Ga verder naar de inhoud

Podcasten als wetenschapscommunicatie

25 januari 2022 - 13:00 — 16:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je werkt een idee uit voor een eigen podcast, onder begeleiding van twee ervaren onderzoekers slash podcastmakers.

Doelgroep: Wetenschappers met een flair voor moderne communicatie.

PODCAST

Heb je een idee voor een podcast maar weet je niet hoe je dit concreet uitvoert? Of wil je eerst weten hoe je een podcast maakt, voor je met een specifiek idee komt? Deze vorming inspireert en leert jou om effectief aan de slag te gaan met dit populaire medium. In de hoop om (nog) veel meer mensen te bereiken.

We geven onder meer antwoorden op vragen als deze:

  • Hoe organiseer je een podcast? (doelpubliek, inhoud, format)
  • Hoe structureer je een podcast? (vormgeving, draaiboek)
  • Hoe editeer je een podcast? (geluidsbestanden knippen en plakken)
  • Hoe publiceer je een podcast? (gratis en betalende platformen)
  • Hoe kwantificeer je (de impact van) een podcast?

Ter info: deelnemers krijgen een opdracht ter voorbereiding.

Opgelet

Als onderzoeker aan de hogeschool is de sessie voor jou helemaal gratis. Voor ons niet, want als organisator vergoeden wij de lesgever. Kan je door omstandigheden dus niet aanwezig zijn? Laat ons dit dan vijf werkdagen voor de vorming weten. Stuur hiervoor een mail naar lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden, rekenen wij 50 euro kosten aan per gemiste sessie.

Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.

VANOPPEN MARJOLEIN

Lesgevers

Marjolein Vanoppen is post-doc aan de UGent en gepassioneerd wetenschapscommunicator. Het begon met een lezing en interview hier en daar over haar onderzoek naar duurzame zeewaterontzouting. Het ontaardde uiteindelijk in het boek ‘Weg Van Water’ en de podcastreeks ‘Helder’ over drinkwater.

Samen met haar oud-leraar Geert Potters werkte ze al aan verschillende didactische dossiers voor het tijdschrift MeNS. De twee ervaren onderzoekers slash podcastmakers verspreiden ook regelmatig hun gezamenlijke, populair wetenschappelijke podcast ‘Elementair’.

POTTERS GEERT

Geert Potters maakt deel uit van het corrosieteam van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen, en is tegelijk coördinator onderzoek voor de hogeschool. Deze plantenfysioloog vond zijn weg naar de maritieme sector. Daar zoekt hij momenteel verbindingen tussen biologie (micro-organismen) en de scheepvaartwereld, en enthousiasmeert hij toekomstige kapiteins voor duurzame ontwikkeling en een groenere wereld. Zijn liefde voor wetenschap is zo groot dat hij ze graag deelt met iedereen die wil luisteren, via een podcast bijvoorbeeld.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4