Ga verder naar de inhoud

Ontwikkelen en indienen van internationale projecten

5 december 2024 - 13:15 — 16:15
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
1000 BRUSSEL
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Anders 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelgroep: Praktijkgerichte onderzoekers, projectleiders, stafmedewerkers en EU-liaisons van de Vlaamse hogescholen (niet thematisch gebonden)

Doelstelling: Indieners van gesubsidieerde projecten inzichten bieden in hoe je een maximaal kansrijk projectvoorstel vormgeeft.

MANAGEN PROJECTEN

In deze opleiding leer je hoe je jouw projectvoorstellen voor gesubsidieerde programma's versterkt met strategieën die hun kans op succes maximaliseren. We verkennen hoe je het aantal partners in een project optimaal bepaalt, de meerwaarde van grensoverschrijdende samenwerking benut, en bijkomende cofinanciering veiligstelt. Ook wordt er dieper ingegaan op het innovatieve karakter van projecten en hoe je deze onderscheidt van 'additionaliteit'.

Daarnaast bieden we handvatten om effectief te communiceren binnen internationale projecten. Je ontdekt hoe storytelling kan bijdragen aan de promotie en zichtbaarheid van jouw project, waardoor het een voorbeeld wordt binnen het bredere programma. Dit alles wordt gekoppeld aan praktijkgerichte tools en onderzoeksmethoden die je onmiddellijk kunt toepassen binnen jouw professionele context.

Kort

  • Het belang van de indicatorenset oftewel projectoutput x aantal projecten = programmaoutput
  • aantal partners in een project: minimum versus optimum
  • Innovatief karakter, wat betekent dat eigenlijk? En wat is het verschil met additionaliteit?
  • Grensoverschrijdende meerwaarde en hoe je die maximaliseert
  • Additionele cofinanciering: aanwezig in elk programma en bij alle participerende deelregio’s – maar hoe krijg je er toegang toe?
  • Communiceren in de context van internationale projecten: promotie en publiciteit oftewel de beste projecten zijn de storytellers van de programma’s

Dezelfde dag kan je, in de voormiddag, ook de vorming “Programma’s voor internationale samenwerking: een mozaïek dat begint met INTERREG” meevolgen van dezelfde lesgever. Klik hier

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

WIM JACKMAER

Lesgever

Wim Jackmaer

In 2003 begon Wim Jackmaer zijn professionele carrière in het INTERREG-programma voor het programmagebied Maas-Rijn. Samen met een gelijktijdige ad interim opdracht in INTERREG Grensregio Vlaanderen-Nederland (2006-2007) stond hij vier jaar lang en als medewerker van de provincie Limburg in voor het medebeheer van deze programma’s.

In die periode leerde hij de procedures op een gedetailleerde manier kennen, evalueerde hij honderden projectideeën en begeleidde hij tal van projectvoorstellen met Limburgse (lead) partners naar de indiening. Vanaf de goedkeuring van tal van deze projecten stond hij in voor opvolging vanuit programmatorisch perspectief: deze programma’s willen immers de vinger aan de pols houden inzake inhoudelijke voortgang, realisatie van de indicatoren alsook het projectbudget en het signaleren van problematieken die kunnen ontstaan tijdens de uitvoering.

Vanaf 2014 bekleedde Wim vervolgens gelijkaardige rollen als subsidie-adviseur bij stad Hasselt, POM Limburg en EY Subsidia. Ook voor (of vanuit) die organisaties ontwikkelde hij tal van succesvolle projectvoorstellen (en consortia) en verleende hij assistentie indien er bij de uitvoering van projecten problemen of vertragingen ontstonden.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4