Ga verder naar de inhoud

Spraakmakers

Wat onderzoekers en ondernemers gemeen hebben? Hun drive en ambitie. Om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en innovatief. Om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België, Europa of de wereld. Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit. Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen. Benieuwd hoe? Deze ‘spraakmakers’ getuigen hoe je bedrijf beter wordt van onderzoekers aan jouw zijde.

Spraakmakers overview
UCL SPRKMKR GROENTEN

Groente- en fruitkisten morgen: 100% circulair

Het proefproject Unending wil de levensduur van houten fruitkisten verlengen en die tot een circulair product maken, zodat de kisten herbruikbaar, herstelbaar en ten slotte 100% recycleerbaar zijn. Hogeschool UCLL ging voor een verbeterd ontwerp, een low-tech demontage-setup en een geoptimaliseerd retourmodel om de levensduur van de kisten en hun onderdelen te verlengen. Partner BelOrta is alvast heel blij met de samenwerking.

Verder lezen
THM EXTEND 01

XR-technologieën inzetten bij tv-producties

Met hun onderzoeksproject eXtend wilde Thomas More de Vlaamse broadcastsector tools aanreiken om nieuwe XR-technologie in hun programma’s te omarmen. Sputnik Media had hier wel oren naar en vroeg om een interactief kinderspelprogramma te maken in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Verder lezen
ART KINDEROPVANG

Nieuwe krachten voor de kinderopvang

Al geruime tijd heerst er een arbeidskrapte in de kinderopvang. Arteveldehogeschool onderzocht hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toegeleid kunnen worden naar deze sector. Via mentor- en jobcoaching wordt het leerproces van de instromende kindbegeleiders ondersteund. Kinderopvang De Biotoop in Gent plukte hier alvast de vruchten van.

Verder lezen
HGT SPRKMKR 04 01

Social Impact Bond is ideale tool voor Vlaamse arbeidsmarkt

Wat als je als overheid met een prangend probleem zit, maar je vindt niet meteen de geijkte methodologie voor een hoge succesratio? Dan kan een Social Impact Bond (SIB) de helpende hand zijn. HOGENT structureerde en implementeerde de eerste SIB’s in Vlaanderen en partner VDAB voer er wel bij.

Verder lezen
WST SPRKMKR 03 01

Meubels shoppen in Virtual Reality

Howest bouwde voor Initeam een virtuele showroom voor de meubelindustrie. Met de game-achtige applicatie kunnen klanten virtueel in hun woonkamer-to-be rondlopen en naar hartenlust meubels plaatsen en verslepen. De voordelen? Klanten kiezen sneller, en de kans dat ze items terugsturen naar de winkel wordt kleiner.

Verder lezen
APH 01 SPRKMKER 2024

Nieuwe tools en methodieken om verworven competenties te erkennen.

AP Hogeschool Antwerpen ontwikkelde samen met IDEA Consult drie nieuwe generieke tools die inzetbaar zijn over de verschillende Erkennen van Verworven Competenties-trajecten en -testcentra heen.

Verder lezen
Foto: Arthur Los - 2024

Herfabricatie en testing ook mogelijk maken voor complexe onderdelen

Wat als je AdBlue-pomp van je vrachtwagen kapotgaat? Vroeger moest je daarvoor gewoon een nieuwe AdBlue-pomp kopen, want een té complex elektronisch systeem om nog te herstellen. Maar KdG-onderzoeker Kris Martens en zijn team hebben de oplossing.

Verder lezen
KDG SPRAAKMAKER 15 02 23

Een samenwerking die blijft plakken

Yannick en Fabrice, twee jonge ondernemers, voerden de eerste experimenten voor een productie van biogebaseerde lijm thuis in hun keuken uit. Met succes. Zo gingen ze zoek dus naar een partner voor verder advies en om de experimenten uit te voeren in de meer gecontroleerde, wetenschappelijke omgeving van een laboratorium. Want een keuken is geen labo.

Verder lezen
YACO BATAAT 04

Aan de slag met innovatieve gewassen

Sinds enkele jaren werkt het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES aan de ontwikkeling van innovatieve gewassen, zoals yacon en bataat. Landbouwers, start-ups en enthousiastelingen willen er graag mee aan de slag. Experten ontwikkelden filmpjes om iedereen op weg te helpen

Verder lezen
Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Interesse om samen te werken?

Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4