Ga verder naar de inhoud

Studeren

Een hogeschool is een unieke biotoop. Eentje waar je je snel thuisvoelt. Maar vooral ook eentje waar je veel leert. Door te springen, klaar om je talent aan te scherpen. Door te doen, met het oog op de praktijk. En op de toekomst. Succes (verzekerd)!

Vlhora studeren2
Royal acad apen

Waarom een hogeschool?

Stel jezelf even de vraag: wat voor student ben ik? Dan weet je snel waarom je best kiest voor een hogeschool, of niet. Vlaanderen telt dertien hogescholen met een enorme keuze aan studierichtingen. Er zit zeker ook iets tussen voor jou.

TRIX

Studieaanbod in Vlaanderen

Diploma secundair onderwijs: check. Nu wil je verder studeren? Super! Je moet een aantal keuzes maken zoals: hoeveel jaar wil ik studeren, op welk niveau en in welke school? En natuurlijk ook: wat wil ik studeren?

Lees verder
KVDS 20171213 172437 NIKON D5

Praktische info

Je vraagt je af hoe het leven draait op onze hogescholen? Goed. Daar houden we van. Van de nieuwsgierigheid en eigenheid van elke student. Wij zetten onze deuren dan ook open voor iedereen.

Lees verder
Magazine innovatie Ahs1

Een leven lang leren

Op school, thuis, op het werk, in je sociale omgeving. Je leert overal. Een leven lang. Leer en evolueer je mee? Op jouw maat en ritme, waar en wanneer je maar wil. Via flexibele modules en digitale platformen. Overdag, ‘s avonds of in het weekend. Op de campus, in het werkveld of op afstand.

Lees verder
I Stock 1160927863

Instaptoets lerarenopleiding

Wil je studeren voor leraar kleuteronderwijs, lager of secundair onderwijs? Een kus van de juf en een bank vooruit! En op tijd jouw instaptoets maken: die is verplicht om je te kunnen inschrijven. Say what?! Hier krijg je alle info.

Lees verder
VPL

Stages verpleegkunde

Stage vierde fase in bachelor verpleegkunde? Hier vind je het feedbackdocument voor je stagebegeleider en -mentor

Lees verder
I Stock 859639314

Studentenvoorzieningen

Je wil studeren. Wij helpen jou met de rest: eten en slapen, babbels en betalingen, vervoer en studentenleven. Zo kan je lekker zorgeloos student zijn. Elke hogeschool krijgt financiële middelen van de Vlaamse overheid om haar studenten te ondersteunen: studentenvoorzieningen of, korter, stuvo. Die zetten we in op zes domeinen.

Lees verder
WERK_ECONOMIE

Werken na studeren

Of je met een hogeschooldiploma gegeerd bent op de arbeidsmarkt? Zeker. Naast kennis, doe je namelijk ook heel wat praktijkervaring op tijdens je studies. Denk maar aan stages en leren op de werkvloer. Maar ook aan beroepsgerichte vakken van docenten uit het werkveld. Je verlaat de schoolbanken dus met een gezonde dosis lef, zelfstandigheid en ervaring. En dat loont!

Lees verder
I Stock 502733644

De Vlaamse hogescholen in cijfers

Honderddrieënveertigduizend vierhonderdeenentachtig. Een mond vol én tegelijk het aantal studenten in de tweehonderdentwaalf opleidingen aan onze dertien hogescholen op 1 oktober 2020. Dat is een stijging van vijfduizendhonderdtweeënzeventig studenten ten opzichte van vorig jaar. Zie je graag een overzicht in duidelijke cijfers?

Lees verder

Actualiteit

CORONA BIB

De Corona Bib, het studentenplatform van Vlaanderen

31 mei 2021

Zoals iedereen hadden ook de studenten met de lockdown in maart 2020 weinig vooruitzichten en met wat precies de gevolgen daarvan zouden zijn. Met de examenperiode in het vooruitzicht werd snel duidelijk dat heel wat studenten die voorheen de bibliotheek opzochten, nu plots zonder oplossing zaten om samen te studeren. Een groepje onder hen bleef echter niet bij de pakken zitten.

Verder lezen
VACCINEREN

Aanpak vaccinatie van studenten die stage lopen in zorginstellingen.

7 feb. 2021

Heel wat studenten die een zorgopleiding volgen aan een Vlaamse hogeschool, lopen ook stages in zorginstellingen over heel Vlaanderen. Dat is een essentieel onderdeel van hun opleiding. Maar hoe zit het nu met de vaccinatie van deze studenten? Komen zij nu al in aanmerking en hoe gaat dat dan praktisch?

Verder lezen
VPL BO

Position paper leerladder in de zorg

28 jan. 2021

Verpleegkundige worden? Dat kan momenteel op twee manieren: via de vierjarige bacheloropleiding of de driejarige HBO5-opleiding. Er zijn echter nog heel wat inconsistenties en onduidelijkheden. Daarnaast zijn er ook knelpunten waardoor goede profielen vaak verloren gaan nog voor ze in de zorgsector terechtkomen. Dat willen we graag oplossen, met een eenduidige visie over hoe de leerladder in de zorg er moet uitzien.

Verder lezen