Veerle Hendrickx nieuwe voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad
Dennis Cluydts wordt de nieuwe ondervoorzitter.
Vanaf januari 2025 wordt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, de nieuwe voorzitter. Dennis Cluydts, algemeen directeur van de Erasmushogeschool Brussel, neemt de rol van ondervoorzitter op. Hun mandaat loopt tot eind 2026.
Het is een eer om als voorzitter de leiding te mogen opnemen van de Vlaamse Hogescholenraad."
De Vlaamse Hogescholenraad volgt hiermee de traditie om elke twee jaar een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter aan te stellen. Deze wissel zorgt steeds voor frisse ideeën en nieuwe energie. De raad wil graag Marc Vandewalle (algemeen directeur UCLL) en Pascale De Groote (algemeen directeur AP Hogeschool) hartelijk bedanken voor hun inzet de afgelopen twee jaar. Dankzij hen kreeg het memorandum voor de Vlaamse verkiezingen van 2024 vorm, en werd dit op talloze politieke contacten besproken.
Veerle Hendrickx kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan: "Het is een eer om het voorzitterschap op te nemen. Samen met onze partners willen we de visie op het hoger onderwijs van de Vlaamse Hogescholenraad verder uitwerken en realiseren. De Vlaamse Hogescholenraad wil hiervoor constructief samenwerken met de minister van Onderwijs en de voltallige Vlaamse regering."
Ze benadrukt dat de 13 Vlaamse hogescholen een unieke plek innemen in het hoger onderwijs. “Onze hogescholen zijn toegankelijk voor iedereen en bieden opleidingen aan die studenten voorbereiden op een professionele carrière in het bedrijfsleven, het onderwijs en de gezondheidszorg of op een artistieke praktijk. Bovendien werken we nauw samen met het werkveld om praktijkgericht onderzoek en academische onderzoek in de kunsten te realiseren.”
Ook Dennis Cluydts zet zijn schouders onder de visie op het hoger onderwijs van de Vlaamse Hogescholenraad: "Het versterken van inclusiviteit en democratisering in het hoger onderwijs is een van onze kerntaken. De verbondenheid van hogescholen met de samenleving is een enorme meerwaarde. We willen die relaties met beleid, werkveld en andere partners verder uitbouwen."
Het bevorderen van inclusiviteit en democratisering binnen het hoger onderwijs, is een essentiële opdracht van de Vlaamse hogescholen."
De Vlaamse hogescholen blinken uit in praktijkgericht onderwijs, onderzoek en kunstbeoefening. Ze spelen een sleutelrol in het ontwikkelen van talent voor de wereld van morgen. Met Veerle Hendrickx en Dennis Cluydts aan het roer zal de Vlaamse Hogescholenraad deze missie verder versterken door expertise te delen, beleidsmakers te inspireren en samen te werken met alle betrokkenen.
Gerelateerde artikels
Vlaamse hogescholen groeien met 9.000 studenten
De Vlaamse hogescholen verwelkomen dit academiejaar 157.407 studenten, een stijging van 6,1% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op meer dan 9.000 extra studenten, wat gelijk staat aan de omvang van een middelgrote hogeschool. Goed nieuws dus voor de arbeidsmarkt, maar de huidige onderfinanciering maakt deze toename onhoudbaar voor de hogescholen.
De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.
Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken
Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei
Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.