Ga verder naar de inhoud

Praktische tools voor toekomstverkenning

6 februari 2023 - 13:00 — 16:00
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
Brussel
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je ontdekt de zes pijlers van toekomstonderzoek en de bijhorende methoden. Daarna ga je zelf aan de slag met enkele tools: van een futures triangle of wheel tot The Thing from the Future of een teletijdmachine. In deze doe-vorming bepalen de deelnemers de thema’s en vraagstellingen.

Doelgroep: Deelnemers die eerder de vorming ‘Toekomstdenken’ volgden en de basisprincipes van toekomstonderzoek al kennen.

FUTUR THINKING

Deze vorming is het vervolg op de vorming 'toekomstdenken'

We introduceren Sohail Inayatullah's kader van de zes pijlers van futures studies: mapping, anticipating, timing, creating alternatives, deepening en transforming. We leggen dit naast Wendy Schultz's interlocking methods kader. Beide kaders helpen bij het inschatten van het soort toekomstonderzoek waarvan je gebruik kan maken voor jouw vraagstelling.

Daarna kan je een selectie uitproberen van de besproken tools: een futures wheel, een futures triangle, een 360° snapshot, een time machine, een impact matrix, the Thing from the Future ... Deelnemers kiezen een gezamenlijk thema in groepjes van vier. Je wordt begeleid in de uitvoering en maakt zelf neerslag van het proces en de uitkomsten van de oefening.

Tenslotte rapporteren de deelnemers zelf hun ervaring. Zo leert iedereen meer over de voor- en nadelen van elke uitgeprobeerde tool. De vorming eindigt met tijd voor al jouw vragen.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.


Na afloop ontvang je een attest van deelname.

VAN LEEMPUT MAJA

Lesgever

Maya Van Leemput is senior onderzoeker bij kenniscentrum Open Time Applied Futures Research aan de Erasmushogeschool Brussel, waar ze ook Strategic Futures Orientation doceert.
Ze heeft een Ph.D. voor onderzoek naar Visions of the Future on Television, en is de UNESCO leerstoelhouder in toekomstbeelden en co-creatie voor het Open Time team. In haar kritische, toekomstgerichte werk gebruikt ze experimentele, creatieve en participatieve benaderingen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4