Studeren
Een hogeschool is een unieke biotoop. Eentje waar je je snel thuisvoelt. Maar vooral ook eentje waar je veel leert. Door te springen, klaar om je talent aan te scherpen. Door te doen, met het oog op de praktijk. En op de toekomst. Succes (verzekerd)!


Waarom een hogeschool?
Stel jezelf even de vraag: wat voor student ben ik? Dan weet je snel waarom je best kiest voor een hogeschool, of niet. Vlaanderen telt dertien hogescholen met een enorme keuze aan studierichtingen. Er zit zeker ook iets tussen voor jou.

Studieaanbod in Vlaanderen
Diploma secundair onderwijs: check. Nu wil je verder studeren? Super! Je moet een aantal keuzes maken zoals: hoeveel jaar wil ik studeren, op welk niveau en in welke school? En natuurlijk ook: wat wil ik studeren?

Praktische info
Je vraagt je af hoe het leven draait op onze hogescholen? Goed. Daar houden we van. Van de nieuwsgierigheid en eigenheid van elke student. Wij zetten onze deuren dan ook open voor iedereen.

Starttoets lerarenopleiding
Als je eraan denkt om te kiezen voor de educatieve bacheloropleidingen kleuter-, lager of secundair onderwijs, moet je de Starttoets lerarenopleiding maken voordat je je inschrijft aan een hogeschool. De toets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau.

Stages verpleegkunde
Stage vierde fase in bachelor verpleegkunde? Hier vind je het feedbackdocument voor je stagebegeleider en -mentor

Studentenvoorzieningen
Je wil studeren. Wij helpen jou met de rest: eten en slapen, babbels en betalingen, vervoer en studentenleven. Zo kan je lekker zorgeloos student zijn. Elke hogeschool krijgt financiële middelen van de Vlaamse overheid om haar studenten te ondersteunen: studentenvoorzieningen of, korter, stuvo. Die zetten we in op zes domeinen.

Werken na studeren
Of je met een hogeschooldiploma gegeerd bent op de arbeidsmarkt? Zeker. Naast kennis, doe je namelijk ook heel wat praktijkervaring op tijdens je studies. Denk maar aan stages en leren op de werkvloer. Maar ook aan beroepsgerichte vakken van docenten uit het werkveld. Je verlaat de schoolbanken dus met een gezonde dosis lef, zelfstandigheid en ervaring. En dat loont!

De Vlaamse hogescholen in cijfers
Honderddrieënveertigduizend vierhonderdeenentachtig. Een mond vol én tegelijk het aantal studenten in de tweehonderdentwaalf opleidingen aan onze dertien hogescholen op 1 oktober 2020. Dat is een stijging van vijfduizendhonderdtweeënzeventig studenten ten opzichte van vorig jaar. Zie je graag een overzicht in duidelijke cijfers?
Actualiteit

35% procent meer ondersteuningsaanvragen bij de studenten-voorzieningen
Het aantal aanvragen voor STUVO-toelagen, renteloze leningen, gespreide betalingen van studiegeld en andere toelagen is tegenover vorig jaar met meer dan één derde gestegen.

Brandon Wen, nieuwe artistiek coördinator modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.
Vanaf september 2022 wordt Brandon Wen de nieuwe artistiek
coördinator van de modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone
Kunsten Antwerpen, School of Arts van de AP Hogeschool.

Hogere Zeevaartschool wordt ‘Antwerp Maritime Academy’
Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al meer dan 200 jaar is het een vaste waarde binnen de stad. Met de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl die vanaf nu zal worden uitgerold in de communicatie van de hogeschool.