Ga verder naar de inhoud

Atelier 10 - Studenten leren reageren bij het zien van van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Julia Day
Sensoa

Stuvo congres 27 april 2022

Situering

Je wandelt op straat, rustig denkend aan wat je vanavond gaat eten, wanneer je plots opmerkt hoe een voorbijganger wordt nageroepen door een groepje jongeren en iemand van diezelfde groep achter deze persoon aan loopt, lachend en vulgaire woorden roepend. Je ziet hoe de voorbijganger wegkijkt, zo snel mogelijk doorloopt en tracht zich zo klein mogelijk te maken. Je bent verontwaardigd over wat je ziet, wilt reageren, maar twijfelt, want ...

Tussenkomsten van omstanders zijn van essentieel belang om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, escalatie te vermijden en ondersteuning te voorzien voor personen die het meemaken. In veel situaties reageren omstanders echter niet, omwille van factoren zoals angst om zelf het slachtoffer te worden, niet te weten hoe te reageren en niet van mening zijn dat het aan hen is om iets te doen.

In het kader van de campagne '#WijGrijpenIn' van Sensoa gelanceerd in oktober 2021, stimuleren we actief omstandergedrag bij jongeren en jongvolwassenen van 16-26 jaar oud. Dit doen we enerzijds door op sociale media tips mee te geven hoe jongeren en jongvolwassenen kunnen reageren. Anderzijds door een training (op basis van good practices en uitgebreid getest) aan te bieden aan professionals die op hun beurt aan de slag kunnen gaan met hun jongeren en jongvolwassenen.

In deze workshop halen we enkele delen aan van deze training: we geven achtergrondinformatie over omstanders, doorlopen een deel van de vorming zoals we ze aan de jongeren/ jongvolwassenen zouden geven en geven enkele tips & tricks mee om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast zoomen we in op het belang van beleid omtrent (seksuele) integriteit.

JULIA DAY

Wie is Julia Day?

Julia Day is beleidsmedewerker preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Sensoa. Ze studeerde criminologie en wereldgodsdiensten. Voor ze aan de slag ging bij Sensoa deed ze een tijdje kwaliteitszorg op een hogeschool. Daarnaast heeft ze ervaring met het geven van relationele en seksuele vorming aan jongeren.

Wat Julia motiveert: complexe concepten vertalen naar laagdrempelige informatie, tools en vormingen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een probleem waar ieder van ons ooit mee te maken krijgt, of het nu is als slachtoffer, als omstander, binnen onze professionele taken, … We kunnen dus maar beter allemaal over de juiste info en attitudes beschikken.