Ga verder naar de inhoud

Lean management in praktijk

23 mei 2024 - 09:00 — 13:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je wil je dagelijkse activiteiten en bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever organiseren maar weet niet waar te beginnen? Duik in de wereld van Lean Management. En leer concrete methodieken om verspillingen te identificeren en elimineren.

Doelgroep: Studenten en onderzoekers aan de hogescholen. Geen specifieke voorkennis nodig.

LEAN MANAGEMENT

Je leert in deze interactieve sessie hoe je Lean-verbetertechnieken toepast op concrete praktijkvoorbeelden, die eenvoudig te spiegelen zijn aan elke werkomgeving. De vorming verloopt in drie delen.

In deel 1 krijg je een introductie tot Lean Management. Je maakt kennis met Lean-concepten en verspillingen aan de hand van een interactieve simulatie-oefening. En je krijgt een stappenplan om zelf Lean toe te passen in je eigen werkomgeving.

Deel 2 leert jou methodieken om zelf de huidige situatie of het huidige proces in kaart te brengen. Van flowcharts tot een spaghettidiagram en Value Stream Map.

Tijdens deel 3 gebruik je interactieve brainstormingtechnieken om gestructureerd situaties en problemen te analyseren in groep. We gaan ook dieper in op verschillende technieken om medewerkers te betrekken bij veranderingen.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks tot en met drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

DE GROOF VAN BAUW El

Lesgevers

Helena Van Bauwel en Geert De Groof zijn getraind en gecertificeerd als ‘Lean Black Belts’.
Beide lesgevers pasten al organisatiebreed Lean-methodieken toe binnen verschillende disciplines in de gezondheidssector – met baanbrekende resultaten, zowel in operationele als ondersteunende diensten. Geert en Helena zijn beide projectleiders die deel uitmaken van een centraal team dat diverse (Lean-)projecten trekt binnen GZA ziekenhuizen. Ze geven frequent les in vaardigheden voor Lean en Project Management.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4