Ga verder naar de inhoud

Atelier 8 - De kunst van het luisteren via chat: hoe verbinding creëren op afstand?

Kristen Ral
Teleblok

Stuvo congres 27 april 2022

Situering

De missie van Teleblok is het bieden van (sociale) steun aan studenten uit het hoger onderwijs en hen stimuleren om zelf een netwerk op te bouwen waarop ze kunnen terugvallen. Tijdens de examenperiodes van januari en mei/juni staan onze vrijwilligers klaar voor grote en kleine studentenzorgen op de chat. Studenten komen op onze chat terecht omdat ze het gevoel hebben even nergens anders terecht te kunnen met hun zorgen. Door hen te laten ventileren en écht te luisteren naar hoe het met hen gaat, kunnen ze vaak terug verder.

Om écht te kunnen luisteren moet je je luisterspier trainen. Want we doen het allemaal, strooien met tips en adviezen. Het is vaak moeilijk om je in te houden en je doet het ook maar om te helpen. Je hebt het zelf ook al wel eens meegemaakt. Je voelde je waarschijnlijk op dat moment niet echt gehoord of begrepen door de ander. In tegendeel, het creëerde afstand.

Het bieden van een luisterend oor is al een kunst op zich, dit doen via chat brengt nog een extra uitdaging met zich mee. Door enkel de geschreven tekst, wordt het plots nog minder evident om te weten wat de oproeper denkt of voelt. Aan de hand van enkele technieken helpen we jou in deze interactieve workshop om via chat toch verbinding met de ander aan te gaan. We vragen de deelnemers van deze workshop een korte voorbereiding om deze workshop helemaal op maat te maken.

Kirsten Ral

Wie is Kirsten Ral?

Teleblok wil (sociale) steun bieden aan studenten uit het hoger onderwijs en hen stimuleren om zelf een netwerk uit te bouwen waarop ze kunnen terugvallen. Tijdens de examenperiodes van januari en mei/juni bemannen de vrijwilligers de chat, waar studenten met alle hun bekommernissen terecht kunnen voor een luisterend oor.

Als coördinator van Teleblok werkt Kirsten mee aan de opleiding en coaching van de vrijwilligers die de Teleblok-chat bemannen. Nieuwe vrijwilligers krijgen een basisopleiding waar ze onder andere gevormd worden in gesprekstechnieken en luisteren op afstand. Als meer ervaren vrijwilliger stappen ze nadien over in het vormingstraject waar zowel inhoudelijke thema’s als intervisiemomenten aan bod komen.

In haar ol is het belangrijk om te weten wat er leeft bij de student. Via allerlei projecten houdet ze dan ook de vinger aan de pols. Zo stuurt Teleblok bijvoorbeeld om de twee jaar een grote bevraging uit en werken we samen met hogescholen aan de opzet van een studentenchat.