Onderzoek en innovatie
De Vlaamse hogescholen staan met beide voeten in de praktijk. Ze werken op verschillende manieren samen met partners uit het werkveld. Bijvoorbeeld rond onderzoek & innovatie, rond duaal leren of werkplekleren.
Sta versteld van het innovatieaanbod
Samen innoveren: meer dan 2.000 onderzoekers van de Vlaamse hogescholen doen praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en stellen hun expertise ter beschikking van jouw onderneming of organisatie. Ze zoeken naar innovatieve oplossingen voor jouw vraag of zorgen voor een gepaste implementatie.
Impact van ons onderzoek & innovatie
Werk & Economie
In dit magazine zetten we en aantal projecten in de kijker. Kom je het wat en hoe te weten, en ontdek de impact van innoverend hoger onderwijs. We willen jou inspireren en te laten nadenken over hoe een hogeschool jouw organisatie of onderneming kan helpen om de volgende stap te nemen in jouw innovatieproces.
Welzijn & Zorg
De samenleving vergrijst en aandoeningen evolueren. ‘Uitdaging’ is het woord dat de sector kleurt. En uitdagingen vragen om innovaties. Via praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek bouwen de Vlaamse hogescholen veel kennis en ervaring op rond verschillende thema’s in de zorg.
Voedsel & Water
Grondstoffen raken schaarser en onze planeet staat steeds meer onder druk. Hoe zorgen we voor voedsel en water zonder het klimaat en het milieu extra te belasten? De experts aan de Vlaamse hogescholen in duurzame voedsel- en watersystemen onderzoeken het van hernieuwbare grondstoffen en futureproof voedselproductie tot efficiënte waterzuivering en meer.
Tetra oproep 2025
Een aantal Vlaamse hogescholen willen voor de TETRA-oproep van februari 2025 projecten indienen. Daarom zijn ze op zoek naar bedrijven en organisaties om deel te nemen aan de ‘begeleidingscommissie’ van hun TETRA-onderzoekprojecten. De projectideeën worden bij deze commissie afgetoetst op haalbaarheid en volledigheid.
Thematafels
Misschien is een thematische sessie echt iets voor jou! Vragen die jij hebt, leven gegarandeerd ook bij anderen. Blikopener brengt via de 'Thematische Tafels' verschillende stakeholders samen: ondernemingen, organisaties, financiers, overheid, klanten, … om over een bepaald thema te debatteren. Wat denk je?
Projecten binnen onderzoek en innovatie
Kennisdiffusie
Blikopener is er om organisaties te sensibiliseren op vlak van innovatie, om advies te geven en om indien het zover komt, projecten uit te werken. Transparante communicatie, het genereren van nieuwe ideeën, collectieve betrokkenheid en de 'proof of concepts' zijn sleutelfactoren in dit verhaal.
INPUT/OUTPUT
Het tweejarig project ‘INPUT/OUTPUT Research & Innovation Training Programme' organiseert voor onderzoekers aan de hogescholen trainingen, workshops en inspiratiesessies om hun praktijkgericht onderzoek en de valorisatie ervan te ondersteunen.
Digital Open Science Platform
Dat het onderzoek aan onze hogescholen gezien mag worden, is een understatement. En toch. Te veel mooie resultaten blijven nog onder de radar. Al komt daar binnenkort verandering in. Vanaf medio 2022 publiceren we al ons onderzoek op een nagelnieuw digitaal platform – gekoppeld met alle hogescholen, het werkveld en overheden.
Haal onze onderzoekers en studenten in huis!
Onze studenten verdienen de beste opleiding. Zo worden zij de beste medewerkers in de jobs van de toekomst. Daarom werken wij aan onze relatie met het werkveld. Leren door te doen is zo krachtig. Wat je ervaart, vergeet je immers niet meer.
Ook onze onderzoekers hebben een sterke band met het werkveld. Ze bekijken samen projecten en krijgen de kans om hun praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek te testen in professionele omgevingen. Of omgekeerd: het werkveld vraagt onze onderzoekers en stagiairs innovatieve inzichten te implementeren in hun werkomgeving.
De kruisbestuiving maakt de samenwerking succesvol. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ook de docenten regelmatig moeten bijleren. De samenwerking van studenten en organisaties gaat bovendien over de grenzen heen. Gesteund door de beleidsvoorbereidende werkgroepen en uiteraard ook de overheid krijgen ze op deze manier de beste kansen.
Een biotoop van leren, innoveren en internationaliseren
En dat maakt de cirkel rond. Docenten, studenten, (inter-)nationale organisaties, onderzoekers en de overheid werken allen samen met een groot doel voor ogen: samen het talent van de toekomst klaarstomen.
Op zoek naar dat goudhaantje?
Authentieke leeromgevingen zijn een meerwaarde voor onze studenten.
De energie en dynamiek van deze jonge leeuwen zijn dan weer een meerwaarde voor jouw organisatie. Bovendien brengen zij de expertise van meer dan 14.000 personeelsleden, verbonden aan de hogescholen, mee. Een gouden match. Toch?
Zoek jij een stagestudent?
Actualiteit
Veerle Hendrickx nieuwe voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad
Vanaf januari 2025 nemen Veerle Hendrickx en Dennis Cluydts het voorzitterschap en ondervoorzitterschap van de Vlaamse Hogescholenraad op zich. Veerle Hendrickx, algemeen directeur van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, wordt de nieuwe voorzitter. Dennis Cluydts, algemeen directeur van de Erasmushogeschool Brussel, neemt de rol van ondervoorzitter op. Hun mandaat loopt tot eind 2026.
Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei
Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.
Co-creatie met het werkveld in het hoger onderwijs is goedkoop onderwijs
Niets is minder waar: het kost tijd én geld om een brug te slaan tussen de twee werelden. De 13 Vlaamse hogescholen gaan partnerschappen aan waarbij ze samen met het werkveld onderwijs ontwikkelen en/of samen onderwijs uitvoeren. Sterker nog, ze maken van co-creatie een keurmerk.