Ga verder naar de inhoud

Ronde tafel beleid grensoverschrijdend gedrag

23 oktober 2023 - 09:30 — 16:30
HOGENT campus Schoonmeersen
Voskenslaan 364A
9000 GENT
gratis voor personeel aan de Vlaamse hogescholen
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - werkgroepen personeelsbeleid , studentenvoorzieningen en kunstenbeleid

Doelstelling: Uitwisselen van ideeën, goede praktijken, bezorgdheden, ... over preventie en sensibilisering, de rol van veranderende perceptie over grensoverschrijdend gedrag.

Doelgroep: docenten, HR-medewerkers, assistenten, vertrouwenspersonen, opleidingshoofden, studenten, studentenpsychologen, medewerkers van studentenvoorzieningen – kortom, iedereen die wenst deel te nemen aan het debat.

RONDETAFEL

Tijdens de Ronde Tafel behandelen we onder meer de beleidskaders en handvaten, bespreken we de organisatieculturen binnen de verschillende hogescholen. We hebben het over preventie en sensibilisering, de rol van veranderende perceptie over grensoverschrijdend gedrag. De doelstelling is om uit te wisselen en te leren van elkaar.

We spenderen tijdens deze ronde tafel ook ruim aandacht aan de kunstenspecifieke context, artistieke vrijheid en ruimte voor experiment, de rol van grensoverschrijdend gedrag in een artistiek-pedagogische context en dergelijke meer.

Programma

09:30 - ontvangst
10:00 - verwelkoming - Koen Goethals, bestuurder, algemeen directeur HOGENT
10:10 - hoofdspreker Liesbet Stevens
11:00 - ronde tafel deel 1*
12:30 - lunch
13:30 - ronde tafel deel 2*
15:00 - afsluitend woord
15:30 - netwerkreceptie

* de thema's van de rondetafelsessies zijn aanpak centraal register, aanpak participatief traject gedragscode, preventieve werking & sensibilisering, werken met een casemanagementteam, kunstenspecifieke risicofactoren, grensoverschrijdend gedrag & de interculturele, internationale context

De indeling van de tafels wordt de week voor het event gemaakt in functie van het aantal deelnemers en interesse per thema.

Korte situering van de thema's

  • aanpak centraal register
  • aanpak participatief traject gedragscode
  • preventieve werking en sensibilisering
  • werken met een casemanagementteam
  • kunstenspecifieke risicofactoren
  • grensoverschrijdend gedrag en de interculturele, internationale context

Opgelet

Deze Ronde Tafel is gratis voor jou als personeeslid van een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen vooraf aan de Ronde Tafel en dit énkel via e-mail aan Myriam Slock.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro aan te rekenen.

spreker

Liesbet Stevens is adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, de onafhankelijke overheidsinstelling die discriminatie en uitsluiting op grond van geslacht en gender bestrijdt en toeziet op de naleving van de wetgeving inzake gendergelijkheid. Daarnaast doceert zij als gastdocent aan de KU Leuven het vak ‘recht m.b.t. seksualiteit’ aan de seksuologen-in-spe en is zij betrokken bij de interuniversitaire masteropleiding gender en diversiteit.

Liesbet behaalde in 1993 aan de KU Leuven een baccalaureaat in de filosofie en in 2002 promoveerde ze er tot doctor in de rechten. In haar academische publicaties legt ze zich voornamelijk toe op het strafrechtelijk kader met betrekking tot de integriteit van personen. In 2002 werd haar boek ‘Strafrecht en seksualiteit’ gepubliceerd. In 2011 stelde ze samen met Eva Brems het boek ‘Recht en gender in België’ samen; in 2021 verscheen ‘Recht en Gender in België - 10 jaar later’ dat ze samen met Eva Brems en Pieter Cannoot samenstelde. In 2019 verscheen ‘Hoe legaal te flirten?’, een boek waarmee ze zich voor het eerst tot een algemeen publiek richtte.

Liesbet is sinds 2022 voorzitter van het Comité van toezicht op de Handhaving in de Kinderopvang, sinds 2020 van de ad hoc beleidswerkgroep LGBTIQA+-beleid van de KU Leuven en sinds 2004 van de Leuvense buurtwerking ’t Lampeke, een vereniging die armoede en sociale ongelijkheid bestrijdt.