Ga verder naar de inhoud

Power BI: breng data tot leven

9 september 2024 - 09:00 — 16:00
16 september 2024 - 09:00 — 16:00
30 september 2024 - 09:00 — 16:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Betreed de wereld van gegevensanalyse en krijg inzichten die de besluitvorming in je organisatie verbeteren. Duik in de basisprincipes van Power BI, een toonaangevend platform voor data-analyse. Deze praktijkgerichte vorming werkt alle theorie uit met voorbeelden.

Doelgroep: Iedereen die zelf aan de slag wil met bedrijfsdata en interactieve rapporten wil bouwen. Geen voorkennis vereist.

POWERBI
volzet

Je leert gegevens uit verschillende bronnen importeren, transformeren en modelleren tot bruikbare gegevenssets. Vervolgens ontdek je hoe je interactieve dashboards en rapporten maakt waarmee je gegevens verkent, trends identificeert en belangrijke inzichten communiceert. Je werkt ook een praktijkcase uit met data uit DOSP (Data Open Science Platform).

Dag 1: Je leert eenvoudige dashboards bouwen in Power BI op basis van een kant-en-klare dataset. We gaan nog niet dieper in op het transformeren en modelleren van data. Wel op deze thema’s: inleiding Power BI, Power BI versus Excel, het Power BI ecosysteem, data ophalen met Power BI Desktop, inleiding tot DAX, visualisaties in Power BI en toepassingen.

Dag 2: Je leert transformeren en modelleren met Power BI – je hebt basiskennis van Power BI, maar nog geen tot weinig kennis van Power query editor of DAX. We behandelen deze inhoud: gegevens transformeren met Power BI Query editor, modelleren, DAX-functies en toepassingen.

Dag 3: Je duikt in een DOSP-praktijkcase. We bouwen een dashboard met DOSP als gegevensbron. Alle stappen van het business intelligence proces in Power BI komen aan bod: gegevens importeren uit DOSP, gegevens transformen met de Power Query editor, introductie tot dataflows, gegevensmodel bouwen, gegevens analyseren met DAX, gegevens visualiseren, rapporten en dashboards delen via Teams, Sharepoint, Power BI Apps en rechten instellen via Row Level Security.

Ter informatie: de eerste twee vormingssessies (9 + 16 september) vormen samen een algemene introductie. De derde vormingssessie (30 september) is een toepassing in DOSP, waarvoor je ook apart kan inschrijven als je al voorkennis hebt van Power BI.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

DECROOCK KELLY

Lesgevers

Kelly Decroock is business analyst en coordinator van het team Business reporting bij VIVES. Ze is gepassioneerd door alles wat met datamanagement en rapportering te maken heeft. Kelly Decroock is auteur van het handboek Business Analytics met Power BI.

VAN WIJMEERSCH JAN FREDERIK

Jan-Frederik Vanwijmeersch is beleidsmedewerker Open Science en Duurzaamheid binnen Arteveldehogeschool. Hij is sinds 2020 nauw betrokken bij de ontwikkeling van DOSP met een sterke focus op data en integratie. In deze vorming (op dag 3) staat hij de deelnemers bij om een kwalitatief Power BI-rapport te bouwen op basis van data in de eigen DOSP-omgeving.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4