Ga verder naar de inhoud

Studeren

Een hogeschool is een unieke biotoop. Eentje waar je je snel thuisvoelt. Maar vooral ook eentje waar je veel leert. Door te springen, klaar om je talent aan te scherpen. Door te doen, met het oog op de praktijk. En op de toekomst. Succes (verzekerd)!

Vlhora studeren2
Royal acad apen

Waarom een hogeschool?

Stel jezelf even de vraag: wat voor student ben ik? Dan weet je snel waarom je best kiest voor een hogeschool, of niet. Vlaanderen telt dertien hogescholen met een enorme keuze aan studierichtingen. Er zit zeker ook iets tussen voor jou.

HEROIMAGE

Starttoets lerarenopleiding

Als je eraan denkt om te kiezen voor de educatieve bacheloropleidingen kleuter-, lager of secundair onderwijs, moet je de starttoets lerarenopleiding maken voordat je je inschrijft aan een hogeschool. De toets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau.

Verder lezen
TRIX

Studieaanbod in Vlaanderen

Diploma secundair onderwijs: check. Nu wil je verder studeren? Super! Je moet een aantal keuzes maken zoals: hoeveel jaar wil ik studeren, op welk niveau en in welke school? En natuurlijk ook: wat wil ik studeren?

Verder lezen
Database Vakdidactiek

Vakdidactische Database

Ontdek een waaier aan vakdidactisch materiaal van leerkrachten voor leerkrachten! Deze database materiaal aan (toekomstige) leerkrachten 2de en 3de graad: Bouw - Elektriciteit - Elektromechanische technieken - Elektrotechnieken - Hout - Mechanica - Plant, dier en milieu - Schilderen en decoratie - Voertuigtechnieken

Verder lezen
VPL

Stages verpleegkunde

Stage vierde fase in bachelor verpleegkunde? Hier vind je het feedbackdocument voor je stagebegeleider en -mentor

Verder lezen
I Stock 859639314

Studentenvoorzieningen

Je wil studeren. Wij helpen jou met de rest: eten en slapen, babbels en betalingen, vervoer en studentenleven. Zo kan je lekker zorgeloos student zijn. Elke hogeschool krijgt financiële middelen van de Vlaamse overheid om haar studenten te ondersteunen: studentenvoorzieningen of, korter, stuvo. Die zetten we in op zes domeinen.

Verder lezen
WERK_ECONOMIE

Werken na studeren

Of je met een hogeschooldiploma gegeerd bent op de arbeidsmarkt? Zeker. Naast kennis, doe je namelijk ook heel wat praktijkervaring op tijdens je studies. Denk maar aan stages en leren op de werkvloer. Maar ook aan beroepsgerichte vakken van docenten uit het werkveld. Je verlaat de schoolbanken dus met een gezonde dosis lef, zelfstandigheid en ervaring. En dat loont!

Verder lezen
KVDS 20171213 172437 NIKON D5

Praktische informatie

Je vraagt je af hoe het leven draait op onze hogescholen? Goed. Daar houden we van. Van de nieuwsgierigheid en eigenheid van elke student. Wij zetten onze deuren dan ook open voor iedereen.

I Stock 502733644

Cijfers

Honderddrieënveertigduizend driehonderd en drie. Een hele mond vol én tegelijk het aantal studenten in de tweehonderdentwaalf opleidingen aan de dertien Vlaamse hogescholen op 1 oktober 2022. Is dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar? Wil je hierop graag een antwoord? Zie je graag een overzicht in duidelijke cijfers? Wij ook. Daarom maakten we er eentje.

Actualiteit

EHB_PBA

Is (hoger) onderwijs nog wel onderwerp van de verkiezingen?

22 apr. 2024

De verkiezingsthema’s worden ons de laatste weken in de media en via polls om de oren geslagen. En toch blijft het rond één thema jammergenoeg opvallend stil: het (hoger) onderwijs. Dit moet anders, want elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

Verder lezen
1708428649515

Elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

28 feb. 2024

In 70% van de jaarlijks 135.000 vacatures voor hooggeschoolden wordt er gezocht naar profielen van afgestudeerden van Vlaamse hogescholen. Evident, want op het snijvlak van kennis en kunde zit de kern van de professional van de toekomst. En precies daar nemen hogescholen hun rol op.

Verder lezen
VIS OPINIE DEC2023

Co-creatie met het werkveld in het hoger onderwijs is goedkoop onderwijs

30 nov. 2023

Niets is minder waar: het kost tijd én geld om een brug te slaan tussen de twee werelden. De 13 Vlaamse hogescholen gaan partnerschappen aan waarbij ze samen met het werkveld onderwijs ontwikkelen en/of samen onderwijs uitvoeren. Sterker nog, ze maken van co-creatie een keurmerk.

Verder lezen