Ga verder naar de inhoud

Studieaanbod

Diploma secundair onderwijs: check. Nu wil je verder studeren? Super! Je moet een aantal keuzes maken zoals: hoeveel jaar wil ik studeren, op welk niveau en in welke school?

Vlhora studeren1
I Stock 1225108536

Het hoger onderwijs wat is dat precies?

Na je middelbaar kan je starten aan het hoger onderwijs. Anders dan de universiteiten, richten de hogescholen zich eerder op de toepassing van state-of-the-art kennis in de praktijk. Vaak met het oog op een specifiek beroep, waardoor je onmiddellijk inzetbaar bent in het werkveld. Studeer je af aan een hogeschool? Dan vind je vaak binnen het jaar al werk. Voor alle duidelijkheid: hogescholen zijn géén 'universities-light'.

Vlhora studeren2

Eerste hulp bij studiekeuzes

Nog een belangrijke vraag: wat wil ik studeren? Misschien wel dé belangrijkste vraag. Informeer je dus goed en bekijk wat er allemaal mogelijk is. Deze onderwijskiezer helpt je mogelijks de juiste richting uit. Of kijk eens tussen alle erkende bachelor-, master- en graduaatsopleidingen in Vlaanderen.

I Stock 1174243871

Aantal jaren en studiepunten: hoe zit dat nu precies?

Elke opleiding bestaat uit opleidingsonderdelen zoals theoretische vakken en opdrachten, stages en examens. Elk opleidingsonderdeel telt een aantal studiepunten. Hoe meer studiepunten, hoe meer tijd en inspanning dat onderdeel vraagt. Eén studiepunt staat voor 25 tot 30 uur onderwijsactiviteit. Dat staat voor: colleges volgen en cursussen studeren tot opdrachten en examens maken.

Om jou een idee te geven: een bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten, wat overeenkomt met zo’n 3 jaar studeren. Volg je daarna nog een master van 60 studiepunten? Reken dan een extra studiejaar. Kies je voor een graduaat van 90 tot 120 studiepunten, dan studeer je 1,5 tot 2 jaar.

Soorten opleidingen: graduaat, bachelor, master of doctor

Als afgestudeerde prijkt een van deze titels op je diploma: gegradueerde, professionele bachelor, academische bachelor, master of doctor. Dewelke hangt af van het kwalificatieniveau: dat gaat van niveau vijf tot en met acht.

Wil je meer weten? Het CLB bundelt heel wat info over het hoger onderwijs op onderwijskiezer. Net als de website van Vlaanderen onderwijs & vorming.