Vlaamse Hogescholenraad
Het beste onderwijs. Het beste onderzoek. Voor minder gaan we niet. Precies daarom zetten wij ons dagelijks in, samen met onze dertien hogescholen. Omdat wij het beste willen voor onze studenten en docenten voor het werkveld, voor de samenleving en voor de toekomst.


“Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.”
Deze mythe uitspreken, is ze ontkrachten.
Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT deelt ons zijn visie op wat de vermasteringsdrift genoemd wordt: "Het is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het watervaleffect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.
Of de druk van ‘sociaal prestige’, waardoor jonge mensen naar masteropleidingen gepusht worden, ook al sluiten zij daar minder goed bij aan of liggen hun ambities misschien totaal ergens anders. Vanuit het cynisch adagium: “je kunt het maar eens proberen”.

Oktobertelling 2023
Op 1 oktober 2023 zagen de Vlaamse hogescholen 148.349 studenten ingeschreven in hun opleidingen: een stijging van meer dan 3,5% tegenover vorig academiejaar. Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen naar 116.661 studenten en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Starttoets lerarenopleiding
De starttoetsafnames voor het eerste semester van het academiejaar 2023-2024 zijn afgelopen. Indien je je nog in het eerste semester wenst in te schrijven en geen starttoets hebt kunnen afleggen, dien je voor 1 november een vrijstelling aan te vragen via het dit formulier.

Tienpuntenplan lerarentekort
Peilingsresultaten en opeenvolgende internationale onderzoeken wijzen op de dalende kwaliteit van het leerplichtonderwijs. Het toenemende lerarentekort maakt de situatie nog precairder. Daarom zijn maatregelen nodig die tot duurzame veranderingen leiden.
De Vlaamse Hogescholenraad schuift twee focussen elk met vijf actielijnen naar voor als antwoord op het lerarentekort. De focus ligt op het opleiden van sterke leraren én het werk maken van een echt HR-beleid in scholen. Dit plan werd in 2021 uitgewerkt door de werkgroep lerarenopleiding waarin alle lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen zijn vertegenwoordigd.
Vijf pijlers voor de Vlaamse hogescholen
We willen meer waarde creëren met de hogescholen. Elk talent ontwikkelen: op eigen maat, los van groep of leeftijd. Een kruisbestuiving stimuleren tussen onderwijs en onderzoek, werkveld en maatschappij in een internationale context.

Ik wil werken aan een hogeschool
Zoek je een leuke job bij een populaire werkgever? Kijk dan snel tussen onze vacatures. Wij zoeken altijd gemotiveerde mensen: van lesgevers en onderzoekers tot managers, administratieve en technische krachten. Ga ervoor!
Actualiteit
Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.
Doorgedreven academisering is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het waterval-effect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.

Maritieme opleidingen: uitblinken, verbinding met het werkveld en wereldwijde impact.
Net als de School of Arts, bevindt de Antwerp Maritime Academy, zich enigszins aan de zijlijn van de grotere professionele bacheloropleidingen en biedt ze academische masters aan. Maar het belangrijkste is dat ze perfect gepositioneerd zijn op het kruispunt van professionalisme, industrie-connecties en globalisering.

Aantal inschrijvingen hogeschoolstudenten zit in de lift
De Vlaamse hogescholen zien 148.349 studenten in hun opleidingen: een stijging van meer dan 3,5% tegenover vorig academiejaar. Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen naar 116.661 studenten en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Op zoek naar hulp bij onderzoek en innovatie?
Heb je als bedrijf of organisatie hulp nodig bij een specifieke vraag of situatie? Je bent bij de Vlaamse hogescholen aan het juiste adres! Meer dan 2.000 onderzoekers verdiepen zich dagelijks in praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Zij garanderen een doordachte oplossing: up-to-date én gebaseerd op diepgaande kennis en ervaring.