Holding Space workshop – Aminata Cairo
Voetweg 66
9000 Gent
Doelstelling: Dit is een interactieve workshop voor hogeschoolmedewerkers die hen onderdompelt in thema’s als interculturaliteit, dekolonisering, globale uitdagingen en drijfveren tot verandering aanbrengt. De aanpak is gericht op ervaring en laat geen laptops toe.
Over de workshop
Aminata Cairo baseert haar werk op inheemse kennis, de blues-esthetiek, holy hiphop en Caribische en zwarte feministische theorieën. Ze betrekt haar publiek door middel van verhalen, met als uiteindelijk doel om gezamenlijk een nieuw verhaal te creëren.
In Holding Space presenteert Aminata Cairo haar eigen, unieke visie op het bevorderen van inclusie die de standaard diversiteits- en inclusie-aanpak ver overtreft. Ze neemt de deelnemers mee op een verkennende reis naar het creëren van ruimte voor elkaars verhalen. Wat is er nodig? Waarom is het zo moeilijk? We hebben horen zeggen dat verandering bij jezelf begint. Hoe doe je dat?
Door deel te nemen aan verschillende activiteiten op basis van verschillende kunstvormen, faciliteert Aminata mensen om echt bij zichzelf te beginnen en te werken aan collectieve verandering. Ze gaat het mogelijke ongemak (ongezelligheid) dat deze reis met zich meebrengt niet uit de weg, maar begeleidt net als in de Blues mensen door de moeilijke dingen zodat ze er beter uit kunnen komen.
De Holding Space workshop gebruikt de methodiek van de www.inclusivitypathway.nl, een training die Aminata Cairo heeft ontwikkeld in samenwerking met de Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en Hogeschool In Holland, met financiële ondersteuning van een NRO subsidie.
Opgelet
Deze workshop is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de workshop en dit énkel via e-mail aan myriam.slock@vlaamsehogescholenraad.be
Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro. De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.
Wie is Aminata Cairo?
Aminata Cairo is een antropoloog, psycholoog, pedagoog, verhalenverteller en ‘liefdeswerker’. Zij is een zelfstandig adviseur “die met mensen werkt”. Zij is voormalig lector Inclusief Onderwijs aan de Haagse Hogeschool en voormalig lector Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders, vertrok ze naar de VS om haar universitaire opleiding te volgen. Ze behaalde een masterdiploma in klinische psychologie en medische antropologie en een Ph.D. in Medische Antropologie. Als internationale gekleurde vrouw ervoer ze uit de eerste hand de uitdagingen van diversiteit en inclusiviteit.
In haar toegepaste antropologische werk met studenten, onderwijs- en gemeenschapsorganisaties heeft ze er voortdurend naar gestreefd om inclusie op zowel academisch als gemeenschapsniveau te bevorderen. Voor haar inspanningen ontving ze in 2013 de International Education Faculty Achievement Award en de Martin Luther King Jr. Humanitarian Award aan de Southern Illinois University Edwardsville. In 2016 ontving zij de Ere-Orde van de Palm, een staatsonderscheiding van de regering van Suriname voor haar bijdrage aan de cultuur. Ze is vooral geïnteresseerd in het gebruik van haar academische, artistieke en gemeenschapsvaardigheden om de stemmen en verhalen te ondersteunen, te eren en te vieren die ongehoord, over het hoofd gezien, tot zwijgen gebracht en gemarginaliseerd worden.
Haar werk wordt geïllustreerd in haar boek: Holding Space: A Storytelling Approach to Trampling Diversity and Inclusion (2021).
Tijdens haar (boek)presentaties maakt zij gebruik van lezingen, zang en dans om het publiek uit te dagen zichzelf en elkaar van dichterbij te bekijken, waarbij de vraag wordt opgeworpen wat er werkelijk nodig is om gezamenlijk een omgeving van gelijkheid en validatie te creëren. Het gaat over ons, wij allemaal, is haar boodschap, terwijl ze ons dwingt dat te voelen, horen en beleven.