Vlaamse hogescholen groeien met 9.000 studenten
Succes voor de arbeidsmarkt, maar onhoudbaar zonder betere financiering
De Vlaamse hogescholen verwelkomen dit academiejaar 157.407 studenten, een stijging van 6,1% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op meer dan 9.000 extra studenten, wat gelijk staat aan de omvang van een middelgrote hogeschool. De sterke groei is goed nieuws voor de arbeidsmarkt, maar de huidige onderfinanciering maakt deze toename onhoudbaar voor de hogescholen.
De professionele bacheloropleidingen groeien met 4,8%, terwijl de graduaatsopleidingen zelfs een indrukwekkende stijging van 15% laten optekenen. Ook de lerarenopleidingen blijven in trek, met een groei van 8%. Verder is er een opvallende stijging van 7% bij studenten ouder dan 25 jaar, die nu 18% van de totale studentenpopulatie vertegenwoordigen. In totaal reikten de hogescholen vorig academiejaar 34.589 diploma’s uit.
Positieve impact op de arbeidsmarkt
Volgens Eric Vermeylen, secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad, dragen deze jaarlijkse stijgingen direct bij aan de ambitie om de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen naar 80% te verhogen. “De snelle tewerkstelling van onze afgestudeerden en de unieke co-creatie tussen onderwijs en praktijk geven onze hogescholen een sterke positie in het hoger onderwijs,” zegt hij. Dit model van actiegericht leren is onmisbaar om toekomstgerichte competenties te ontwikkelen, iets waar de arbeidsmarkt sterk op anticipeert.
Zonder bijkomende middelen voor graduaatsopleidingen, waarvan werkplekleren een essentieel en kostbaar onderdeel is, komt de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang en dreigt het aanbod te verschralen.”
Onderfinanciering wordt nijpend probleem
Hoewel deze groei positieve effecten heeft op de maatschappij, klinkt er ook een alarmerende noot. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wijst er al jaren op dat het Vlaamse hoger onderwijs structureel ondergefinancierd is. Met de gestage toename van het aantal studenten, wordt deze situatie steeds meer onhoudbaar. De Vlaamse hogescholen dringen aan op een correcte financiering die de stijgende studentenaantallen en de essentiële werkpleklerencomponent in graduaatsopleidingen dekt.
Oproep tot partnerschap
De hogescholen roepen de Vlaamse regering op om samen tot oplossingen te komen voor deze urgente financieringsproblemen. "Oplossingsgericht denken, dat zit in het DNA van de Vlaamse hogescholen," aldus Vandewalle. "Een stevig partnerschap met de Vlaamse regering is noodzakelijk om de kwaliteit en toegankelijkheid van ons hoger onderwijs te garanderen, en zo bij te dragen aan een inclusieve, duurzame en welvarende samenleving."
Benieuwd naar de cijfers van de oktobertelling ?
Klik op de link en download de Oktobertelling 2024 als een handig PDF document. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van de Vlaamse Hogescholenraad..
Gerelateerde artikels
De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.
Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken
Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei
Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.
De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst
Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.