Ga verder naar de inhoud

Aan de slag met innovatieve gewassen.

Sinds enkele jaren werkt het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES aan de ontwikkeling van innovatieve gewassen, zoals yacon en bataat. Landbouwers, start-ups en enthousiastelingen willen er graag mee aan de slag. Omdat verschillende partijen met vragen zitten over de veredeling en de teelt van deze gewassen, ontwikkelden de experts filmpjes die iedereen verder op weg kan helpen.

YACON
YACO BATAAT 04

Wat? Yacon? Bataat?

Onderzoeksexpert Angelo Dewitte legt snel het één en ander uit: "Yacon is een zoete wortel die rauw, gefrituurd, gewokt of gekookt kan gegeten worden. Van de gedroogde bladeren van de plant kan je ook thee maken. Bataat is een zoete aardappel."

Angelo Dewitte: “In de video’s die we ontwikkelden, proberen we de geïnteresseerden stap voor stap uit te leggen hoe ze de teelt van deze gewassen kunnen opstarten. We focussen daarbij op zowel de veredeling, de vermeerdering als het oogsten van beide gewassen. De reacties op de filmpjes zijn heel positief. Ze bieden een antwoord op de meeste vragen. Alle video’s staan ondertussen ook mooi gebundeld op de website yacobat.be. Je kan de video’s bekijken en herbekijken wanneer nodig. Zo ben je zeker dat je alle stappen correct neemt.”

YACO BATAAT 01

Nog een weg te gaan

"Yacon en bataat winnen al een aantal jaar aan belang. We zien dat er steeds meer interesse is bij telers. Er is anderzijds ook nood aan een voldoende ruime afzetmarkt."

“We werken eraan,” zegt Angelo Dewitte: “Dit jaar was er de opening van Agrotopia in Roeselare, de grootste dakserre van Europa, en het Festival van de Toekomst. De yaconplanten kregen er een prominente rol. De organisatie serveerde ook niet minder dan 750 liter yaconsorbet. Dat vraagt 500 kg verwerkte yacon. Daar heeft de hogeschool niet de uitrusting voor. In samenwerking met Barotec en Gelato Queen kon dit project toch gerealiseerd worden. Het gewas wint aan bekendheid, stap voor stap.”

Yacon en bataat winnen al een aantal jaar aan belang. We zien dat er steeds meer interesse is bij telers.
ANGELO DEWITTE PORTRET
Angelo Dewitte
Onderzoeksexpert Yacon en Bataat - Hogeschool Vives
YACO BATAAT 02

Zelf aan de slag met yacon of bataat?

Zowel yacon als bataat gedijen goed in onze streek. Het zijn teelten die relatief weinig aandacht vragen en toch grote opbrengsten met zich meebrengen. “We zetten zelf in op het ontwikkelen van eigen variëteiten die zorgen voor een breder arsenaal aan kleuren en smaken”, zegt Angelo Dewitte.

“Via de video’s houden we anderen daarvan op de hoogte. Jaarlijks delen we ook stekken of knollen uit aan telers, hobbylandbouwers en scholen. Ze kweken ze op en oordelen dan over opbrengst, vorm en smaak. Zo krijgen we input van veel verschillende mensen. Het is een knap gegeven waar we met Blikopener ook verder op zullen inzetten in de toekomst.”

Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Interesse om samen te werken?

Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.

PUBLICATIE COVERS IMPACT

Onderzoek dat mag gezien worden.

Met het digitaal magazine "Uitpakken met impact" willen de Vlaamse hogescholen exact dat doen wat de titel beoogt: laten zien (en ook een beetje 'stoefen') van hoe ze ondernemingen en organisaties helpen te professionaliseren en welke impact ze daarmee precies realiseren op de werkvloer.

Wil je precies weten wat er de afgelopen 3 jaar zoal gebeurde op gebied van onderzoek, innovatie en de kennisdeling van al deze opgebouwde expertise? Dan geeft dit digitaal magazine antwoord op deze vragen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4