Ga verder naar de inhoud

Dag van de Onderzoeker

24 oktober 2024 - 09:00 — 17:00
HOGENT
gratis voor hogeschoolmedewerkers
Organisator: INPUT/OUTPUT - Vlaamse Hogescholenraad

Doelstelling: Op dit leer- en netwerkevent steken collega’s uit de dertien hogescholen de koppen samen om kennis en ervaring uit te wisselen rond valorisatie van onderzoek via best practices, thema-tafelgesprekken en 1/1 gesprekken.

Doelgroep: Onderzoekers en medewerkers van de dienst en de directie onderzoek.

NETWERKMOMENT DEF
volzet

Programma

09:30 – Onthaal met koffie
09:50 – Welkomstwoordje
10:00 – Keynote Julie De Smedt - wetenschapscommunicator

Voorstelling 3 cases

  1. Flax Fiber music instruments: from research towards a spin-off, IOF-project FlaxFiber - Tim Duerinck - HOGENT
  2. Fonemi, een webapplicatie waarmee kinderen van de 3e kleuterklas tot het 1e leerjaar zelfstandig hun fonemisch bewustzijn kunnen oefenen. Resultaat van een PWO-onderzoek - Wouter Sissau - Hogeschool Vives
  3. Appwel, een app om het welbevinden van leerlingen te meten en te verhogen. Wouter Hustinx - Hogeschool PXL

11:30 – Thematafels: ronde 1
12:15 – Lunch met netwerkmoment
Meet the Expert: 1/1 gesprekken met experten
14:00 – Thematafels: ronde 2
14:45 – Korte pauze
15:00 – Plenair: samenvatting van de Thematafels
15:20 – Receptie met netwerkmoment
Meet the Expert: 1/1 gesprekken met experten
16:30 – Einde

Dit evenment is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor het event en dit énkel via e-mail aan myriam.slock@vlaamsehogescholenraad.be

Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend. De no show fee vervalt tevens, wanneer je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro.

Thematafels

1. Onderzoek valoriseren op een economisch duurzame manier: enkele basisvragen
We vertrekken vanuit het Business Model Canvas (BMC) en gaan in op enkele essentiële vragen om tot duurzame vermarkting van onderzoeksoutput te komen: hoe kan je de reële betalingsbereidheid van de klanten/doelgroep inschatten? Wat is minimum nodig om tot duurzame valorisatie te komen? Is dienstverlening de beste vorm om tot duurzame valorisatie te komen of zijn er betere alternatieven?

2. Valorisatie binnen het kader van TETRA
Tijdens het rondetafelgesprek over ‘Valorisatie binnen het TETRA-kader’ leggen we de nadruk op het effectief benutten van onderzoeksresultaten in de praktijk. We delen inzichten en ervaringen over het omzetten van wetenschappelijke kennis naar innovatieve producten, diensten of processen, en discussiëren over samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bedrijven, waarbij TETRA-projecten dienen als een brug tussen theorie en praktijk. Deelnemers delen good practices over het benaderen en overtuigen van bedrijven om mee in te stappen in een TETRA project en over de succesfactoren om bedrijven voldoende betrokken te houden.

We zoomen ook even in op de periode na een TETRA-project: op welke manier kunnen de ontwikkelde tools, methodieken,… verder gevaloriseerd worden. Dit gesprek biedt waardevolle tools en inspiratie om onderzoeksresultaten succesvol te valoriseren.

3. Prijszetting en financieel plan
Tijdens dit leermoment delen we inzichten over hoe valorisatie wordt aangepakt aan de verschillende Vlaamse hogescholen en verkennen we de diverse inkomstenbronnen, zoals licenties, dienstverlening en spin-offs. We bespreken hoe tarieven worden bepaald en hoe we ervoor zorgen dat deze marktconform zijn. Ook komt aan bod of er reglementen bestaan rond valorisatie en prijszetting binnen jullie instellingen. Verder gaan we in op de verdeling van inkomsten, persoonlijke vergoedingen, en manieren om onderzoekers te motiveren om tot valorisatie van hun onderzoek over te gaan. Tot slot bekijken we welke ondersteuning onderzoekers kunnen krijgen vanuit de centrale diensten, hoe jullie business development aanpakken, en hoe we ons valorisatie-aanbod bekendmaken aan het brede publiek. Dit gesprek biedt een unieke kans om van elkaar te leren en best practices te delen.

