Ga verder naar de inhoud
Vlhora beleid1

Beleid

Investeren in elk talent voor maatschappelijk engagement. Dat is de hogescholen hun verantwoordelijkheid. Samen beïnvloeden we politieke besluitvorming: als gesprekspartner, onderzoeker, bron en katalysator van kennis.

Elke student op de juiste plaats, vanaf dag één, dat zou het gezamenlijke doel moeten zijn. We moeten ook kritisch durven kijken naar het hele oriënteringstraject en informatieproces voor studiekiezers."
UCL MARC VANDEWALLE SQ
Marc Van de Walle
voorzitter Vlaamse Hogescholenraad
Publicatie MEMORANDUM 2024

Elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

Dat kan. Door in te zetten op de waaierstrategie. Het is een complexe opdracht, die het hoger onderwijs niet op z’n eentje tot een goed einde kan brengen. Studiekeuzebegeleiders, maar ook ouders, leerkrachten, de maatschappij en de overheid moeten jongeren stimuleren om te kiezen waar hun passie ligt. Met een gelijke waardering van alle opleidingen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid en de hogescholen willen als belangrijke speler aan die kar trekken. Daarom vragen onze hogescholen aan de volgende regering ruimte en middelen, om die ambitie te kunnen waarmaken.

I Stock 1132789081

Vier hefbomen. Eén sterk uitgewerkt memorandum.

Wat is er nodig om een toegankelijk, toekomstbestendig hoger onderwijs in Vlaanderen en Brussel te verzekeren? De dertien Vlaamse hogescholen laten met dit Memorandum in hun kaarten laten kijken en willen de discussie openen over hun agenda voor de volgende Vlaamse regering 2024-2029. Samen, werken voor talent van morgen om welvaart en welzijn in Vlaanderen te creëren.

Yes! Dat kan. Dankzij dit strategisch plan: vier hefbomen met specifieke uitdagingen én concrete acties. Klaar voor gebruik – graag gedaan, beste politici.
We moeten ervoor zorgen dat elk talent op zijn plek valt. Want dit talent creëert welvaart en welzijn."
UCL MARC VANDEWALLE SQ
Marc Vandewalle
voorzitter Vlaamse Hogescholenraad

Feiten en cijfers

Jaarverslag 2023

Ben je geïnteresseerd waar precies de Vlaamse Hogescholenraad zich gedurende 2023 in vastbeet? Sla er dan zeker dit verslag op na. Heb je nog vragen omtrent dit jaarverslag, de werking van de Vlaamse Hogescholenraad of over de hogescholen die er deel van uitmaken? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Download hier het jaarverslag

Oktobertelling 2023

Ook in 2023 schreven zich opnieuw en opmerkelijk meer studenten in die ouder zijn dan vijfentwintig. Dat blijkt uit de cijfers van de oktobertelling 2023 van de Vlaamse Hogescholenraad. De conclusie: er is meer aandacht voor een leven lang lontwikkelen. En dat is belangrijk in een snel veranderende kennismaatschappij.

Benieuwd naar de cijfers?

PUBLICATIE COVERS 2024 07

Publicaties

Op regelmatige basis brengt de Vlaamse Hogescholenraad publicaties uit. Deze printbare en digitale publicaties zijn immers een veelzijdig middel om alle stakeholders te bereiken. De Vlaamse Hogescholenraad brengt op deze wijze haar adviezen en standpunten tot leven.

Actualiteit

THM WELCOME DAY

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.

24 mei 2024

Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken

Verder lezen
PXL ONDERZOEK 001

Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei

2 mei 2024

Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.

Verder lezen
APH GENERIEK 001

De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst

30 apr. 2024

Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.

Verder lezen