Ga verder naar de inhoud

Spraakmakers

Wat onderzoekers en ondernemers gemeen hebben? Hun drive en ambitie. Om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en innovatief. Om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België, Europa of de wereld. Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit. Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen. Benieuwd hoe? Deze ‘spraakmakers’ getuigen hoe je bedrijf beter wordt van onderzoekers aan jouw zijde.

Spraakmakers overview

Impact?

Deze twee projecten rond gezondheid, zorg en welzijn, tonen zeer goed de impact van onderzoek en innovatie aan de Vlaamse hogescholen. Het is de bedoeling te inspireren en jou te laten nadenken over hoe een hogeschool jouw organisatie of onderneming kan helpen om de volgende stap te nemen in jouw innovatieproces.

En vanzelfsprekend is dit maar een greep uit het aanbod. Niet minder dan negen expertisedomeinen werden gedefinieerd waarin de hogescholen actief zijn. Kijk gerust een tussen de verschillende straffe spraakmaker-artikels hieronder en laat de onderzoekscapaciteiten van de Vlaamse hogescholen je verbluffen!

PXL SPRKMKR 01 2025

Potentieel van Wilms ventilatie gemeten én bewezen

Water teruggeven aan de publieke ruimte: dat is in een notendop de kernopdracht van het project Watsups, kort voor Water As The Source of Urban Public Space. Het project werd opgestart in maart van 2024 en wil landen in voorjaar 2027.

Verder lezen
THM SPRKMKR DSC7696

Masterplan Binnendijle: hoe water alle Mechelaars verbindt

Water teruggeven aan de publieke ruimte: dat is in een notendop de kernopdracht van het project Watsups, kort voor Water As The Source of Urban Public Space. Het project werd opgestart in maart van 2024 en wil landen in voorjaar 2027.

Verder lezen
THM SPRKMKR DSC7603

Verpakkingen van afhaalmaaltijden hergebruiken

Verpakkingsafval is een groeiend probleem in Europa, met gemiddeld 177,9 kg per inwoner per jaar.Afhaalpizza’s, -hamburgers en -frietjes leiden tot erg veel single-use plastic verpakkingen en véél afval. Binnen het project rePACE willen Thomas More-onderzoeker Jan Roekens en zijn team het gebruik van herbruikbare verpakkingen bevorderen.

Verder lezen
WST SPRKMKR DSC8160

Hoe de zon voor drinkbaar water zorgt

Drinkbaar water is een kostbaar goed, maar niet voor iedereen toegankelijk: zo’n 80% van de sterfgevallen en ziekten in ontwikkelingslanden wordt veroorzaakt door onzuiver water. Binnen het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, werd een project opgezet om een lokale scholengroep in Rwanda betere toegang tot drinkbaar water te garanderen.

Verder lezen
WST SPRKMKR DSC7211

Hoe voedingsbedrijven in de toekomst zélf listeria kunnen opsporen

Voedingsbedrijven blijven kampen met de Listeria-bacterie. Daarom sloegen UGent-onderzoeksgroep VEG-i-TEC en het bio-informatica kenniscentrum van Howest de handen in elkaar, om na te gaan waar Listeria monocytogenes zich concreet ophoudt in de fabriek en hoelang al. Met als bedoeling dat bedrijven dat op termijn zelf kunnen onderzoeken.

Verder lezen
EHB SPRKMKR DSC7023

De eiwitshift: van dierlijke naar plantaardige eiwitten

Hoe gezond zijn vleesvervangers eigenlijk? Hoe beleeft de consument ze en hoe kunnen we plantaardige voeding nóg aantrekkelijker maken? Dat onderzoekt Evelien Mertens binnen de opleiding voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool.

Verder lezen
VIS SPRKMKR DSC8352

Hoe een restproduct uit het bierbrouwproces tot smakelijke snacks leidt

In ons land alleen wordt jaarlijks zo’n 230.000 ton bierdraf geproduceerd. Het overgrote deel wordt verwerkt tot veevoeder. Jammer, want omdat wel wat vezels en eiwitten bevat, is het ook geschikt voor menselijke consumptie. Dankzij een samenwerking tussen producenten, retailers en Hogeschool Vives kwam het tot twee nieuwe vegetarische, biologische snacks op basis van die reststromen.

Verder lezen
THM SPRKMKR DSC7846

Slikveilige én smaakvolle maaltijden als antwoord op ondervoeding en slikproblemen

Multistart, een samenwerking tussen Thomas More en Mitsanto, biedt een smakelijk en slikveilig broodalternatief voor mensen met diverse gezondheidsproblemen zoals dementie, slikstoornissen of kanker. Multistart kan de levenskwaliteit van mensen met slikproblemen of malnutritie aanzienlijk verbeteren.

Verder lezen
WST SPRKMKR DSC8490

Minder water én minder energie verbruiken voor diepvriesfrietjes

Wist je dat de productie van diepvriesfrietjes en andere diepgevroren aardappelproducten veel water en energie kost? Vooral het blancheren – het voorgaren van de aardappelen – is een grootverbruiker. Dat kan duurzamer en efficiënter, dachten de onderzoekers van Howest.

Verder lezen
CONTACTNAME

Getriggerd door deze projecten?

Voel jij je geïnspireerd door dit spraakmakende interview? Wil jij of jouw organisatie een stap zetten in een innovatieproces waarbij je ondersteuning kan gebruiken? Neem dan vandaag nog contact op met een Vlaamse hogeschool via bet Blikopener . Wij volgen zo spoedig mogelijk op en zetten het één en ander in beweging. Doen!

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4