Ga verder naar de inhoud

Een communicatiestrategie voor jouw onderzoek

27 mei 2024 - 09:00 — 12:00
29 augustus 2024 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: We gaan op zoek naar een antwoord op: wie communiceert waarom, met wie, waarover en hoe?

Doelgroep: Voor onderzoekers die een verschil willen maken. Ervaring met wetenschapscommunicatie is niet vereist.

COMMUNICATIE STRATEGIE
volzet

Eindelijk… een manier van communiceren die bij jezelf én bij jouw stakeholders en doelgroepen past. Het doel? Dat jouw onderzoek een verschil kan maken in de maatschappij.

We gaan op zoek naar een antwoord op de vraag: wie communiceert waarom, met wie, waarover en hoe? Die antwoorden vormen de basis van een communicatiestrategie voor jouw onderzoek.

We werken in vijf stappen:

  • Wie ben je? Hoe zet je jouw talenten en vaardigheden in als onderzoeker?
  • Waarom wil jij communiceren? Wat wil je bereiken?
  • Met wie ga je connecteren? Leer jouw stakeholders en doelpubliek kennen.
  • Waarover communiceer je? Wees relevant.
  • Hoe bereik je de stakeholders en doelgroepen?

De workshop is hands-on en interactief. Je werkt zelf aan jouw eigen strategie gedurende de workshop en kan al jouw vragen stellen.

Maandag 27 mei 2024 is een interactieve sessie waarbij de lesgever vooral veel zal spreken en tools/oefeningen geven waarmee je zelf aan de slag kan.

Op donderdag 29 augustus 2024 kan je gerichte vragen stellen, en zal de lesgever werken op die delen die wat uitdagender zijn.

Je haalt het meeste uit deze vorming als je tussen dag 1 en dag 2 zelf wat verder werkt met de tools/oefeningen die je krijgt.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks tot en met drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

JULIE DE SMEDT

Lesgever

Julie De Smedt helpt onderzoekers om maatschappelijke impact te maken. Via communicatie die bij hen én bij hun stakeholders en doelgroepen past.

Al sinds 2010 is Julie enthousiast over wetenschapscommunicatie. Waar het allemaal begon? Dat was op haar eerste job toen ze zelf onderzoeker was. Zij analyseerde de inhoud van de Vlaamse nieuwsmedia. Na zes jaar zelf onderzoek te doen, werkte zij uitvoerend als wetenschapscommunicator voor verschillende instellingen, in verschillende disciplines. Sinds 2021 adviseert ze onderzoekers in wetenschapscommunicatie en laat hen niet meer los.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4