Ga verder naar de inhoud

Atelier 5 - Een studentencafé voor en door studenten

Joeri Van den Brande
Erasmushogeschool Brussel

Stuvo congres 27 april 2022

Situering

Aan de Erasmushogeschool bestaat er al meer dan 10 jaar een studentencafé in het bruisende centrum van Brussel. Overdag fungeert dit als een ontmoetingsplek voor studenten die tussen de lessen door even iets eten of drinken. 's Avonds worden hier verschillende studentgerichte events geprogrammeerd.

Belangrijk daarbij is, is dat studenten hier ook een actieve rol in spelen op verschillende niveau's. De 'crew' van het café bestaat uit studenten die naast het barwerk, ook de communicatie doen of de technische ondersteuning. Ze organiseren zelf events, ze werken als jobstudent in het café of brengen vanuit hun opleiding zaken op 'hun' podium. Er wordt ook contact gelegd met de buurt door bvb. fototentoonstellingen op het raam te maken zodat vanop de straat het café ook zichtbaar is.

Het café bevindt zich op de campus van het RITCS en heel wat RITCS-studenten voelen zich hier meer dan thuis. Maar naast studenten komen ook docenten er wat drinken. Tal van scenario's en radioproducties werden er reeds besproken tussen tussen pot en pint, tussen docent en student.

Vanzelfsprekend heeft het café een belangrijke sociale functie. Heel wat studenten leren hier elkaar kennen of leren de stad verkennen vanuit deze veilige basis. Heel wat studenten die hier werken, doen dat omdat ze een studentenjob moeten doen om hun studiekosten te kunnen betalen. De vaste barman, trouw op post, is een vertrouwenspersoon voor veel studenten én docenten.

Als de muren van het café zouden kunnen praten dan zouden ze heel wat kunnen vertellen over sociale cohesie en dat verbinding niet uit de lucht valt. Talloze verhalen zijn er te vertellen over vriendschappen, verkenningen, anekdotes uit studenten 'hun mooiste tijd van hun leven', die vaak in 'hun' eigen café hebben afgespeeld.

JOERI VAN DEN BRANDE

Wie is Joeri Van den Brande

Joeri Van den Brande is directeur van de dienst studentenvoorzieningen Erasmushogeschool. Hij is klinisch psycholoog en cultuurfilosoof van opleiding. Hij heeft 15 jaar als studentenpsycholoog gewerkt (VUB) en onderzoek gedaan rond inclusief onderwijs (Odisee). Daarnaast heeft hij ook ervaring als studietrajectbegeleider (UAntwerpen) en docent (Odisee). Hij heeft ook ervaring als vertrouwenspersoon personeel en vertrouwenspersoon grensoverschrijdend gedraag studenten. Hij is lid van diverse werkgroepen en commissies die bezig zijn met gelijke kansen, diversiteit en duurzaamheid in het hoger onderwijs. Daarnaast is hij ook actief als schepen van o.a. onderwijs, digitalisering en milieu.