Ga verder naar de inhoud

Kwalitatief onderzoek: diepte-interviews, focusgroepen en meer

5 september 2024 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je gaat aan de slag met de basis van kwalitatieve onderzoekmethodes als diepte-interviews en focusgroepen. Wat is de meerwaarde van kwalitatief onderzoek? Hoe selecteer je respondenten en contacten? Je leert analyseren en rapporteren.

Doelgroep: Beginnende onderzoekers die bezig (willen) zijn met kwalitatief onderzoek.

2022 03 KWAL ONDERZ FOCUS

Je leert de basisprincipes en -technieken van kwalitatief onderzoek. Daarbij beantwoorden we vragen als: Waarom kies je best voor kwalitatief onderzoek? Welke kwalitatieve onderzoekmethoden bestaan er? Hoe selecteer en contacteer je respondenten?

Je leert ook een leidraad opstellen voor interviews en focusgroepen op basis van literatuurstudie, data analyseren (codeerboom opstellen, coderen en horizontaal/verticaal analyseren) en analyses rapporteren. De onderdelen worden tot leven gebracht met voorbeelden uit eigen onderzoek en onderzoek van de lesgever. Je ontdekt welke concrete stappen je zet als onderzoeker, welke afwegingen je moet maken en wat daarbij de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Er is ruimte voor vragen. Al is er, binnen deze basisopleiding, niet altijd voldoende tijd om in te gaan op specifieke vragen die meer uitwerking en diepgang verdienen.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

PLOVIE ELKE

Lesgever

Elke Plovie voerde praktijkgericht onderzoek uit rond burgerschap en participatie aan hogeschool UCLL. Ze deed onder meer onderzoek naar zorgzame buurten, waarvoor ze zowel vrijwilligers als professionals interviewde die buurtzorg actief vormgeven. Ze werkt al meer dan 15 jaar als onderzoeker. Daarnaast begeleidt ze studenten van de opleiding sociaal werk bij onderzoeksopdrachten en bachelorproeven.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4