Ga verder naar de inhoud

Toekomstdenken: oriëntatie voor een complex heden

6 oktober 2022 - 09:30 — 12:30
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
Brussel
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Wat betekent je onderzoek voor de toekomst en de toekomst voor jouw onderzoek? Wil jij paden uittekenen die nog niet eens bestaan? Na de vorming weet je welke inzichten je kan toepassen op je eigen onderzoek.

Doelgroep: Elke onderzoeker die meer wil (weten over) toekomstonderzoeken en -denken. Voorkennis mag, maar is niet nodig.

FUTUR THINKING

Toekomstdenken versterkt je inzicht en aanpassingsvermogen, verbeelding en creativiteit. Dat helpt je vooruit in complexe hedendaagse contexten én in jouw onderzoek. Het geeft richting, met nieuwe inzichten om toe te passen.Toekomstdenken ondersteunt strategie, ontwerp en ontwikkeling, beleid en actie.

Je leert jouw eigen toekomstdenken en dat van anderen beter begrijpen. Je krijgt inzicht in benaderingen, methoden en technieken voor een sterkere toekomstoriëntatie. Je stelt vaste denkpatronen en impliciete veronderstellingen in vraag. En past deze (ver)nieuwe(nde) inzichten toe op jouw onderzoek.

In deze vorming sta je bewust stil bij vragen als ‘Wat is toekomstdenken en -onderzoek? Wat zijn de vertrekpunten en valkuilen?’ We gaan ook dieper in op de krachten van heden, verleden en toekomstbeelden. En op complexiteit, chaos en contradicties in deze postnormale tijd.

Na de vorming weet je welke inzichten je kan toepassen op je eigen onderzoek.

Je kan deze vorming ook online volgen, maar dan op 13 oktober.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met 5 werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.

VAN LEEMPUT MAJA

Lesgever

Maya Van Leemput is als senior onderzoeker bij het kenniscentrum Applied Futures Research - Open Time van de Erasmushogeschool Brussel verantwoordelijk voor de onderzoeksopzet, coördinatie en communicatie, rapportage en management van het team. Haar werk richt zich op toekomstverkenning op het gebied van wetenschap, technologie, cultuur en ontwikkeling. Als UNESCO-leerstoelhouder werkt Maya aan capaciteitsopbouw met betrekking tot toekomstbeelden en cocreatie. Maya is lid van de World Futures Studies Federation, het interdisciplinaire beeldende kunstcollectief OST en de Association of Professional Futurists.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4