Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Ons geld is op!

Het hoger onderwijs wordt structureel ondergefinancierd.

11 okt. 2023

De 13 Vlaamse hogescholen onderschrijven de analyse van de vakorganisaties dat het hoger onderwijs structureel ondergefinancierd wordt. Uitgaande van bedrijfseconomische logica’s (gerekend van 2008 tot 2022) raamt de werkgroep financieringsbeleid van de Vlaamse Hogescholenraad een onderfinanciering van 176 miljoen euro voor de hogescholen. Dit leidt tot een oplopende werkdruk bij het personeel. En op termijn zal bij ongewijzigd beleid ook de kwaliteit van het onderwijs steeds meer onder druk komen te staan.

Het klinkt dus mooi, 'het onderwijs moet de lat hoog blijven leggen'. En de Vlaamse hogescholen willen dit blijven doen. Maar dan moeten wel daarvoor de nodige financiële omstandigheden gecreëerd worden."
Eric Vermeylen square
Eric Vermeylen
secretaris-generaal Vlaamse Hogescholenraad

Enkele kernpunten op een rij

Sinds 2008 steeg het aantal studenten aan de Vlaamse hogescholen meer dan de maximale toename van de middelen met 2%, de zogenaamde ‘klik’. De financiering van de hogescholen heeft op dit moment 4,5 ‘kliks’ achterstand op de werkelijke situatie (berekend op de professionele bacheloropleidingen en de opleidingen in de kunsten). Hierdoor hinkt de financiering van de hogescholen met meer dan 63 miljoen euro achterop, of omgerekend bijna 750 VTE’s!

Sinds 2019 worden de graduaatsopleidingen door de hogescholen aangeboden, voorheen door de centra voor volwassenenonderwijs. Dit is een goede zaak voor de verdere democratisering van het hoger onderwijs. Bij het overgaan van deze opleidingen naar de hogescholen werden evenwel geen werkingsmiddelen voorzien, de graduaatsstudent moest bij wijze van spreken ‘op straat’ opgeleid worden, wat een negatieve financiële impact heeft van ongeveer 18,5 miljoen euro. Er ontstaat een stijgende onderfinanciering van de graduaatsopleidingen ten opzichte van de andere hogeschoolopleidingen.

De toename van het aantal studenten in de graduaatsopleidingen, in dit nieuwe academiejaar 2023-24 met zelfs 11%, en sinds 2019 gestegen met 10.000 studenten (= de grootte van een gemiddelde hogeschool), kan dus enkel gefinancierd worden door 'solidariteit' van de andere opleidingen. Een situatie die niet kan volgehouden worden. Deze toename kan niet bekostigd worden zonder afbouw van het opleidingsportfolio.

De graduaten die bedoeld zijn als een brede toegangspoort naar het hoger onderwijs voor nieuwe, meestal kwetsbare groepen, komt hiermee in gevaar. De paradox is echter dat er een steeds grotere vraag op de arbeidsmarkt is naar gediplomeerden van deze opleidingen. Of is het de bedoeling van de regering om talenten geen opleidingsperspectief meer te bieden op hun eigen toekomst, en op die van Vlaanderen?

En tot slot, het niet-indexeren van de werkings- en investeringsmiddelen geeft een tekort van bijna 79 miljoen euro aan de hogescholen.

EHB_KLASGROEP

Conclusie

Er moet bij de jaarlijkse stijging van studenten aan de Vlaamse hogescholen structureel bespaard worden om als organisatie financieel gezond te kunnen blijven. Door deze toenemende besparingen op personeel, wordt de werkdruk onhoudbaar hoog. Ook de toename van allerhande rapportages genereert bijkomende werkdruk die niets bijbrengt aan de kwaliteit van het onderwijs zelf.

Het klinkt dus mooi, 'het onderwijs moet de lat hoog blijven leggen'. En de Vlaamse hogescholen willen dit blijven doen. Maar dan moeten wel daarvoor de nodige financiële omstandigheden gecreëerd worden. Misschien moet de Vlaamse regering voor zichzelf de lat wat hoger leggen, want het geld is op!

Geschreven door

ERIC VERMEYLEN Vermeylen
Eric Vermeylen

Gerelateerde artikels

CONGRES 2020 039

Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.

10 nov. 2023

Doorgedreven academisering is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het waterval-effect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.

Verder lezen
AMA ONBOARD 22

Maritieme opleidingen: uitblinken, verbinding met het werkveld en wereldwijde impact.

26 okt. 2023

Net als de School of Arts, bevindt de Antwerp Maritime Academy, zich enigszins aan de zijlijn van de grotere professionele bacheloropleidingen en biedt ze academische masters aan. Maar het belangrijkste is dat ze perfect gepositioneerd zijn op het kruispunt van professionalisme, industrie-connecties en globalisering.

Verder lezen
Screenshot 2023 10 11 at 19 57 58

Aantal inschrijvingen hogeschoolstudenten zit in de lift

12 okt. 2023

De Vlaamse hogescholen zien 148.349 studenten in hun opleidingen: een stijging van meer dan 3,5% tegenover vorig academiejaar. Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen naar 116.661 studenten en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Verder lezen