Spraakmakers
Wat onderzoekers en ondernemers gemeen hebben? Hun drive en ambitie.
Om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en
innovatief. Om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België,
Europa of de wereld. Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit.
Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen. Benieuwd hoe? Deze ‘spraakmakers’ getuigen hoe je bedrijf beter wordt van onderzoekers aan jouw zijde.
Slechte luchtkwaliteit op schepen leidt tot gezondheidsproblemen
De kwaliteit van de binnenlucht op schepen is een belangrijke zorg, omdat bemanningsleden en passagiers langdurig worden blootgesteld aan de lucht die ze inademen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, verminderde prestaties en algemeen ongemak.
Toegankelijk musea voor mensen met cognitieve uitdagingen
Zijn onze Belgische musea toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking of een mentale kwetsbaarheid? Helaas nog veel te weinig, ondervond onderzoeker Marco Scholtz van Thomas More. Hij zette een Erasmus+ Mindtour-project op om daar wat aan te doen.
Lekkere, mooie, warme maaltijden in rust- en ziekenhuizen
FoodCare wil keukens van woonzorgcentra en ziekenhuizen, maar ook andere grootkeukens, inzicht geven in hoe ze bereidingsprocessen en producten kunnen aanpassen voor een betere kwaliteit.
Geef jongeren zelf de regie over hun hulpverleningstraject
Jaarlijks zijn er in Vlaanderen 350.000 kinderen met ouders met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. HOGENT ontwikkelde de LifeCity App, die helpt om met kinderen in gesprek te gaan zodat ze de regie over hun hulpverleningstraject in eigen handen kunnen nemen.
VR-toepassingen in de geestelijke gezondheidszorg
Voor mensen met vliegangst is een echt vliegtuig nemen een gigantische drempel. Eens het vliegtuig opstijgt, kan je er immers niet meer uit. Dankzij VR kan je nu een vlucht nemen in een therapieruimte. Thomas More zocht uit op welke manier ze VR-technologie kunnen inzetten in de psychologenpraktijk om mensen met vliegangst te helpen.
Spreken over geweld met jonge kinderen
Jaarlijks zijn er meer dan 10.000 kinderen en jongeren betrokken bij vormen van kindermishandeling. Daarom ontwikkelden onderzoekers van UCLL de Babo-toolkit, een methodiek om met jonge kinderen van kleuter- en lagere schoolleeftijd, in gesprek te gaan over het gezin.
Sneller de juiste info, meer tijd voor herstel
De Navigerende Oncologische Kaart Antwerpen (NOKA) helpt je op weg in het ruime aanbod van het zorg- en welzijnslandschap voor je oncologische zorgtraject. AP ontwikkelde de website en Kom op tegen Kanker faciliteerde de totstandkoming en verspreiding: een succesvolle samenwerking.
De meeste sportapps zijn gericht op jonge mensen
MIA s een innovatieve health app voor de promotie van fysieke activiteit en een gezonde levensstijl bij mensen boven de 65 jaar. Hogeschool PXL streeft er op die manier naar om een toegankelijke online omgeving te creëren waarin 65-plussers zich gemotiveerd en ondersteund voelen om actief te blijven.
Comfortabeler én groener scoliosekorset met 3D-printer
Scoliosepatiënten lijden aan een vergroeiing van de ruggengraat, die tijdens de kinder- en tienerjaren gecorrigeerd kan worden met een medisch korset. 3D-printing staat toe om korsetten comfortabeler en duurzamer te maken.
Interesse om samen te werken?
Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.