Ga verder naar de inhoud

Hoe bepaal je de kostprijs van een projectresultaat?

11 juni 2024 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Deze sessie reikt handvaten aan om een goede en verantwoorde keuze te maken bij de prijszetting van een projectresultaat. Deze sessie zal ook vormen voor een beperkt marktonderzoek aanreiken.

Doelgroep: Projectleiders en verantwoordelijken voor de commercialisering van projecten.

KOSTPRIJSBEREKENING
volzet

Valoriseren of letterlijk: het verzilveren van kennis en techniek.
Nieuw ontwikkelde technologie en kennis worden aangewend ten gunste van de maatschappij. Het woord valoriseren zegt het zelf al: het bevat het woord 'valor' en betekent zoiets als 'waardevol maken'.

De vorming is erop gericht om eerst en vooral de kostprijs van de verschillende projectresultaten goed in kaart te brengen, en vervolgens methodes te vinden om deze projectresultaten te 'vermarkten'.

Er zijn drie manieren om een kostprijs te berekenen: de meest gebruikte zijn 'integrale kostprijscalculatie', verder de 'kostenplaats-berekening' en Activity Based Costing (ABC). Maar is één van deze methodes mutatis mutandis toepasbaar op een academische omgeving? Als dat niet zo zou zijn, welke andere methode, of combinatie van bovenstaande methodes komt dan in aanmerking? Om een verkoopprijs, of een voorstel tot licentieovereenkomst ... te doen, is het aangewezen om de kostprijs van het project te kennen.

Methodes zoals 'spin-off's', licentieovereenkomsten, commissiedeals, ... zullen worden belicht. Er zijn meerdere verdienmodellen, en de keuze voor deze modellen moet in een vroeg stadium worden genomen, vaak wanneer de afstemming met de klant (afnemers, retailers, eindgebruikers) nog niet volkomen gefinaliseerd is.

Deze sessie zal ook vormen voor een beperkt marktonderzoek aanreiken. Afhankelijk van het project kan het gaan om 'kwalitatief 'dan wel 'kwantitatief' onderzoek.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks tot en met drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

VERMEULEN PAUL

Lesgever

Paul Vermeulen is nu semi-retired, en werkt als adviseur voor de Board van MediGuide International een bedrijf dat hij gedurende 11 jaar leidde. Paul startte zijn carrière in de verzekeringssector in 1983 bij de Groep Zurich in Brussel. In 1992 werd hij directeur bij AIG Europe in Brussel, Rotterdam en Scandinavië voor de afdeling Accident & Health. In 2000 werd hij op vraag van AIG, expat, eerst als regionaal directeur voor Afrika vanuit Johannesburg. Daarna werd hij Vice President Global Foreign Operations voor AIG A&H in New York.

Toen AIG haar licentie voor lokale activiteiten in China nam hij de leiding van de regio Greater China and South East Asia vanuit Shanghai. In 2008 werd hij benoemd tot Senior Vice President, terug vanuit New York. Zijn carrière leidde hem dan naar Lyon in Frankrijk waar hij President en CEO werd van April International, om dan in 2013 zijn missie bij MediGuide International aan te vangen. Paul woont en werkt vandaag vanuit Tongeren.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4