Ga verder naar de inhoud
Opinie

Maritieme opleidingen: uitblinken, verbinding met het werkveld en wereldwijde impact

26 okt. 2023

Hoewel Antwerp Maritime Academy, ook bekend als Hogere Zeevaartschool, tot de kleinste hogescholen in Vlaanderen behoort, bieden onze maritieme opleidingen een sterk voorbeeld van wat Vlaamse hogescholen vertegenwoordigen. Net als de School of Arts, bevinden we ons enigszins aan de zijlijn van de grotere professionele bacheloropleidingen en bieden we academische masters aan. Maar het belangrijkste is dat we perfect zijn gepositioneerd op het kruispunt van professionalisme, industrie-connecties en globalisering.

Om de maatschappelijke relevantie van de Vlaamse hogescholen te behouden en te waarborgen voor de toekomst, is het essentieel dat er voldoende aandacht en passende financiering beschikbaar zijn."
Rowan van Schaeren
Rowan Van Schaeren
Algemeen directeur - Antwerp Maritime Academy

Streven naar excellentie
Vlaamse hogescholen leveren afgestudeerden met diploma's die bijna een 100% garantie bieden op werkgelegenheid. Het is essentieel om te beseffen dat veel opleidingen aan de 13 Vlaamse hogescholen bijdragen aan het invullen van vacatures voor knelpuntberoepen, vooral binnen STEM-gebieden. De Antwerp Maritime Academy is hierop geen uitzondering.

Recente gegevens van de VDAB bevestigen dat de vraag naar professionals met een praktijkgerichte opleiding blijft groeien. Vlaamse hogescholen zijn de katalysatoren voor het opleiden van deze deskundigen, die up-to-date zijn en voorzien in de huidige behoeften. Dit zal niet afnemen in de komende 10-15 jaar, en we zien jaarlijks een groei van studenten ouder dan 25 jaar met de wens om hun diploma's aan te vullen, certificaten te behalen en zichzelf voortdurend bij te scholen, wat cruciaal is in een steeds veranderende wereld.

Een sterke band met het werkveld
Onze connectie met de industrie is van onschatbare waarde. Gelegen te midden van een van 's werelds grootste havens, Antwerpen, hebben we onze vinger aan de pols van de maritieme wereld. Net als de andere Vlaamse hogescholen voeren we praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit voor bedrijven en organisaties, en dragen zo bij aan snellere innovatie en betere besluitvorming. Onze studenten gaan jaar na jaar aan boord van schepen om te leren en doen tijdens deze stages praktijkervaring op waarmee ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.


AMA ONBOARD 18

Verder dan de grenzen
Het belang van goed opgeleide jongeren voor de economie wordt nog duidelijker binnen de internationale context van onze havens. Onze studenten weerspiegelen deze internationale oriëntatie. Vergelijkbaar met de School of Arts, verwelkomen we studenten uit de omliggende Europese landen en verder. Ze komen naar Vlaanderen vanwege de kwaliteit van ons onderwijs, wat niet alleen voor hen, maar ook voor onze Vlaamse studenten een enorme verrijking is. Daarnaast gaan onze studenten ook over de landsgrenzen om internationale ervaring op te doen via programma's zoals Global Minds, deelname aan onderzoeksprojecten of stages in het buitenland.

Kortom, de maatschappelijke relevantie van de Vlaamse hogescholen is nog nooit zo groot geweest. Om deze relevantie te behouden en te waarborgen voor de toekomst, is het essentieel dat er voldoende aandacht en passende financiering beschikbaar zijn. Alle hogeschoolmedewerkers werken er hard aan om de opleidingen voor te bereiden op de behoeften van toekomstige talenten. Dit stelt hen in staat om bij te dragen aan de maatschappij en de welvaart van Vlaanderen. Het talent van onze studenten is de kostbaarste grondstof van Vlaanderen.

Geschreven door

ROWAN VAN SCHAEREN Van Schaeren
Rowan Van Schaeren

Gerelateerde artikels

CONGRES 2020 039

Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.

10 nov. 2023

Doorgedreven academisering is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het waterval-effect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.

Verder lezen
Screenshot 2023 10 11 at 19 57 58

Aantal inschrijvingen hogeschoolstudenten zit in de lift

12 okt. 2023

De Vlaamse hogescholen zien 148.349 studenten in hun opleidingen: een stijging van meer dan 3,5% tegenover vorig academiejaar. Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen naar 116.661 studenten en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Verder lezen
EHB_KLASGROEP

Ons geld is op!

11 okt. 2023

De 13 Vlaamse hogescholen onderschrijven de analyse van de vakorganisaties dat het hoger onderwijs structureel ondergefinancierd wordt. Uitgaande van bedrijfseconomische logica’s (gerekend van 2008 tot 2022) raamt de werkgroep financieringsbeleid van de Vlaamse Hogescholenraad een onderfinanciering van 176 miljoen euro voor de hogescholen.

Verder lezen