunnen ze momenteel onvoldoende beschikken over intelligente hulpmiddelen die helpen om de uitvoering van ademhalingstechnieken kwantitatief te beoordelen.

De therapeuten zijn gebaat met hulpmiddelen die ademhalingsparameters objectief kunnen opnemen en die helpen om patiënten efficiënter te kunnen begeleiden en opvolgen (bv. deels van op afstand). Daarnaast zijn zij gebaat met educatieve tools om de soms complexe therapieën efficiënt aan te leren.

Resultaten

In dit onderzoeksproject werd kennis over ademhalingsoefeningen, -algoritmes en -sensoren vertaald en gedemonstreerd in een ademhalingstoolbox. De toolbox bestaat uit educatieve tools, meetsystemen, software applicaties en richtlijnen. Deze ademhalingstoolbox ondersteunt therapeuten en coaches bij het efficiënt aanleren, beoordelen en opvolgen van diverse ademhalingstherapieën. Bovendien verlaagt het de drempels voor technologische bedrijven bij het ontwikkelen van zorgtechnologie voor ademhalingstoepassingen.

In nauwe samenwerking met het werkveld werd een toolbox met operationele demonstratoren ontwikkeld en getest in vier use cases:
1) autogene drainage technieken voor slijmverwijdering
2) inhalatie- en verneveltechnieken
3) ademhalingshertraining voor astma en hyperventilatie
4) stressreductie met behulp van HRV biofeedback.
Thomas More-hogeschool
01/01/2021 - 31/03/2023
CAROLINE ROBERT

Caroline Robert

Thomas More - Blikopener contact