Ga verder naar de inhoud

Vlaamse Hogescholenraad

Het beste onderwijs. Het beste onderzoek. Voor minder gaan we niet. Precies daarom zetten wij ons dagelijks in, samen met onze dertien hogescholen. Omdat wij het beste willen voor onze studenten en docenten, voor het werkveld, voor de samenleving en voor de toekomst.

Vlhora onderwijs
Warning

Alle vragen in verband met de starttoets
dienen via e-mail te worden gesteld.
Er is geen telefonische ondersteuning voorzien.

De helpdesk sluit in de zomer van 22 juli tot 5 augustus. Alle vragen in deze periode worden vanaf 5 augustus beantwoord.

Toets Frans en wiskunde

We zien dat er soms wat verwarring heerst in verband met de starttoets Frans of wiskunde wanneer personen de toets willen afleggen.

Zie je de starttoets Frans of wiskunde niet verschijnen? Wijzig dan je rol. Dat doe je door op “rol” te klikken en vervolgens te klikken op “starttoets Frans en wiskunde 2024-2025”. Je komt zo op de pagina om de toetsen van Frans en wiskunde te starten.”

Let op! De tijdsklok voor de toets Frans of wiskunde begint te lopen van zodra je op start drukt!
VIS KATHY DEWITTE

Kathy Dewitte wordt nieuwe algemeen directeur van Hogeschool VIVES.

Kathy Dewitte start met het nieuwe academiejaar 2024-2025, op 1 september als nieuwe algemeen directeur van Hogeschool Vives. Ze volgt daarmee Maria De Smet op die tot dan directeur ad interim blijft.

De hogescholen zijn geen onbekende voor Kathy Dewitte. Vandaag is ze directeur Expertisenetwerk Business & Management aan Arteveldehogeschool. Daar rolde Kathy Dewitte diverse geslaagde projecten uit zoals de opleiding 'International Business Management', de Engelstalige variant van de afstudeerrichting 'Internationaal Ondernemen' en de coöperatieve vennootschap onder Gentrepreneur, het netwerk voor Gentse ondernemende studenten. Daarnaast zette ze ook strategische samenwerkingen op met Syntra Midden-Vlaanderen voor het Expertisenetwerk Business en Management en later ook voor de volledige hogeschool. Dankzij haar jarenlange lidmaatschap van diverse lerende netwerken, draagt Kathy Dewitte tonnen ervaring en expertise met zich mee.

Kathy Dewitte reageert zelf heel opgetogen: “Met mijn rijke ervaring en passie voor hoger onderwijs wil ik me ten volle inzetten voor deze dynamische en ondernemende hogeschool. Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een nieuwe en mooie toekomst voor VIVES. Verbinding en elkaar inspireren zijn hierbij de sleutel tot succes.”

Welkom ook in de raad van bestuur van de Vlaamse Hogescholenraad. We wensen jou veel succes!

PUBLICATIE JV 2023

Jaarverslag 2023

Deze week werd het jaarverslag verstuurd aan onze stakeholders en partners uit het werkveld. Ben je geïnteresseerd waar precies de Vlaamse Hogescholenraad zich gedurende 2023 in vastbeet? Sla er dan zeker dit verslag op na. Heb je nog vragen omtrent dit jaarverslag, de werking van de Vlaamse Hogescholenraad of over de hogescholen die er deel van uitmaken? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. We helpen je graag verder.

HEROIMAGE

Starttoets lerarenopleiding

Als je eraan denkt om te kiezen voor de educatieve bacheloropleidingen kleuter-, lager of secundair onderwijs, moet je de starttoets lerarenopleiding maken voordat je je inschrijft aan een hogeschool. De toets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kan je van meetaf aan inzetten op die mindere punten.

Publicatie MEMORANDUM 2024

Elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

Memorandum 2024 - Wat is er nodig om een toegankelijk, toekomstbestendig hoger onderwijs in Vlaanderen en Brussel te verzekeren? De dertien Vlaamse hogescholen laten met dit Memorandum in hun kaarten laten kijken en willen de discussie openen over hun agenda voor de volgende Vlaamse regering 2024-2029. Samen, werken voor talent van morgen om welvaart en welzijn in Vlaanderen te creëren.

Magazine innovatie PXL kunst foto1

Tienpuntenplan lerarentekort

Peilingsresultaten en opeenvolgende internationale onderzoeken wijzen op de dalende kwaliteit van het leerplichtonderwijs. Het toenemende lerarentekort maakt de situatie nog precairder. Daarom zijn maatregelen nodig die tot duurzame veranderingen leiden.

De Vlaamse Hogescholenraad schuift twee focussen elk met vijf actielijnen naar voor als antwoord op het lerarentekort. De focus ligt op het opleiden van sterke leraren én het werk maken van een echt HR-beleid in scholen. Dit plan werd in 2021 uitgewerkt door de werkgroep lerarenopleiding waarin alle lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen zijn vertegenwoordigd.

Vlhora werken3

Ik wil werken aan een hogeschool

Zoek je een leuke job bij een populaire werkgever? Kijk dan snel tussen onze vacatures. Wij zoeken altijd gemotiveerde mensen: van lesgevers en onderzoekers tot managers, administratieve en technische krachten. Ga ervoor!

331
openstaande vacatures

Actualiteit

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

THM WELCOME DAY

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.

24 mei 2024

Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken

Verder lezen
PXL ONDERZOEK 001

Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei

2 mei 2024

Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.

Verder lezen
APH GENERIEK 001

De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst

30 apr. 2024

Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.

Verder lezen
Vlhora breedbeeld 2

Op zoek naar hulp bij onderzoek en innovatie?

Heb je als bedrijf of organisatie hulp nodig bij een specifieke vraag of situatie? Je bent bij de Vlaamse hogescholen aan het juiste adres! Meer dan 2.000 onderzoekers verdiepen zich dagelijks in praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Zij garanderen een doordachte oplossing: up-to-date én gebaseerd op diepgaande kennis en ervaring.