3. Praktisch
De veelgestelde vragen over vrijstellingen, redelijke aanpassingen en de afnamemodaliteiten.
Wat moet ik meenemen naar de starttoets?
Het is belangrijk dat je goed nakijkt wat je dient mee te nemen voor je vertrekt. Heb je een tijdsslot gekozen met eigen computer? Zorg dan dat je een laptop meehebt die goed opgeladen is en verbinding kan maken met het internet.
Neem zeker oortjes of een headset mee, want de starttoets bevat luisteropdrachten.
De hogeschool zal je identiteit moeten controleren. Zorg dat je dus zeker je identiteitskaart op zak hebt, of een geldig bewijs van je identiteit indien je niet over een identiteitskaart beschikt. Zorg ook dat je een kaartlezer of een smartphone met de itsme app meeneemt, om in te loggen op het toetsplatform.
Wat moet ik betalen voor de starttoets?
Het afleggen van de starttoets is kosteloos. Je hebt wel een computer met een internetverbinding nodig. Heb je zelf geen computer? Registreer je dan op het starttoetsplatform en kies voor een tijdslot met een schoolcomputer.
Waar moet ik op letten tijdens het afnemen van de starttoets?
Neem je tijd om de vragen eerst te lezen en daarna de tekst. Zo weet je precies waar je op moet letten bij het lezen en bespaar je tijd. Je mag notities nemen indien je dat nodig vindt.
Kan ik zaken opzoeken tijdens de starttoets of een rekenmachine gebruiken?
Het doel van de starttoets is om jou inzicht te geven in je kennis en vaardigheden. Wat beheers je goed, wat fris je beter op? Zo weet je waar je op kan letten tijdens je opleiding. Het is dus niet toegestaan om zaken op te zoeken tijdens de starttoets of een rekenmachine te gebruiken. Dit vertekent het beeld van jouw persoonlijk resultaat. Jouw resultaat heeft géén invloed op jouw inschrijving: goed of slecht, je mag sowieso voor leraar studeren. Dan kan je het beter gewoon eerlijk spelen met jezelf.
Word je betrapt op spieken tijdens de toets? De toetscommissie kan je dan een sanctie opleggen.
Kan ik de starttoets meer dan één keer afleggen?
Nee, je kan de starttoets maar één keer afleggen per academiejaar. Opgelet! Als je je wil inschrijven voor het academiejaar 2025-2026, moet je wachten tot de starttoetsen voor het volgende jaar.
Wegens omstandigheden kan ik niet deelnemen aan de starttoets. Wat nu?
Indien je wegens uitzonderlijke omstandigheden (ziekte, overmacht of langdurig verblijf in het buitenland) een vrijstelling van de starttoets nodig hebt, dien je een gemotiveerde aanvraag in bij de organisatiecommissie. Je dient je aanvraag in via het aanvraagformulier vrijstellingen.
Opgelet! Indien je vrijgesteld wordt van deelname aan de starttoets wegens uitzonderlijke omstandigheden ben je niet vrijgesteld van het volgen van de verplichte remediëring.
Kan ik beroep aantekenen tegen een beslissing om geen vrijstelling toe te kennen?
Ga je niet akkoord met het niet verkrijgen van een vrijstelling van deelname aan de starttoets? Dan kan je beroep aantekenen tegen die beslissing. Je dient rekening te houden met een vervaltermijn van 7 kalenderdagen, die ingaat op de dag na de dag van de weigering van de aanvraag tot vrijstelling van deelname aan de starttoets.
Het beroep wordt ingediend via een gemotiveerd verzoekschrift dat wordt gedateerd en ondertekend door de studiekiezer. Het verzoekschrift samen met alle nuttige overtuigingsstukken moet via e-mail aan de beroepscommissie worden bezorgd binnen de bovenvermelde termijn, via starttoets@vlaamsehogescholenraad.be en via een aangetekend schrijven bezorgd op het volgende adres:
Vlaamse Hogescholenraad
t.a.v. Beroepscommissie Starttoets
Ravensteingalerij 27/3
1000 Brussel
Ik heb een functiebeperking. Kan ik aanspraak maken op redelijke aanpassingen?
De hogescholen garanderen een aantal inclusieve ondersteunende maatregelen voor alle deelnemers. De duur van elke toets wordt met minstens 1/3 van de tijd verlengd, deelnemers mogen gebruik maken van passieve, geluidsdempende oordoppen en kladpapier.
Heb je individuele ondersteunende maatregelen nodig? Dien dan tijdig een aanvraag in, voor het verstrijken van de inschrijvingsperiode.
Stel een helder verzoek in met een omschrijving van de gevraagde ondersteunende maatregelen, aangevuld met een scan van de documentatie van je functiebeperking. Dit kan via het aanvraagformulier redelijke aanpassingen.
Kan ik beroep aantekenen tegen een beslissing om geen redelijke aanpassingen toe te kennen of tegen de aard van die aanpassingen?
Ga je niet akkoord met het niet verkrijgen van redelijke aanpassingen of met de aard van die aanpassingen? Dan kan je beroep aantekenen tegen die beslissing. Je dient rekening te houden met een vervaltermijn van 7 kalenderdagen, ingaat op de dag na de dag van de weigering van de aanvraag voor redelijke aanpassingen bij de deelname aan de starttoets of de aard van die aanpassingen.
Het beroep wordt ingediend via een gemotiveerd verzoekschrift dat wordt gedateerd en ondertekend door de studiekiezer. Het verzoekschrift samen met alle nuttige overtuigingsstukken moet via e-mail aan de beroepscommissie worden bezorgd binnen de bovenvermelde termijn, via starttoets@vlaamsehogescholenraad.be en via een aangetekend schrijven bezorgd op het volgende adres:
Vlaamse Hogescholenraad
t.a.v. Beroepscommissie Starttoets
Ravensteingalerij 27/3
1000 Brussel
Veelgestelde vragen - FAQ's
1. Algemeen
De veelgestelde vragen over het hoe en het waarom van de starttoets lerarenopleiding.
2. Registratie en inschrijving
De veelgestelde vragen over het registreren op het starttoetsplatform en het inschrijven voor een afnamemoment.
4. Technisch
De veelgestelde vragen over de technische aspecten van de starttoetsafname.
5. Resultaten
De veelgestelde vragen over jouw resultaten op de starttoets en de feedback.
6. Remediëring
Antwoorden op veelgestelde vragen over de voorbereiding op de starttoets, de consequenties en de verplichte remediëring na de starttoets.
Instellingsoverschrijdend reglement
Alle algemene bepalingen over de organisatie van de starttoets, informatie over registratie, inschrijving en deelname, vrijstellingen, de verplichte remediëring, redelijke aanpassingen, beroepsprocedure en onregelmatigheden.
Vind je geen antwoord op jouw vraag.
Het kan zijn dat je nog steeds geen antwoord op jouw vraag kreeg. Onze helpdesk staat jou dan graag te woord. Stuur een mail. Je mag binnen de 24 uur - tijdens de werkdagen - een antwoord verwachten.
Download de folder
Wil je alles in één overzicht?
Download dan hier de compacte folder over de starttoets 2024-2025.