Ga verder naar de inhoud
Vlhora beleid1

Beleid

Investeren in elk talent voor maatschappelijk engagement. Dat is de hogescholen hun verantwoordelijkheid. Samen beïnvloeden we politieke besluitvorming: als gesprekspartner, onderzoeker, bron en katalysator van kennis.

Vlhora beleid2

Feiten en cijfers

Ook in 2022 schreven zich opnieuw en opmerkelijk meer studenten in die ouder zijn dan vijfentwintig. Dat blijkt uit de cijfers van de oktobertelling 2022 van de Vlaamse Hogescholenraad. De conclusie: er is meer aandacht voor een leven lang leren. En dat is belangrijk in een snel veranderende kennismaatschappij.

We moeten ervoor zorgen dat elk talent op zijn plek valt. Want dit talent creëert welvaart en welzijn."

UCL MARC VANDEWALLE SQ
Marc Vandewalle
voorzitter Vlaamse Hogescholenraad
I Stock 1132789081

Vijf hefbomen, één actieplan

We willen nog meer waarde creëren met hogescholen. Vlaanderen opkrikken. En elk talent ontwikkelen: op eigen maat, los van groep of leeftijd. Ons doel? Een diploma hoger onderwijs voor de helft van de 25- tot 34-jarigen in 2027. Een diploma hoger onderwijs voor meer zij-instromers.

Yes! Dat kan. Dankzij dit strategisch plan: vijf duidelijke beleidsthema’s met specifieke uitdagingen én concrete acties. Klaar voor gebruik – graag gedaan, beste politici.

Publicaties

Op regelmatige basis brengt de Vlaamse Hogescholenraad publicaties uit. Deze printbare en digitale publicaties zijn immers een veelzijdig middel om alle stakeholders te bereiken. De Vlaamse Hogescholenraad brengt op deze wijze haar adviezen en standpunten tot leven.

Actualiteit

EHB OPINIE MEERTALIGHEID

Ook Lingala verdient een plek in ons hoger onderwijs

22 sep. 2023

Welke taal spreek jij aan de ontbijttafel? En in welke taal werk en vergader je? Is dat dezelfde taal als die waarin je afspreekt met vrienden en whatsappjes stuurt naar familie? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de taal waarin je denkt en droomt.

Verder lezen
ART OPINIE FINANCIERING

De rationalisatienood opleidingsaanbod aan de hogescholen is een mythe.

7 sep. 2023

Regelmatig, vaak lapidair in een discussie of gesprek, klinkt het: “er zijn te veel opleidingen aan hogescholen, daar moet gerationaliseerd worden”. Vervolgens vallen er steevast holle slogans zoals “geen twee dezelfde opleidingen in één stad en voor je het goed en wel beseft valt de term “Soete-norm”.

Verder lezen
WST INTERNATIONALISEREN

Talent voor morgen heeft nood aan een bredere kijk op de wereld

28 jun. 2023

“Our world is flat”. Tot die vaststelling kwam Thomas L. Friedman in 2005. Uiteraard bekeerde hij zich niet tot de middeleeuwse opvatting dat de aarde een platte schijf was, wel analyseerde hij globalisering als een 'level playing field'.

Verder lezen