Ga verder naar de inhoud

5. Resultaten

De veelgestelde vragen over jouw resultaten op de starttoets en de feedback.

Wanneer krijg ik mijn resultaten op de starttoets?

De resultaten worden automatisch berekend. Ten laatste 48u na het afleggen van de toets worden je resultaten en de bijhorende feedback beschikbaar gesteld op het platform. Je kan je feedbackrapport en je deelnamecertificaat ook downloaden als pdf en bewaren.

Wat gebeurt er met mijn resultaten?

Je resultaten zijn er in de eerste plaats voor jezelf, zodat je weet hoe je ervoor staat. Ze tellen dus níet mee als evaluatie. Schrijf je je in bij een hogeschool, dan kan die jouw resultaten ook bekijken. Waarom? Om jou nog beter te begeleiden en ondersteunen. Enkel de betrokken lectoren hebben toegang tot jouw resultaten. Er wordt heel voorzichtig mee omgesprongen.

Wat als ik een minder resultaat behaal op de starttoets?

De starttoets is verplicht, dus je moet hem volledig afwerken als je wil starten in een educatieve bacheloropleiding. Je hebt immers je bewijs van deelname nodig. Je resultaat maakt geen verschil uit wat je inschrijving betreft.

Indien je de cesuur niet haalt en je wenst je toch in te schrijven in een educatieve bacheloropleiding dan kan de hogeschool je verplichten om een remediëringstraject te volgen. Dat traject bestaat uit een online pakket aan oefeningen die je moet afleggen, ofwel voor de start van je opleiding als tijdens je opleiding.

Kan ik feedback krijgen op mijn starttoets?

Je hebt als studiekiezer recht op een feedbackgesprek. Je kan een aanvraag tot een gesprek indienen bij de hogeschool waar je je wenst in te schrijven. De hogeschool zal dan in overleg met jou een moment vastprikken.

Kan ik beroep aantekenen tegen mijn resultaten op de starttoets?

Ga je niet akkoord met je resultaten? Dan kan je beroep aantekenen tegen die beslissing. Je dient rekening te houden met een vervaltermijn van 7 kalenderdagen, ingaat op de dag na de dag ingaat op de dag na de dag van de terbeschikkingstelling van het deelnamecertificaat op het starttoetsplatform.

Het beroep wordt ingediend via een gemotiveerd verzoekschrift dat wordt gedateerd en ondertekend door de studiekiezer. Het verzoekschrift samen met alle nuttige overtuigingsstukken moet via e-mail aan de beroepscommissie worden bezorgd binnen de bovenvermelde termijn, via starttoets@vlaamsehogescholenraad.be en via een aangetekend schrijven bezorgd op het volgende adres:

Vlaamse Hogescholenraad
t.a.v. Beroepscommissie Starttoets
Ravensteingalerij 27/3
1000 Brussel

Veelgestelde vragen - FAQ's

1. Algemeen

De veelgestelde vragen over het hoe en het waarom van de starttoets lerarenopleiding.

Verder lezen

2. Registratie en inschrijving

De veelgestelde vragen over het registreren op het starttoetsplatform en het inschrijven voor een afnamemoment.

Verder lezen

3. Praktisch

Vind hier een antwoord op al je praktische vragen.

Verder lezen

4. Technisch

De veelgestelde vragen over de technische aspecten van de starttoetsafname.

Verder lezen

6. Remediëring

Antwoorden op veelgestelde vragen over de voorbereiding op de starttoets, de consequenties en de verplichte remediëring na de starttoets.

Verder lezen

Instellings­overschrijdend reglement

Alle algemene bepalingen over de organisatie van de starttoets, informatie over registratie, inschrijving en deelname, vrijstellingen, de verplichte remediëring, redelijke aanpassingen, beroepsprocedure en onregelmatigheden.

Verder lezen

Vind je geen antwoord op jouw vraag?

Het kan zijn dat je nog steeds geen antwoord op jouw vraag kreeg. Onze helpdesk staat jou dan graag te woord. Stuur een mail. Je mag binnen de 24 uur - tijdens de werkdagen - een antwoord verwachten.

Publicatie STARTTOETS 01 2024

Download de folder

Wil je alles in één overzicht?
Download dan hier de compacte folder over de starttoets 2024-2025.