Ga verder naar de inhoud

2. Registratie en inschrijving

De veelgestelde vragen over het registreren op het starttoetsplatform en het inschrijven voor een afnamemoment.

Waar kan ik mij inschrijven in de starttoets?

Je moet je eerst registreren op het platform, op starttoets.vlaanderen.be/lerarenopleiding.

Hoe moet ik mij registreren?

De starttoets wordt aangeboden op een platform van de Vlaamse overheid. Om toegang te krijgen tot het platform moet de overheid je identiteit kunnen verifiëren. Je registreert je daarom via CSAM, met je elektronische identiteitskaart, met itsme of met een andere digitale sleutel.

Ik heb vroeger de instaptoets afgelegd, moet ik opnieuw registreren?

Indien je vroeger een instaptoets hebt afgelegd op het platform, moet je je nu aanmelden met je identiteitskaart. Klik op de knop “Aanmelden”. Je krijgt een CSAM-login pagina te zien, waar je kan inloggen met je identiteitskaart, itsme of een andere digitale sleutel.

Eens doorgeklikt kom je op de oude loginpagina. Geef dan je gebruikersnaam en wachtwoord in. Wachtwoord vergeten? Klik dan op de knop ‘Wachtwoord vergeten’. Wanneer je hierop klikt, kan je je bestaande gebruikersnaam ingeven zodat je je wachtwoord opnieuw kan instellen. Je krijgt dan een e-mail met de vraag je wachtwoord te resetten. Na het resetten van het wachtwoord kan je de koppeling maken met de oude account en je identiteitsgegevens.

Welke gegevens heeft de Vlaamse Hogescholenraad nodig van mij?

De Vlaamse Hogescholenraad verzamelt de volgende persoonsgegevens:

  • CSAM, eID
    We hebben je rijksregisternummer nodig om je gegevens te koppelen aan onze databank. Indien je niet akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden nemen we je resultaten niet mee in ons verder onderzoek.
  • geboortedatum
  • geslacht (m/v/x)
  • e-mailadres
    We contacteren je via je e-mailadres. De formele communicatie rond de starttoets zal steeds via e-mail lopen. De Vlaamse Hogescholenraad stuurt je een herinnering.
    OPGELET! Zorg dat je zeker een correct e-mailadres gebruikt. Zonder e-mailadres mis je belangrijke informatie en loop je het risico niet geïnformeerd te zijn over een starttoetsmoment.
  • telefoonnummer
    We contacteren je indien er door uitzonderlijke omstandigheden problemen optreden tijdens een geplande toetsafname.
  • schoolgegevens

Waarom heeft de Vlaamse Hogescholenraad deze gegevens nodig?

De Vlaamse overheid vereist dat mensen die gebruik maken van het platform zich registeren met hun identiteitskaart. Je e-mailadres gebruiken we als primair contactadres.

Je geboortedatum, geslacht en schoolgegevens worden meegenomen in ons onderzoek, indien je hiermee akkoord gaat in de algemene voorwaarden.

Wat als ik nog niet weet voor welke opleiding ik me wens in te schrijven?

Ongeacht de educatieve bacheloropleiding waar je je wenst in te schrijven dien je een starttoets Nederlands af te leggen. Op het bewijs van deelname wordt enkel de starttoets Nederlands vermeld.

De starttoets lager onderwijs omvat naast de starttoets Nederlands ook een starttoets Frans en een starttoets wiskunde. Indien je twijfelt kan je dus ook je toetsen Frans en wiskunde afleggen. Indien je de cesuur voor Frans of wiskunde niet zou halen ben je pas verplicht om remediëring te volgen indien je je effectief inschrijft in de educatieve bachelor lager onderwijs.

Wat als ik al een diploma hoger onderwijs heb?

Indien je reeds in het bezit bent van een diploma hoger onderwijs, behaald in het Nederlands, dan ben je vrijgesteld van deelname aan de starttoets Nederlands. Wil je toch de starttoets afleggen? Dat mag je natuurlijk wel. Je registreert je dan gewoon op het starttoetsplatform voor een van de beschikbare tijdsloten.