4. Partnerships, hoe partners meenemen of betrekken in je projecten
Samen gaan we op zoek op welke wijze we deze werkveldpartners kunnen betrekken en dit vanaf het indieningsproces van een subsidieproject. We delen kennis en ervaring over de strategieën voor het verzamelen van waardevolle input tijdens de indieningsfase. Welke mechanismes spelen er tijdens dit proces? We discussiëren verder over mogelijke succesformules om partners actief te betrekken tijdens het onderzoeksproces. Verder delen we ook good practices over de betrokkenheid van deze partners tijdens het disseminatie- en valorisatieproces voor de verspreiding en verkoop/implementatie van de projectresultaten?

Samen met de werkveldpartners kunnen we de projecten naar een hoger niveau tillen en verhogen we bovendien de kans op het valoriseren van de projectresultaten.

5. Klantrelatiemanagement
In de onderzoekswereld is samenwerken met klanten cruciaal. Want voor hen doen we het! Onderzoekers willen immers positieve veranderingen teweegbrengen bij de potentiële gebruikers van hun onderzoeksresultaten.

Tijdens de sessie verkennen we het belang van klantrelatiemanagement en hoe we effectieve klantrelaties kunnen opbouwen en onderhouden. We leren van best practices, inspireren elkaar en gaan in dialoog over de uitdagingen van een goed klantrelatiemanagement. We identificeren het potentieel ervan en delen praktische tips, tools en methodes.

6. Hoe zet je Blikopener in als valorisatietool?
Ontdek hoe je Blikopener kan inzetten om je netwerk te verbreden en meer impact kan genereren met jouw onderzoeksresultaten. Tijdens dit rondetafelgesprek krijg je de kans om ervaringen en methodes te delen met collega-onderzoekers. We delen succesverhalen waarin Blikopener heeft bijgedragen aan impactvolle innovatie. We kijken naar uitdagingen bij het verbinden van onderzoek met het werkveld en denken na over hoe we de boodschap van Blikopener krachtiger kunnen overbrengen.

7. Sleutels tot succesvolle valorisatie van onderzoek via interne dienstverlening binnen je hogeschool
In deze ronde tafel bespreken we hoe kennis, ervaring en resultaten uit je onderzoek gevaloriseerd kunnen worden binnen zowel het onderwijs als de organisatie van je hogeschool. Denk aan onderwijsonderzoek en hoe dit kan leiden tot ondersteuning van lesgevers om hun onderwijskwaliteit te versterken. Of aan onderzoek over de link tussen een groene omgeving en mentaal welzijn, en hoe dit kan worden toegepast bij het inrichten van het groen op de campussen. We delen best practices en succesverhalen en staan stil bij de hefbomen en de succesfactoren die nodig zijn om onderzoek effectief te integreren in de dagelijkse werking van de hogeschool. Door de uitwisseling krijg je inzichten om de impact van je onderzoek binnen je hogeschool te vergroten.

8. Innovatie van valorisatie! Wat zijn de mogelijkheden?
Wil je impact realiseren met je onderzoeksproject? Vroeg of laat komt de vraag naar valorisatie – letterlijk waardecreatie - van onderzoek(sresultaten) naar boven.

Met een open blik gaan we in deze sessie samen op zoek naar hoe we de (zowel maatschappelijke als economische) valorisatie van praktijkgericht onderzoek kunnen innoveren. Wat zijn jouw valorisatiedromen als onderzoeker? Wat zijn de best practices in de verschillende hogescholen? Welke valorisatie-uitdagingen zien we in de toekomst, en hoe kunnen we hierop een antwoord formuleren?

Meet the Expert: 1/1 gesprekken met experten

Dorien Jansen, Isabelle Janssens – Leerpunt
Leerpunt brengt een samenvatting van wetenschappelijk onderzoek over klaspraktijk, aangevuld met relevant Vlaams onderzoek en praktijkvoorbeelden uit onze scholen. Het kenniscentrum stimuleert een evidence-informed aanpak in het onderwijs om het leren van de leerlingen te versterken. We zetten sterk in op het verspreiden van onderwijsonderzoek en de producten die daaruit voortvloeien, onder andere via de toolkit 'Leren en Lesgeven' en 'Ontwikkeling bij kleuters'. Onze doelgroep is breed, onder andere leraren in leerplichtonderwijs, schoolteams, pedagogische begeleiders, medewerkers van leersteuncentra, lerarenopleiders, student-leraren en andere onderwijsprofessionals. Vraag je je af hoe je je onderzoeksresultaten kan laten doorsijpelen naar het leerplichtonderwijs? Heb je vragen over wat Leerpunt kan betekenen voor jou als onderwijsonderzoeker? Met al je vragen kan je terecht bij Isabelle Janssens, operationeel directeur, en Dorien Jansen, wetenschappelijk medewerker, van Leerpunt.

