Ga verder naar de inhoud

Populair-wetenschappelijk schrijven

9 november 2023 - 09:00 — 16:00
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
1000 BRUSSEL
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Wetenschapsredacteur Kim Verhaeghe (Eos Wetenschap) leert jou alle geheimen van een populairwetenschappelijke tekst: van het grote publiek bereiken tot de juiste structuur gebruiken. Je schrijft aan een eigen artikel, waarop je waardevolle individuele feedback krijgt.

Doelgroep: Onderzoekers van 7 tot 77 jaar, met interesse in wetenschapscommunicatie.

POPULAIR SCHRIJVEN

Tijdens een fysieke vorming van een hele dag leert wetenschapsredacteur Kim Verhaeghe (Eos Wetenschap) jou alle geheimen van een populairwetenschappelijke tekst.

Je krijgt antwoorden op vragen als: Hoe vertaal je een vakpublicatie naar een tekst voor ‘het grote publiek’? Hoe bepaal je jouw kernboodschap? Hoe hou je jouw artikel spannend, wat is een goede structuur? Hoe bedenk je een goede titel? En wat met schrijfstijl, vakjargon, humor en personages?

Tijdens de vorming steken we de handen uit de mouwen: je ontwikkelt het concept van jouw eigen artikel. Daarna werk je thuis zelfstandig verder aan jouw populairwetenschappelijke tekst.

Tijdens een individueel feedbackmoment (via webcall) geeft Kim concrete tips om jouw stuk nog sterker te maken, op basis van de eerste versie van je artikel. De betere bijdragen komen in aanmerking voor publicatie op Eos Blogs, het blogportaal van Eos Wetenschap.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

VERHAEGHE KIM

Lesgever

Kim Verhaeghe is sinds 2011 wetenschapsredacteur bij Eos Wetenschap, waar hij vooral schrijft over fauna en flora, sportwetenschap en fantastische wetenschap. Hij maakt ook de podcast Vraag Het Aan, waarin hij met onderzoekers praat rond een centrale vraag. Kim was jaren coördinator van Eos Blogs, waar wetenschappers zelf kunnen bloggen.

Hij modereert wetenschapscafés en geeft workshops populair-wetenschappelijk schrijven.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4