Ga verder naar de inhoud

Starttoets lerarenopleiding

Als je eraan denkt om te kiezen voor de educatieve bacheloropleidingen kleuter-, lager of secundair onderwijs, moet je de starttoets lerarenopleiding maken voordat je je inschrijft aan een hogeschool. De toets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kan je van meetaf aan inzetten op die mindere punten.

HEROIMAGE
Aandacht

Aandacht

De hogescholen werken momenteel volop aan de ontwikkelingen van de nieuwe toetsen voor het academiejaar 2023-2024. Voorlopig kan je je nog niet registreren.

Wens je graag op de hoogte te worden gehouden wanneer je je kan registreren? Klik dan even op onderstaande knop en we sturen je een bericht van zodra dit het geval is.

Instaptoets2021 Instaptoets

Verplicht én bindend?

De Starttoets is verplicht én bindend. Wat wil dat zeggen? Indien je het streefcijfer op de toets niet haalt, en je wil inschrijven aan een hogeschool, zal je verplicht een remediëringstraject moeten volgen. Deze remediëring bestaat minstens uit een online traject, dat je zowel vóór de start van je opleiding kan volgen, als na de start tijdens het academiejaar.

Download de folder

Download de folder

Wil je alles in één overzicht?
Download dan hier de compacte folder over de starttoets 2023-2024.

Waar en wanneer?

Als je je wil inschrijven voor academiejaar 2023-2024 kan je tussen 26 juni en 21 oktober de starttoets afleggen:

  • van 26 juni 2023 tot en met 08 juli 2023
  • van 04 september 2023 tot en met 16 september 2023
  • van 16 oktober 2023 tot en met 21 oktober 2023


Dat gebeurt op één van de verschillende locaties doorheen Vlaanderen. De keuze is helemaal aan jou. Of je kiest voor een locatie dicht bij huis, of een hogeschool waar je je later wil inschrijven. En dat kan dus beide zijn. Het maakt dus niet uit of je al dan niet in die hogeschool wil inschrijven. De resultaten zijn jouw resultaten en worden enkel gedeeld met de hogeschool waar je uiteindelijk inschrijft. De starttoets zelf is kosteloos en inschrijven kan tot vijf dagen voor het afnamemoment.

Opgelet! Als de plaatsen op de locatie van jouw keuze volzet zijn, zal je een alternatief moment of plaats moeten zoeken.

Waarop moet ik letten bij het maken van een keuze?

Indien je niet over een eigen laptop beschikt, kies je best voor een afnamemoment met een computerklas. Indien je kiest voor een locatie waar je zelf je laptop moet meebrengen, zorg je best ook voor een degelijke laptop, die verbinding kan maken met het internet. De toets kan technisch niet uitgevoerd worden op tablets of smartphones.

Opgelet! Je maakt de starttoets 2023-2024 als je wil inschrijven voor academiejaar 2023-2024. Indien je de starttoets versie 2023-2024 maakt, maar je wil pas inschrijven voor het academiejaar 2024-2025, zal je een nieuwe toets moeten afleggen tussen 1 juli en 30 september 2024.

STARTTOETS TIJDSCHEMA

Welke onderdelen?

De starttoets peilt in eerste instantie naar competenties Nederlands omdat taal in alle lerarenopleidingen van groot belang is. Voor aankomende studenten lager onderwijs bevat de instaptoets ook de onderdelen Frans en wiskunde. Deze twee onderdelen kunnen online door de deelnemers thuis gedaan worden, op hun eigen moment en tempo.

Hoe lang duurt de starttoets?

De duur van de starttoetsen is vastgelegd op 90 minuten + 30 minuten extra. Elke deelnemer krijgt dit extra half uur, onafhankelijk of de deelnemer een erkende functiebeperking heeft of niet. Voor extra tijd kan en hoeft dus geen aanvraag ingediend te worden.

Moet ik mij voorbereiden?

Er wordt van jou niet verwacht dat je je voorbereidt op de starttoets. Wel kan je jezelf vertrouwd maken met de toets door een test-oefening te maken op het platform.

Wat moet ik meenemen wanneer ik me ga inschrijven?

Aangezien de starttoets verplicht is, moet je kunnen bewijzen dat je de starttoets hebt gemaakt. Als je alle onderdelen van de starttoets hebt gemaakt, kan je een bewijs van deelname downloaden. Dit bewijs dien je in op het moment van je inschrijving. Het bewijs van deelname is één academiejaar geldig.

Wat als ik niet goed scoor op de starttoets?

Het kan zijn dat je op bepaalde onderdelen minder scoort. De lerare-opleidingen bieden daarom ondersteunend materiaal en/of hulp op maat aan om je eventuele tekorten weg te werken. Daarover krijg je informatie zodra je ingeschreven bent. Kan je niet zolang wachten? Na het afleggen van de toets krijg je een digitaal feedbackrapport met ondermeer advies over hoe je zelfstandig je basiskennis kan opfrissen.

Specifiek voor de educatieve bachelor lager onderwijs

onderdelen Frans en wiskunde

Deze twee onderdelen leg je dus thuis, online af.

  • Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
  • Maak de test op een moment dat je voldoende tijd hebt en goed uitgerust bent.
  • Zorg voor een computer of laptop met een (stabiele) internetverbinding; als je een laptop gebruikt, zorg dan dat de batterij opgeladen is. Het is niet aangeraden de toets op een smartphone te maken.
  • Houd je identiteitskaart bij de hand; om in te loggen heb je jouw rijksregisternummer nodig. Dit nummer vind je op de achterzijde van je identiteitskaart. Je kan je ook aanmelden met een digitale sleutel (zoals Itsme, eID, token of beveiligingscode). Houd daarvoor je eID of smartphone bij de hand.
  • Zorg voor kladpapier en schrijfmateriaal.
  • In de toets Frans zitten luister- en kijkfragmenten. Zorg eventueel voor een koptelefoon en test op voorhand de geluidsinstellingen.
  • Je kan de toetsonderdelen spreiden. Je hoeft dus niet alle onderdelen na elkaar te maken.
OKTOBERTELLING 2022 v WEBSITE