Mandy Claessens – Arteveldehogeschool
Vanuit praktijkgericht onderzoek worden kennis en concrete toepassingen ontwikkeld voor en met het werkveld en d brede maatschappij. Het beschikbaar maken en benutten van deze kennis en ontwikkelingen (= valorisatie) is het ultieme doel van praktijkgericht onderzoek. Heb je vragen over hoe en op welk moment je best begint met valoriseren zodat je maximaal waarde kan creëren met je onderzoek? Kom dan zeker langs bij Mandy Claessens, valorisatiemedewerker bij Arteveldehogeschool.

Kristof Vlaeminck – VLEVA
De eerste stappen zetten is vaak het moeilijkst, zeker als het om Horizon Europe gaat. Maar zodra deze eerste, belangrijke horde is genomen, openen zich vaak nieuwe deuren voor samenwerking. Maar hoe begin je aan je eerste Horizon Europe-project? En hoe vind je geschikte partners om mee samen te werken?

Kom gerust langs voor advies bij Kristof Vlaeminck, liaison officer voor onderzoek & innovatie, educatie en digitalisatie bij het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA).

Jarn Baele – VLAIO
Bij het uitvoeren van een onderzoeksproject speelt intellectuele eigendom een cruciale rol in verschillende fasen. Interesse in de basisprincipes van intellectuele eigendom en hoe deze van toepassing zijn op jouw project? Heb je vragen over specifieke rechten zoals auteursrecht, merkenrecht, octrooirecht, en tekeningen- en modellenrecht, of wil je meer weten over de voorwaarden en toepassingen van deze rechten? Met al deze vragen kan je terecht bij Jarn Baele, adviseur intellectuele eigendom bij VLAIO.

Paul Vermeulen – Senior Consultants Vlaanderen
Marktonderzoek gaat best gepaard met een vorm van price-testing. Het zou immers dwaas zijn een product tegen een te lage of te hoge prijs in de markt te zetten. Kostprijsberekening voor een innovatie in de non-for-profit sector is steeds moeilijk omdat niet alle elementen van de kostprijs bekend zijn of als dusdanig boekhoudkundig worden erkend, lonen bijvoorbeeld worden niet opgesplitst in onderzoekswerk en educatief werk.

Maar ik sta klaar met een rugzak vol met kennis en ervaring om jouw vragen over marktonderzoek, prijszetting, business developement en zoveel meer te beantwoorden.

Joke Van Driessche – VOKA
VOKA Health Community is een community die zorgactoren (bedrijven, zorginstellingen, kennisinstellingen, patiënten) met elkaar in contact brengt. Aan de hand van matchmaking brengen we de juiste spelers rond de tafel die hun ervaringen en expertise kunnen delen met de onderzoekers. We kijken naar de fase waarin het onderzoek zit om de juiste stakeholders samen te brengen en dus ook aan te passen aan die bepaalde fase. Eens het onderzoek rond is en het tijd is om te gaan implementeren kunnen we contacten faciliteren met de juiste spelers om het product op de markt te krijgen.

Joke beantwoordt graag al jullie vragen rond community building in de zorg en hoe dit een rol kan spelen in jullie onderzoeken.

Mieke Martens – VLAIO
Team Bedrijfstrajecten heeft als opdracht om bedrijven in Vlaanderen te ondersteunen bij het realiseren van hun ambities door kennis, partners en financiële hefbomen aan te reiken. De bedrijfsadviseurs fungeren als klantbord voor bedrijven voor het realiseren van hun ambitieuze plannen door mee te kijken naar de technische, financiële en commerciële haalbaarheid van hun business case. Heb je vragen over VLAIO projecten zoals de O&O projecten of TETRA kom dan gerust langs.

