Ga verder naar de inhoud

Spraakmakers

Wat onderzoekers en ondernemers gemeen hebben? Hun drive en ambitie. Om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en innovatief. Om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België, Europa of de wereld. Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit. Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen. Benieuwd hoe? Deze ‘spraakmakers’ getuigen hoe je bedrijf beter wordt van onderzoekers aan jouw zijde.

BLIKOPENER DEF 2021
2021 BO Innowiz en Finix brainstorm 1

Gestructureerde creativiteit, dat werkt. Echt!

Een goed idee of product? Toets het aan de markt, dan weet je meer en beter. Vraag maar aan de start-up Finix. Ze zagen een gat in de it-freelancemarkt en legden het open en bloot op de brainstormtafel met Innowiz, een creativiteitsmethode ontwikkeld door Howest Industrial Design Center. Het resultaat: ze ontdekten een nog groter gat in de markt om hun pijlen op te richten.

Lees verder
CANNABUSINESS

Cannabisness: nieuwe teelt van oude vezel

Jarenlang was het verboden om hennep te telen omwille van de connotatie met soft drugs. Sinds 1992 mag het weer en meteen ziet zowel de landbouwsector als de textielsector de mogelijkheden. Twee onderzoeksteams buigen zich over de vraag of hennep een duurzaam alternatief kan zijn voor katoen.

Lees verder
Orthobroker

Grote stappen vooruit danzij onderzoek naar 3D-prothesekoker

De patiënt wordt er beter van. Net als de orthopedist. Het idee van orthopedisch bedrijf Orthobroker om prothesekokers op maat te ontwerpen en in 3D te printen is baanbrekend. Dus stapte het Thomas More-onderzoeksteam Mobilab & Care enthousiast mee in dit project.

Lees verder
NEOPARENT APP 02

Neoparent, een app in de schoot van de samenleving.

Stel dat je kindje te vroeg geboren wordt, of na de geboorte extra zorgen nodig heeft. Een rollercoaster aan emoties. Stel dat er op dat moment kan gezorgd worden dat jij 24/7 informatie hebt over je baby die op de afdeling Intensieve Neonatale Zorgen ligt? Hoe mooi zou dat zijn? Wel…

Lees verder
2021 BO VERHOORKAMER

Je wandelt door je ontwerp en kan het live aanpassen

Een diepvries. Daarop lijken politieverhoorkamers, ook voor kinderen die slachtoffer zijn. Hoe maak je zo’n ruimte warmer maar niet té cosy? Rekening houdend met wetgeving en gedragswetenschappen. Een complexe opdracht, met een innovatief resultaat van LUCA School of Arts: een virtueel ontwerp waarin je rondloopt en realtime aanpassingen kan doen.

Lees verder
Screenshot 2021 03 19 at 11 52 57

De e-course ‘infectiepreventie’ stelt ontelbare levens veilig.

2020 is getekend door corona. Onverwacht en ongenadig. Het zorgpersoneel in ons land is zonder twijfel goed opgeleid, maar de pandemie maakte bijkomende scholing en begeleiding noodzakelijk. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zette ook in op e-courses. Deze werden samengesteld door Veerle Coupez en collega Marie-Line Himpe, twee onderzoekers van Howest.

Lees verder
EXPLICABLE AI

De slimme mix van mens en machine

Steeds meer bedrijven zetten Artificial Intelligence (AI) in om taken uit te besteden aan computers en zo efficiënter te werken. Maar kan je zomaar vertrouwen op de beslissing van een computer? Welke data zorgen voor de uiteindelijke uitkomst? Die eXplainability is in samenwerking met een tiental bedrijven onderzocht.

Lees verder
ERACHAMPIONSHI Pcopy

Elektrische formule-wagen van start

Wanneer de enige Formule E-organisatie van België op je stoep staat met de vraag of je hem kan helpen, zeg je uiteraard geen nee. Het expertisecentrum Duurzame mobiliteit van de Karel de Grote Hogeschool ontmoette ERA toen ze op zoek waren naar een partner om het interne data-communicatiesysteem van hun Formule-E wagen te optimaliseren.

Lees verder
CHATBOTS HERO

AI optimaliseert digitale beleving

Onder invloed van de sociale media verwacht een klant 24/7 terecht te kunnen met zijn vragen. Deze nieuwe ‘noden’ in de samenleving leiden rechtstreeks tot een aanpassing van het opleidingsaanbod in de hogescholen.

Lees verder
SHEDIDIT

SheDIDIT

Netwerken. Coachen. Luisteren. Opleiden. Ondernemende vrouwen met migratieroots krijgen een stem en ondersteuning via #SheDIDIT.

Lees verder
2021 BO AFVAL HERO

Er zit meer in je biologisch afval dan je denkt

Veel bedrijven willen een groenere extractie maar kennen superkritisch CO2 niet. Er is duidelijk interesse vanuit de markt.

Lees verder
2021 BO IMPACT ENERGIE HERO

Hoe we met onze energie omgaan, is alles bepalend

Innoveren door de link te leggen tussen energiemanagementsystemen en databeheersystemen

Lees verder
Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Interesse om samen te werken?

Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4