Ga verder naar de inhoud

Boost jouw onderzoek met ChatGPT

5 maart 2024 - 09:00 — 12:00
19 maart 2024 - 09:00 — 12:00
19 maart 2024 - 13:00 — 16:00
Online event
50 euro per sessie. Gratis voor hogeschoolmedewerkers.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - INPUT/OUTPUT

Doelgroep: Onderzoekers die hun onderzoeksproces willen optimaliseren om te focussen op de essentie. Geen voorkennis nodig voor sessie 1, wel voor sessie 2 en 3.

Doelstelling: Zet ChatGPT in als assistent bij je onderzoeksproces. Je leert de tool onder andere in te zetten als ondersteuning bij het uitvoeren van je literatuurstudie, het schrijven van voorstellen, het gebruik van computerprogramma's, en het dissemineren van je resultaten.

CHATGPT

Er zijn in totaal drie vormingssessies rond ChatGPT: 1. Introductiesessie (basis, geen voorkennis nodig), 2. Onderzoeksassistent (basiskennis nodig, of sessie 1 gevolgd) en 3. Disseminatie (basiskennis nodig, of sessie 1 gevolgd). Je kan ze apart volgen, of inschrijven voor alle drie: zie keuze-opties bij inschrijving.

Sessie 1 (basis) is een introductiesessie rond ChatGPT.
We overlopen wat generatieve AI is, leggen uit hoe ChatGPT werkt en bespreken de limiteringen van de tool. Je leert wat een prompt is, hoe die eruit moet zien en wat je kan doen met ChatGPT.

Sessie 2 belicht het gebruik van ChatGPT tijdens je onderzoek.
Achteraf kan je de tool zelf gebruiken om je efficiëntie te verhogen bij jouw literatuurstudie, bij het schrijven van onderzoeksvoorstellen, maar ook bij dataverwerking en het gebruik van software zoals Excel, Python, R, en SPSS. (!) Hier is basiskennis voor nodig, of je volgde reeds sessie 1.

Sessie 3 draait rond onderzoeksdisseminatie.
Hoe ChatGPT kan helpen bij het genereren van copy voor persberichten, blogs, socialemediaposts en webteksten? Daarnaast experimenteer we ook met AI-afbeeldingsgeneratie om visuals te creëren bij content. (!) Hier is basiskennis voor nodig, of je volgde reeds sessie 1.

Opgelet

Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks tot en met drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

UCL PETER MICHAEL

Lesgevers

Peter Vanbrabant is projectleider en onderzoeker generatieve AI binnen GPT Academy, een onderzoeks- en dienstverleningsproject van UCLL Research & Expertise. Hij heeft ervaring als taalonderzoeker en communicatielector aan de Arteveldehogeschool en Hogeschool UCLL, en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan UGent. Binnen Hogeschool UCLL doceert hij communicatievakken en is hij als onderzoeker taaltechnologie verbonden aan het expertisecentrum Smart Organisations.

Michael Bauwens is onderzoeker NLP en generatieve AI binnen GPT Academy. Hij werkte de afgelopen jaren op verschillende projecten rond taaltechnologie, waar hij aan de hand van Python en R onderzoeksdata heeft geanalyseerd. Binnen Hogeschool UCLL doceert hij communicatievakken en is hij als onderzoeker taaltechnologie verbonden aan het expertisecentrum Smart Organisations en Digital Solutions.