OPGELET! Je bent vrijgesteld indien je in het bezit bent van een bachelordiploma behaald in het Nederlands, een masterdiploma behaald in het Nederlands of een Nederlandstalig diploma dat gelijkgeschakeld is met de graad van master. Dit zijn bijvoorbeeld de licentiaatsdiploma’s of de ingenieursdiploma’s van voor 2004. Een graduaatsdiploma of een HBO5-diploma geeft geen vrijstelling voor de starttoets. Indien je twijfelt of je diploma een vrijstelling biedt, neem dan contact op met de hogeschool waar je je wenst in te schrijven of met starttoets@vlaamsehogescholenraad.be.

Welke rollen zijn er beschikbaar op het platform?

  • Nederlands
    Deze starttoets is verplicht voor studiekiezers die wensen in te schrijven in de educatieve bachelor lager onderwijs, kleuteronderwijs of secundair onderwijs.
  • Frans
    Deze starttoets is verplicht voor studiekiezers die wensen in te schrijven in de educatieve bachelor lager onderwijs, ongeacht het eerder behaalde diploma.
  • Wiskunde
    Deze starttoets is verplicht voor studiekiezers die wensen in te schrijven in de educatieve bachelor lager onderwijs, ongeacht het eerder behaalde diploma.

Wat als ik nog niet weet in welke hogeschool ik me wens in te schrijven?

Indien je niet weet in welke hogeschool je je wenst in te schrijven, kies dan de meest waarschijnlijke keuze. Let wel op dat je resultaten ook met die hogeschool gedeeld worden. Je kan dit later steeds aanpassen, via het platform.

Wat als mijn studierichting niet in de lijst staat?

Neem de dichtst aansluitende studierichting. Geef ons ook een seintje via starttoets@vlaamsehogescholenraad.be

Hoe kies ik een afnamemoment?

Dit doe je op het starttoetsplatform, ofwel tijdens je registratie, ofwel via je profiel. Kies een tijdslot voor de afname van een starttoets.

Ik heb geen rijksregisternummer. Hoe kan ik me registreren?

Indien je geen rijksregisternummer hebt kan je ook inloggen met een BIS-nummer. Opgelet! Als je geen BIS-nummer hebt, zal je dat eerst moeten aanvragen bij de dienst bevolking in de gemeente waar je gaat wonen. Dit is de enige manier waarop je een digitale sleutel kan verwerven.

Veelgestelde vragen - FAQ's

1. Algemeen

De veelgestelde vragen over het hoe en het waarom van de starttoets lerarenopleiding.

Verder lezen

3. Praktisch

Vind hier een antwoord op al je praktische vragen.

Verder lezen

4. Technisch

De veelgestelde vragen over de technische aspecten van de starttoetsafname.

Verder lezen

5. Resultaten

De veelgestelde vragen over jouw resultaten op de starttoets en de feedback.

Verder lezen

6. Remediëring

Antwoorden op veelgestelde vragen over de voorbereiding op de starttoets, de consequenties en de verplichte remediëring na de starttoets.

Verder lezen

Instellings­overschrijdend reglement

Alle algemene bepalingen over de organisatie van de starttoets, informatie over registratie, inschrijving en deelname, vrijstellingen, de verplichte remediëring, redelijke aanpassingen, beroepsprocedure en onregelmatigheden.

Verder lezen

Vind je geen antwoord op jouw vraag?

Het kan zijn dat je nog steeds geen antwoord op jouw vraag kreeg. Onze helpdesk staat jou dan graag te woord. Stuur een mail. Je mag binnen de 24 uur - tijdens de werkdagen - een antwoord verwachten.

Publicatie STARTTOETS 01 2024

Download de folder

Wil je alles in één overzicht?
Download dan hier de compacte folder over de starttoets 2024-2025.