Paul Roevens – UNIZO
Tijdens dit leer- en ontwikkelingsevent staan thema's centraal die van cruciaal belang zijn voor succesvol onderzoek en impactvolle samenwerking. Met veel ervaring op het gebied van klantrelatiebeheer, stakeholdermanagement en digitale samenwerkingsplatformen, kan ik jullie ondersteunen bij het verkennen van de betere strategieën en tools om deze aspecten effectief in te zetten. We zullen samen kijken naar hoe je sterke relaties kunt opbouwen en behouden, zowel met klanten als met stakeholders, en hoe digitale platforms kunnen bijdragen aan een betere samenwerking en kennisdeling. Paul kijk ernaar uit om jullie vragen te beantwoorden en inzichten te delen die jullie onderzoek verder kunnen versterken!

Sarah Stroobants – NCP Flanders
Bij het ontwikkelen van een projectvoorstel binnen het kader van het Horizon Europe programma voor onderzoek & innovatie, speelt impact een sleutelrol voor een succesvolle aanvraag. Interesse in tips & tricks om het onderdeel impact overtuigend te adresseren in je projectaanvraag? Ben je nog niet vertrouwd met de basics inzake impact in het kader van Horizon Europe? Met al deze vragen kan je terecht bij Sarah Stroobants, adviseur bij NCP Flanders, het contactpunt in Vlaanderen voor Horizon Europe.

Mieke Mallants – VLAIO
Jullie onderzoek heeft het potentieel om veel verder te reiken dan het academische domein. Kom langs en laat je inspireren hoe je jouw onderzoek kan valoriseren in een succesvolle onderneming. Onze VLAIO-partners staan klaar om jullie persoonlijk te begeleiden en hun uitgebreide netwerk in te zetten zodat jullie een maatschappelijke en economische impact kunnen genereren. Grijp deze kans, want welke onderzoeker droomt niet van impact?

Roger De Coninck – Senior Consultants Vlaanderen
Een financieel plan opstellen is nodig om je financiële en zakelijke strategische doelen duidelijk te definiëren. Bedoeling is dat je niet alleen over je project nadenkt maar dat je tevens ook de financiële implicaties, die hiermee gepaard gaan ,helder en eerlijk hierover in kaart brengt. je kan bij mij terecht voor advies over de financiële aspecten van een businessplan zoals omzet en (on)kosten, investerings- en financieringsmogelijkheden maar ook over de andere aspecten van business development zoals marktonderzoek, strategische partnerschappen en zoveel meer.

Julie De Smedt - wetenschapscommunicator
Communiceren over onderzoeker wordt steeds belangrijker. Maar… hoe pak je die communicatie best aan? Wie zijn jouw belangrijkste doelgroep eigenlijk? Hoe kies je de juiste vorm, kanaal en stijl van communicatie? Op welk moment naar buiten komen met onderzoek en hoe vaak? Julie De Smedt, expert in wetenschapscommunicatie en strategie, helpt je de volgende stappen te nemen. Zodat jouw onderzoek het verschil kan maken voor hen die er écht toe doen.

Kaat Peeters - directeur Sociale Innovatiefabriek.
Ga je een nieuw of verbeterd product op de markt brengen? Of ga je een proces of organisatiemodel wijzigen? Dat kan via sociale innovatie en de Sociale Innovatiefabriek kan je hierin faciliteren. Samen gaan we voor een duurzame samenleving. Voor vragen over sociale innovatie, impact en sociaal ondernemen kan je bij Kaat terecht.

Hendrik De Cooman - AUGent
Wil je duurzame impact creëren met je onderzoeksresultaten? Moet je daarvoor een proof of concept nog verder uitwerken? Wil je de markt beter in kaart brengen en potentiële partners identificeren voor de verspreiding en verkoop van je product? Zie je potentieel in de opschaling van je dienstverlening? Dan is het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) misschien een geschikt financieringskanaal voor jou! Het IOF voorziet immers middelen voor valorisatie van onderzoek voor alle leden van je associatie - universiteit én hogescholen.

Als IOF liaison voor de hogescholen van de AUGent (Artevelde, HOGENT en Howest) kent Hendrik de mogelijkheden die het IOF biedt voor de valorisatie van praktijkgericht onderzoek aan de hogescholen door en door. Enkele vragen die daarbij centraal staan zijn relevant voor elk project dat impact nastreeft. Waar zit de kern van je innovatie? Wie is je doelgroep en hoe groot is de betalingsbereidheid (‘marktpotentieel’)? Hoe kan je die doelgroep duurzaam bereiken (‘valorisatiestrategie’)? Kom zeker langs om het IOF beter te leren kennen of je projectidee te bespreken!

