Actualiteit
Mee zijn en verder kijken. De Vlaamse Hogescholenraad houdt je op de hoogte van nieuwtjes binnen het hoger onderwijs: van pandemiemaatregelen, over opleidingen, tot persaandacht. Wij bundelen het voor jou op deze pagina.

Van sprintkampioen tot tienkamper
Eens aan het werk blijkt de Vlaming immers niet meer zo geneigd om nog bij te leren. Nochtans, de wereld evolueert sneller en we werken langer dan vroeger. De nood om kennis en vaardigheden regelmatig een update te geven, is nooit zo groot geweest.

Leren van, met en in het werkveld
De hogescholen waren al een belangrijke toegangspoort tot het hoger onderwijs. Met de graduaten zetten ze die poort nog een flink stuk wijder open en verlagen ze de drempel voor een nieuw studentenpubliek, vaak uit kansengroepen, dat vroeger niet of veel moeizamer de weg vond.

Geef kunstopleidingen aan de Vlaamse hogescholen meer én de juiste beleidsaandacht.
Creatief talent is het waard! In sociaal-economisch barre tijden, of die nu het gevolg zijn van een pandemie of van oplopende geopolitieke spanningen, hebben kunstenaars het niet gemakkelijk. Hoe moeten we omgaan met jonge mensen die kiezen voor een levensloopbaan in de kunsten en hoe kunnen we hen daarbij helpen? Maar ook: hoe laten wij ons helpen door hén?

Vlaamse hogescholen: van goudwaarde in een veranderende samenleving.
We leven in een snel veranderende wereld van escalerende uitdagingen waar wetenschappelijk-technologische vooruitgang doorkruist wordt door crisissituaties. Een wereld met een stortvloed aan vluchtige, niet steeds betrouwbare informatie. Kennis is nog nooit zo bereikbaar geweest, maar toch dreigt inzicht, verloren te gaan in massa’s data en meningen.

‘Waaiers’ in het hoger onderwijs? Een nieuwe kijk op ons Vlaams denkpatroon
Het wielerseizoen is terug van start gegaan en dat brengt weer smakelijke Vlaamse wielertermen met zich mee: surplacen, chasse-patate, afpieren, skarten, eruit bonjouren,… En ken jij de ‘waaiers’ al? Als wielerliefhebber kan ik hier wel iets over vertellen maar laatst kwam die term plots naar boven bij het hoger onderwijs.

Elk talent op zijn plek
Met ingang van 2023 start de Vlaamse Hogescholenraad met een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter. Traditioneel wordt er elke twee jaar een nieuwe voorzitter gekozen. Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT die de raad de afgelopen twee jaar met een ambitie van verbinden en samenwerken leidde, geeft de voorzittershamer door aan Marc Vandewalle, algemeen directeur van Hogeschool UCLL.

35% procent meer ondersteuningsaanvragen bij de studenten-voorzieningen
Het aantal aanvragen voor STUVO-toelagen, renteloze leningen, gespreide betalingen van studiegeld en andere toelagen is tegenover vorig jaar met meer dan één derde gestegen.

Dag van de Wetenschap - 2022
Op zondag 27 november is het de dag van de wetenschap! Zoals ieder jaar nemen ook alle 13 Vlaamse #hogescholen deel met tal van verschillende activiteiten. Benieuwd? Ga dan zeker eens kijken, er is vast een hogeschool bij jou in de buurt.

Oktobertelling 2022
Opvallend in 2022 is vooral de stijging van het aantal generatiestudenten in de lerarenopleidingen, de toename van de studenten ouder dan 25 jaar, en in het bijzonder ouder dan 40 jaar, én de opmerkelijke stijging binnen de graduaatsopleidingen.

De dalende Belgische bijdrage tot ontwikkelingssamenwerking.
In 2021 daalde de Belgische Bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking naar 0,46% van het BNP. België duikt zo onder het Europees gemiddelde van 0,49% en staat almaar verder af van de internationale doelstelling om 0,7% van het BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.

Hogeschool UCLL genomineerd voor prestigieuze Triple E Award
UCLL is door het ACEEU genomineerd als Young Entrepreneurial University of the Year. De organisatie wil ondernemerschap en engagement in het hoger onderwijs bevorderen. UCLL heeft dan ook heel wat in huis voor én door ondernemers.

Brandon Wen, nieuwe artistiek coördinator modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.
Vanaf september 2022 wordt Brandon Wen de nieuwe artistiek
coördinator van de modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone
Kunsten Antwerpen, School of Arts van de AP Hogeschool.

Hogere Zeevaartschool wordt ‘Antwerp Maritime Academy’
Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al meer dan 200 jaar is het een vaste waarde binnen de stad. Met de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl die vanaf nu zal worden uitgerold in de communicatie van de hogeschool.

Geen fysieke SID-ins in 2022, wat nu?
Zoals ieder jaar organiseert het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming en de Centra voor Leerlingbegeleiding de SID-ins. Je kan er kennismaken met de studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. Omwille van corona, werd er ook dit jaar een digitaal alternatief georganiseerd.

Global Minds Award 2021
Odisee opleiding voedings- en dieetkunde van de Odisee hogeschool wint Global Minds Award 2021 met het project: "chronische ondervoeding vermijden tijdens de eerste duizend dagen van het leven".