Spraakmakers
Wat onderzoekers en ondernemers gemeen hebben? Hun drive en ambitie.
Om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en
innovatief. Om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België,
Europa of de wereld. Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit.
Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen. Benieuwd hoe? Deze ‘spraakmakers’ getuigen hoe je bedrijf beter wordt van onderzoekers aan jouw zijde.
Impact?
Deze twee projecten rond gezondheid, zorg en welzijn, tonen zeer goed de impact van onderzoek en innovatie aan de Vlaamse hogescholen. Het is de bedoeling te inspireren en jou te laten nadenken over hoe een hogeschool jouw organisatie of onderneming kan helpen om de volgende stap te nemen in jouw innovatieproces.
En vanzelfsprekend is dit maar een greep uit het aanbod. Niet minder dan negen expertisedomeinen werden gedefinieerd waarin de hogescholen actief zijn. Kijk gerust een tussen de verschillende straffe spraakmaker-artikels hieronder en laat de onderzoekscapaciteiten van de Vlaamse hogescholen je verbluffen!
Meer mensen informeren over moedermelk-banken
Bij gebrek aan moedermelk van de eigen moeder, wordt donormelk verkozen boven iedere soort kunstvoeding. Omdat er in België nog geen moedermelkbanken bestaan, worden er nu vaak informele kanalen gebruikt om aan donormelk te geraken, met alle gezondheidsrisico’s van dien.
Appelhoutextract houdt mayonaise extra vers
Onder het kritische oog van 450 leerlingen vertelde hij daar tijdens de finale van de Wetenschapsbattle in Technopolis hoe het ‘superdrankje’ van een appelboom ervoor zorgt dat zelfgemaakte mayonaise langer goed blijft. En als je lagereschoolkinderen enthousiast kan krijgen over onderzoek, dan ben je erg goed bezig.
Kwalitatieve én karaktervolle non-alcoholische bieren? Ze bestaan!
De verkoop van non- en laag-alcoholische bieren (NAB/LAB) neemt jaar na jaar toe, maar heel erg in de smaak vallen ze nog niet. Het project NAB/LAB, een samenwerking tussen HOGENT en UGent, gaat na hoe die tekortkomingen kunnen worden vermeden of verbeterd.
Slechte luchtkwaliteit op schepen leidt tot gezondheidsproblemen
De kwaliteit van de binnenlucht op schepen is een belangrijke zorg, omdat bemanningsleden en passagiers langdurig worden blootgesteld aan de lucht die ze inademen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, verminderde prestaties en algemeen ongemak.
Toegankelijk musea voor mensen met cognitieve uitdagingen
Zijn onze Belgische musea toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking of een mentale kwetsbaarheid? Helaas nog veel te weinig, ondervond onderzoeker Marco Scholtz van Thomas More. Hij zette een Erasmus+ Mindtour-project op om daar wat aan te doen.
Lekkere, mooie, warme maaltijden in rust- en ziekenhuizen
FoodCare wil keukens van woonzorgcentra en ziekenhuizen, maar ook andere grootkeukens, inzicht geven in hoe ze bereidingsprocessen en producten kunnen aanpassen voor een betere kwaliteit.
Geef jongeren zelf de regie over hun hulpverleningstraject
Jaarlijks zijn er in Vlaanderen 350.000 kinderen met ouders met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. HOGENT ontwikkelde de LifeCity App, die helpt om met kinderen in gesprek te gaan zodat ze de regie over hun hulpverleningstraject in eigen handen kunnen nemen.
VR-toepassingen in de geestelijke gezondheidszorg
Voor mensen met vliegangst is een echt vliegtuig nemen een gigantische drempel. Eens het vliegtuig opstijgt, kan je er immers niet meer uit. Dankzij VR kan je nu een vlucht nemen in een therapieruimte. Thomas More zocht uit op welke manier ze VR-technologie kunnen inzetten in de psychologenpraktijk om mensen met vliegangst te helpen.
Spreken over geweld met jonge kinderen
Jaarlijks zijn er meer dan 10.000 kinderen en jongeren betrokken bij vormen van kindermishandeling. Daarom ontwikkelden onderzoekers van UCLL de Babo-toolkit, een methodiek om met jonge kinderen van kleuter- en lagere schoolleeftijd, in gesprek te gaan over het gezin.
Getriggerd door deze projecten?
Voel jij je geïnspireerd door dit spraakmakende interview? Wil jij of jouw organisatie een stap zetten in een innovatieproces waarbij je ondersteuning kan gebruiken? Neem dan vandaag nog contact op met een Vlaamse hogeschool via bet Blikopener . Wij volgen zo spoedig mogelijk op en zetten het één en ander in beweging. Doen!