Ga verder naar de inhoud

H24All. Waterstoftechnologie voor een CO2 neutrale toekomst

Dit project ambieert om alle recent beschikbare kennis en innovatieve technologie omtrent het brandstofcelsysteem in een laagvermogen testinstallatie/proeftuin samen te brengen.

Deze proeftuin zal bestaan uit een experimenteer- en demonstratieomgeving waarbij ondernemingen geïnformeerd en begeleid zullen worden om in de toekomst de conversie naar een applicatie met brandstofcellen in hun bedrijf mogelijk te maken.

Elke vervanging van een fossiele verbranding naar een brandstofcel toepassing is een CO2-molecule minder om de opwarming te beperken. Op deze manier beoogt dit project bij te dragen aan de maatschappelijke uitdaging om Vlaanderen CO2 neutraal te krijgen.

Dit project richt zich op een heel brede doelgroep met heel diverse toepassingsgebieden. In alle gelederen van alle sectoren zal er een transitie moeten gebeuren naar een koolstofarme maatschappij.

De bouwsector, machinebouwers, voertuigbouwers, groot- en kleinhandelaars, consultancybureaus, steden en gemeenten, enz. Deze omvatten meer dan 400.000 ondernemingen en tellen samen meer dan een miljoen werknemers (Statbel, 2019) waaronder heel wat kmo’s die aangewezen zijn op de steun van kennisinstellingen en projecten als deze om te kunnen innoveren.

Ook al bereikt dit project na 2 jaar slechts een percentage hiervan, toch kunnen we stellen dat de potentiële doelgroep heel omvangrijk is.

Resultaten

Tijdens het project zijn de technische vereisten met betrekking tot de opbouw van een brandstofcelsysteem dat werkt met waterstof gebundeld. Dit heeft geresulteerd in een praktische handleiding voor bedrijven om de omschakeling van aandrijvingen met fossiele brandstoffen naar emissievrije aandrijvingen te versnellen en te implementeren.

In het project zijn verschillende aspecten van waterstof in kaart gebracht. Er is onderzoek gedaan naar de chemische, fysische, regulerende, materiële, leveranciers- en controlesysteemaspecten. De gebruikte brandstofcel is een HyPM 8 van Hydrogenics, nu Cummins. Om alle nevenstromen in kaart te brengen, zijn diverse sensoren ingebouwd die via gegevensverzameling en visualisatie inzicht geven in de werking van brandstofcelsystemen.

Het systeem is verbonden met een programmeerbare load bank, zodat vermogensprofielen van de gebruikersgroep konden worden getest. Daarnaast is er een elektromagnetisch compatibiliteitsonderzoek uitgevoerd om eventuele mogelijke interferenties in kaart te brengen.

De resultaten van dit project zijn op verschillende manieren gepubliceerd, waaronder in doctoraats-, master- en bachelortheses. Om de kennis te verspreiden, is een evenement georganiseerd, namelijk het Hydrogen Technology Event, waar diverse keynotes, workshops en demonstraties te zien waren.
VIVES Hogeschool
01/09/2020 - 31/08/2022
VIS JESSE VRIELYNCK

Jesse Vrielynck

Vives Hogeschool - Blikopener contact