Principes van (niet-)staatssteun in programma's voor kennisinstellingen
Doelstelling: Welke regels ken je best rond staatssteun en vooral niet-staatssteun? En hoe pas je ze correct toe bij je onderzoek en kennisdiffusie? Je krijgt uitleg van een VLAIO-expert over wanneer en in verband met welke aspecten er aandacht nodig is voor de voorschriften die gelden voor kennisinstellingen. Bedoeling is om handvaten aan te reiken om zelfstandig de gedachtengang te kunnen maken en deze ook over te brengen aan samenwerkende partners.
Doelgroep: Hogeschoolmedewerkers (onderzoekers, dienstverleners, financiële of boekhoudkundige deskundigen, uitvoerders van projectmanagement, ... ) die bezig zijn met subsidiedossiers in het kader van ondermeer COOCK+ of Tetra.

Welke staatssteunprincipes ken je best als je ideeën hebt voor een (eigen, autonoom) project zoals in kader van het Tetra of COOCK+-programma van VLAIO? Samen bekijken we de diverse fases van een projectaanvraag zoals indiening, projectuitvoering, projecteinde en natraject, en de interactie van deze fases of aspecten in het project met de voorschriften en de te vervullen voorwaarden uit de Europese staatssteunregelgeving. Waar dien je op te letten, welke is de te volgen aanpak? VLAIO geeft uitleg over het juridisch kader van de genoemde programma's met steuntoekenning aan kennisinstellingen en gaat dieper in op het hoe en waarom van de vereisten.
Er gaat aandacht naar diverse types projecten: projecten met vooral activiteiten van praktijkonderzoek dan wel vooral activiteiten van kennistransfer, projecten met al dan niet samenwerking met ondernemingen en/of met een of meerdere validatiecases uit de ondernemerswereld. Bijkomende achtergrondinformatie en/of vergelijking met de aanpak in andere types overheidssteun helpen om de inzichten op de vereisten uit de staatssteunregelgeving helder te krijgen. De theorie wordt concreet gemaakt met voorbeelden en deelnemersvragen. De deelnemers kennen na het volgen van deze presentatie en workshop de te respecteren principes - en de risico's bij niet-respectering - en kunnen deze kennis en alertheid ook overbrengen in hun samenwerking met de projectpartners en bij het project betrokken ondernemingen.
Opgelet
Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.
Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.
De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.
Na afloop ontvang je een attest van deelname.

Lesgever
Kristel Allewijn is al jaren actief in innovatie, als juridisch adviseur bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Haar juridisch werk omvat ondermeer staatssteunaspecten bij publiek gefinancierd onderzoek – in het bijzonder onderzoek door kennisinstellingen en onderzoekscentra, ook in samenwerkingsprojecten met bedrijven.