Tine Holvoet - Verso
Tine Holvoet heeft ruime ervaring in het opzetten en begeleiden van multidisciplinaire samenwerkingen. Als beleidsadviseur sociaal ondernemen & innoveren bij de werkgeversfederatie Verso focust ze op innovatie in de brede social profit. Ze zet daarbij innovatieve praktijkvoorbeelden uit de social profit in het spotlicht. Met de inzichten uit de social profit informeert ze onderzoekers, technologiebedrijven en andere stakeholders en exploreert ze samenwerkingskansen. Als beleidsadviseur neemt ze ondermeer deel aan de SERV commissie Economie en de commissie Begroting, Fiscaliteit en Overheidsfinanciering waar ze de sociale partners en de Vlaamse Regering over innovatie in de social profit informeert.

Katrien De Smet
– AP Hogeschool
Open Science streeft naar transparantie, toegankelijkheid en herbruikbaarheid van wetenschappelijk onderzoek voor iedereen en bevordert de samenwerking en verspreiding van kennis. Onder stimulans van het Vlaamse (Open Science) beleid, werd binnen de meeste hogescholen tot nu toe vooral ingezet op de ontwikkeling van DOSP (Digital Open Science Platform), DMP's (data management plannen) en ORCID iD's voor onderzoekers. Bij een aantal hogescholen werden ook stappen gezet rond open access van output en datasets. Maar Open Science is veel breder dan dat. Open Science is bijvoorbeeld ook co-creatie en participatief onderzoek, lokale stakeholders betrekken, infrastructuur openstellen en open onderwijsmateriaal. Zit je met vragen of heb je zin in een inspirerende babbel? Spreek me gerust aan!

Fio Van Steenlandt
– Vlaamse Hogescholenraad
Als onderzoeker wens je uiteraard dat jouw projectresultaten gebruikt zullen worden door ondernemingen, overheden en de maatschappij. Maar wie heeft de rechten op deze projectresultaten? Zal er samengewerkt worden met een bedrijf of organisatie om jouw projectresultaten naar het werkveld te brengen? En wat zijn dan de mogelijkheden om je projectresultaat te beschermen? Je kan bij mij komen aankloppen met vragen over contracten- essentiële clausules en verboden bedingen-, auteursrecht - het belang van voorafgaande afspraken met de werkgever en mede-onderzoekers, licenties - overdacht, gebruiksrecht, crosslicenties, …

Bram Oers
- Odisee
Bij een onderzoek betrek je heel wat mensen: van interne diensten en collega’s tot projectpartners en werkveldpartners. Maar hoe belangrijk is het om die allemaal te betrekken bij de probleemstelling, ontwerp, dataverzameling, analyse, rapportage en valorisatie van je onderzoek? Hoe dat je dat op een behapbare manier? Wat als zij een eigen agenda hebben? Met deze en andere vragen over samenwerken met partners kan je terecht bij Bram Oers, onderzoeker en stakeholderexpert bij Odisee.

Mieke Mallants, Xavier Walthoff-Borm – VLAIO
Jullie onderzoek heeft het potentieel om veel verder te reiken dan het academische domein. Kom langs en laat je inspireren hoe je jouw onderzoek kan valoriseren in een succesvolle onderneming. Onze VLAIO-partners staan klaar om jullie persoonlijk te begeleiden en hun uitgebreide netwerk in te zetten zodat jullie een maatschappelijke en economische impact kunnen genereren. Grijp deze kans, want welke onderzoeker droomt niet van impact?
Zoek je een cofounder? Zoek je kennis rond leiderschap, teambuilding,…? Zoek je tips om jouw product met de juiste salespitch naar de markt te brengen? Wil je een sterke pitch naar financiers en je kansen tot toegang tot kapitaal verhogen , denk je aan internationaliseren en weet niet goed waar beginnen ….. Dit zijn nog maar enkele begeleidingsinitiatieven uit het totaal aanbod dat Vlaio samen met partners ter beschikking stelt aan ambitieuze bedrijven die maatschappelijke impact wensen te realiseren.