Ga verder naar de inhoud

Atelier 9 - Connected café

Veerle Callens
KU Leuven

Stuvo congres 27 april 2022

Situering

Met het Connected café bieden we een ontmoetingsactiviteit op een dieper niveau.

We brengen internationale en lokale studenten samen om te praten over onderwerpen die te maken hebben met hun identiteit en achtergrond.

Zo kunnen ze hun interculturele vaardigheden ontwikkelen en tegelijkertijd een sociaal netwerk uitbouwen.

Het connected café wordt gefaciliteerd door een peer student, het is dus een activiteit voor en door studenten. Als tool gebruiken we de diversiteitskaarten van Marten Bos.


Maatschappelijk doel van het project: verbondenheid creëren onder de internationale studenten en tussen de internationale en Belgische studenten. Respect en empathie ontwikkelen voor de verschillende culturele achtergronden en identiteiten van de studenten, als een deel van de persoonlijke ontwikkeling van de student en zijn sociale verantwoordelijkheidszin.

Dialoog uitvoeren over de verschillende thema's rond de culturele achtergrond/identiteit van de studenten.

Preventie van mentale gezondheid problemen (sociale isolatie, eenzaamheid, depressie, angst...)

VEERLE CALLENS

Wie is Veerle Callens?

Veerle Callens is Teamcoach Sociale Cohesie bij KU Leuven Stuvo. Vertrekkend vanuit de kracht en diversiteit van de studenten werkt ze mee aan een warme en inclusieve organisatie. Samen met studenten zet haar team in op:

  • het stimuleren van verbondenheid en ontmoeting in een individualiserende samenleving
  • het creëren van een positief, veilig en inclusief samenlevingsklimaat
  • het stimuleren van maatschappelijk engagement en het verbinden met de ruimere samenleving
  • het organiseren van een warm onthaal en verwelkoming voor startende studenten, met aandacht voor de noden van specifieke doelgroepen

Het Connected Café is een initiatief om studenten te laten kennismaken met elkaar en verbinden op een dieper niveau. Het wordt ingezet tijdens de Orientation Days voor startende internationale studenten, en maakt ook deel uit van het activiteitenaanbod van het intercultureel ontmoetingscentrum Pangaea.