Ga verder naar de inhoud

Datavisualisatie: van complexe data naar krachtige visuals

15 juni 2023 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je leert complexe data vertalen naar krachtige visuals die je publiek in een oogopslag overtuigen. Het is echt een meerwaarde voor je doelpubliek als je cijfers helder kan presenteren.

Doelgroep: Onderzoekers uit alle domeinen en van alle niveaus, en ook communicatiemedewerkers.

DATA GEURENKLEUREN VOLZET

Grafieken zijn een uitstekende manier om onderzoeksgegevens te delen met je publiek. Maar goede datavisualisatie is moeilijk: want welk type grafiek werkt het beste in welke situatie, en waarom? Welk kleurenschema versterkt je boodschap? En wat zijn veelvoorkomende valkuilen?

In deze vorming verkennen we de basisprincipes van datavisualisatie. Zo kan je beter beslissen welk type grafiek het meest geschikt is, welke out-of-the-box grafiektypes de aandacht van je publiek trekken, en hoe je ze vormgeeft tot een duidelijke boodschap. Je ontdekt enkele online en offline tools waarmee je mooie, heldere en accurate grafieken maakt – grafieken die veel verder gaan dan de standaard Excel-visuals.

Een ding is zeker: de grafieken (en dus ook de boodschap) in je volgende presentatie, artikel of poster zullen meer opvallen.

Opgelet


Lesgever

Koen Van den Eeckhout slaat als ervaren informatieontwerper de brug tussen een analytische en een creatieve mindset. Na zijn doctoraat in de fysica, richtte hij Baryon op: in dit bedrijf combineert hij zijn achtergrond als ingenieur, wetenschapper en consultant met zijn passie voor effectieve communicatie en grafisch ontwerp. Hij bouwt visuele verhalen, infographics en data visuals voor uiteenlopende klanten om een duidelijke, krachtige en visuele boodschap over te brengen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4