Ga verder naar de inhoud

Gender bias in onderzoek

23 november 2023 - 09:30 — 11:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Wat houdt gender bias in? Heb ook jij vooroordelen? En hoe kan je die tegenhouden? Deze vorming leert je over de sociaal-psychologische processen van gender ongelijkheid in de onderzoekswereld. En hoe je dit concreet kan tegengegaan.

Doelgroep: onderzoekers en andere hogeschoolmedewerkers die zich willen verdiepen in gender (on)gelijkheid

GENDER BIAS

Welk beeld springt er in jouw hoofd als ik vraag om te denken aan ‘de’ wetenschapper? Vaak hebben mensen een man in gedachten. Al is dat beeld anno 2023 niet meer correct: er zijn veel vrouwelijke wetenschappers en andere diversiteitsdimensies vertegenwoordigd in onderzoekscentra.

Toch is dit stereotype van de mannelijke wetenschapper niet helemaal de deur uit. Het is ook niet zo onschuldig als het lijkt.

Heerst er (ook) bij jou gender bias? In deze online vorming krijg je een overzicht van sociaal-psychologisch onderzoek naar onbewuste vooroordelen. En naar de implicaties daarvan voor gender (on)gelijkheid in de onderzoekswereld.

Ik licht toe wat vooroordelen zijn. Wat de functie is van vooroordelen. Hoe ze structurele ongelijkheid in stand houden. En op welke concrete manieren we dat concreet kunnen tegengaan.

Doorheen en na de vorming is er ook ruimte voor vragen en discussie.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

MEEUSEN LOES

Lesgever

Loes Meeussen is docent aan Thomas More hogeschool en onderzoeker aan het Centrum voor sociale en culturele psychologie, KU Leuven. Ze onderzoekt sociaal-psychologische processen van ongelijkheid: hoe gaan mensen om met stereotypen, en wat kenmerkt inclusieve contexten waarin iedereen optimaal functioneert? Ze doceert ook diversiteit, sociale en cross-culturele psychologie.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4