
Feiten en cijfers
Ook in 2022 schreven zich opnieuw en opmerkelijk meer studenten in die ouder zijn dan vijfentwintig. Dat blijkt uit de cijfers van de oktobertelling 2022 van de Vlaamse Hogescholenraad. De conclusie: er is meer aandacht voor een leven lang leren. En dat is belangrijk in een snel veranderende kennismaatschappij.
We moeten ervoor zorgen dat elk talent op zijn plek valt. Want dit talent creëert welvaart en welzijn."

Vijf hefbomen, één actieplan
We willen nog meer waarde creëren met hogescholen. Vlaanderen opkrikken. En elk talent ontwikkelen: op eigen maat, los van groep of leeftijd. Ons doel? Een diploma hoger onderwijs voor de helft van de 25- tot 34-jarigen in 2027. Een diploma hoger onderwijs voor meer zij-instromers.
Yes! Dat kan. Dankzij dit strategisch plan: vijf duidelijke beleidsthema’s met specifieke uitdagingen én concrete acties. Klaar voor gebruik – graag gedaan, beste politici.
Publicaties
Op regelmatige basis brengt de Vlaamse Hogescholenraad publicaties uit. Deze printbare en digitale publicaties zijn immers een veelzijdig middel om alle stakeholders te bereiken. De Vlaamse Hogescholenraad brengt op deze wijze haar adviezen en standpunten tot leven.
Actualiteit

Van sprintkampioen tot tienkamper
Eens aan het werk blijkt de Vlaming immers niet meer zo geneigd om nog bij te leren. Nochtans, de wereld evolueert sneller en we werken langer dan vroeger. De nood om kennis en vaardigheden regelmatig een update te geven, is nooit zo groot geweest.

Leren van, met en in het werkveld
De hogescholen waren al een belangrijke toegangspoort tot het hoger onderwijs. Met de graduaten zetten ze die poort nog een flink stuk wijder open en verlagen ze de drempel voor een nieuw studentenpubliek, vaak uit kansengroepen, dat vroeger niet of veel moeizamer de weg vond.

Geef kunstopleidingen aan de Vlaamse hogescholen meer én de juiste beleidsaandacht.
Creatief talent is het waard! In sociaal-economisch barre tijden, of die nu het gevolg zijn van een pandemie of van oplopende geopolitieke spanningen, hebben kunstenaars het niet gemakkelijk. Hoe moeten we omgaan met jonge mensen die kiezen voor een levensloopbaan in de kunsten en hoe kunnen we hen daarbij helpen? Maar ook: hoe laten wij ons helpen door hén?